• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Prečo mi prebia karbobruska, co to moze sposobovat?

Started by bruska, 15.02.2009, 12:12

previous topic - next topic

bruska

15.02.2009, 12:12 Last Edit: 15.02.2009, 15:00 by Petr Doležal
Poradi mi niekto, preco mi prebia karbobruska na kotuc a ochranny kryt ?
Vypinac, snura, kondenzator, su v poriadku, taka zalisovana kocka co riady rozbeh, budenie statora a vypina v pripade pretazenia vypada tiez v poriadku.
Neviete kde by mohla byt chyba ?

#112#

Petr Doležal

A co takhle kovové piliny uvnitř brusky ? Měl jste rozděláno ? I mastná převodová, plastová, izolační kolečka s nalepenými pilinami ?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

BRUSKA

JA S NOU REZEM TVARNICE....A  ROTOR A STATOR SU CISTE BEZ MAZIVA A PRACHU...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: bruska on 15.02.2009, 12:12
Neviete kde by mohla byt chyba ?

Chyba je v tom, že jste nedodržel ČSN (STN) 331600. Pokud byste brusku kontroloval ve lhůtách podle článku 4, problém by nenastal.

Rozebrat, vyčistit a pokud probíjí dál, nechat elektrikáři změřit alespoň izolační stav.

Pokud ani potom nedojde k nápravě a záruka už není, odevzdat do sběrného místa nebezpečného odpadu (měď, plasty) a zakoupit novou.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

BRUSKA

JE CISTO NOVA DONESENA ZO ZAHRANICIA....NEMAM OD NEJ ZARUCNY. ODREZAL SOM SNOU PAR TVARNIC....A POTOM SOM NA NAHODOU ZISTIL ZE PREBIA

Zdenek Hejčl

Na tuto  otázku je málo informací, aby mohlo být kvalifikovaně odpovězeno.
Chybí podstatný ůdaj:
Jaký třídy je tento spotřebič: I,II,III?
A pak další věc: je instalace v pořádku?
Bez těchto informací můžeme polemizovat celý den a stejně se nedobereme řešení.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

BRUSKA

problem je v bruske a je to rieda II...vypinac je aj kondik je v poriadku chyba bude niekde za vypinacom...bud ne tej riadiacej elektronike co riady rozbeh....alebo v statore alebo v rotore...

Martin Kafka

To BRUSKA: Mám řezat tvárnici tady nebo tady,začít shora nebo zdola,přidat kousek tam nebo zpět?Když to neumím tak to nedělám.Na brusce bych měřil izolační stavy jednotlivých komponentů.Jsem sice elektrikář ale toto měřící vybavení nemám a tak bych požádal někoho,kdo toto dělá dnes a denně.A ten mi řekne kde je závada a jestli je způsob jak ji opravit.TAK JEDNODUCHÉ!

Zdenek Hejčl

Tak změřit Revexem, nebo megmetem - práce pro elektrikáře.  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Hugo K.

Nebyla to v tom zahraničí nějaká výhodná koupě typu:kupte 2 lahve vína,bruska zdarma?

bruska

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Ladislav Koštejn

Přesně tak jak uvádějí kolegové  Doležal a Švejkovský.
Kdysi před lety jsem taky na takovou narazil (BOSCH II tř.) - z jemných kovových pilin a mastnoty se vytvořila od živých částí vodivá cesta na izolované části, že se to pomalu dalo změřit baterkou a žárovkou.
Po rozebbrání , odmaštění a důkladném vyčištění vše v pořádku(tehdy měřeno ZO 1)
L. Koštejn R-EZ-E2/A + §10

Václav 3

to Bruska:

Ještě jste nám neprozradil, čím jste zjistil, že váš stroj probíjí.

kokeš jiří

rotory malych motoru jsou vinuty smaltovanym dratem primo na kostru. Bez nejakych prokladu. Pri vyrobe se to promeri, kde je zkrat na kostru tak se neopravuje, ale primo hazi do odpadu. Rezani tvarnic vytvari agresivni prach, ktery dokaze izolaci take postupne probrousit. Tak treba u Boshu delaji t.zv. pancerove vinuti, se zvysenou odolnosti..

Jiří Schwarz

to Kokeš

No a právě proto, že se vinutí může prorazit na kostru, dělá se ruční elektrické nářadí s ochranou ve II. třídě, kdy nesmí bezpečnost záviset jen na této "provozní" technologické izolaci, ale popisované "plechy" musí být ještě odizolované od všech částí, do kterých se upíná nástroj nebo které jsou nějak za provozu přístupné, přídavnou izolací. Buď je přímo osa rotoru odizolována od plechů, nebo je izolace provedena v převodech.

Ale například firma Elektromašpriboring (nebo tak nějak se jmenovala, kdysi jsem si jejich vrtačku dovezl za skvělou cenu ze Sverdlovska) to tak nedělala!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

kokeš jiří

nebo nase Narexky, u kterych nahradili plastove kolecko celokovovym...Jinak Milwaukee naradi je spicka, silne konkuruje Hilte. Bohuzel i v cenach. Tak se mi nechce verit, ze by melo uvadeny problem. Spis si myslim, ze by mohlo jit o nejakou repliku. Sam mam primou brusku a pasovou pilu do ruky, je to super ale za pekne penize- bruska 8000 a pila skoro dvakrat tolik.

Dušan Nevřala

To BRUSKA:
Dielektrické rukavice,dielektrickou obuv(galoše),dielektrický koberec,ohradit pracoviště zábranou,vyvěsit cedulky "PRÁCE POD NAPĚTÍM",a po vypsání a PODEPSÁNÍ "B"Příkazu vesele pokračovat v řezání tvárnic  (dance)