• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co myslíte? Je to otočený foťák nebo zapojený rozvaděč naboku?

Started by Dejvip, 01.03.2009, 17:38

previous topic - next topic

Dejvip

Co myslíte? Je to otočený foťák nebo zapojený rozvaděč naboku?

#105#

Norbert Bajcsi

podla nalepenych stitov pri jisticoch okrem hlavneho vyzera ako rozvadec je naboku, ale fotka je menej kvalitna, takze neda sa to jednoznacne povedat.

Ked je to nabohu tak je to naozaj hezke  (dance)

v davnejsich diskusiach uz sa rozoberalo, ze pri jisticoch neni jednoznacne dane vyrobcom aku musi mat poziciu, ale rozne pozicie moze sposobit na funkncost.
vacsina rozvadzacov ale ma oznacene ktora musi byt horna strana, napr. u Moeller.
Pripade podla typu by sa dalo vyhladat.
Aky je typ rozvadzaca ?

Hezky den.

František Leopold

Já bych si tipnul, že je ten rozvaděč otočený na bok. Podle pacek uchycení bych to tipnul na Schrack.. každopúádně je to zajímavé, zajímalo by mne proč ho takto otočili. Mimochodem, zajímal by mne názor kolegů RT, zda by podle nich takto umístěný rozvaděč "prošel", či ne :)

Jirka Š. Svejkovský

Je to mizerná fotka, ale ten hlavní jistič je čtyřpólový, přičemž jeden pól vypíná i PEN. Nebo špatně vidím?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Zdenek Hejčl

Ano setkal jsem se tím jističe na boku , nelíbilo se mi to. Mohl jsem protestovat, vztekat se, ale projektant a revizák byli jiného názoru.  :-[
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Franěk

p. Svejkovský.

Asi máte pravdu. Nejdříve jsem to považoval za čtyřpólový chránič. Pak ale po bližším zkoumání mi to také připadá na jistič, nebo vypínač. Kvalita fotky je opravdu mizerná.

Poloha rozváděče se mi také nelíbí. I když nevím, pokud to není zakázané výrobcem, jak na to správně reagovat. Při revizi bych se s tím raději nechtěl setkat. Potom by muselo zákonitě následovat hledání dokumentů, obvolávání výrobců a pak samozřejmě rozhřešení jestli je to nebo není v pořádku. Podle mě asi ne. V době, kdy si můžu vybrat rozváděč podle spousty kritérií, nevidím důvod proč nepoužít jiného rozváděče pro to konkrétní místo , které mě limituje tvarem a velikostí. Podle mne je to na nízké řemeslné úrovni.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

SMILEK

Existují nejméně dva detaily (a jedna indicie), které svědčí ve prospěch otočeného foťáku.
Bez komentáře  :).

$121-

Jirka Š. Svejkovský

Je to otočený foťák. Podle druhé fotografie - dolní pravý roh - by musel být rozvaděč u země.

Znovu se zeptám - vypíná hl. jistič ochranný vodič nebo ne? To bych viděl jako největší průšvih zapojení.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

kajmanovec

Tak si taky tipnu na otočený foťák.

- ten popis u hlavního jističe bych bral jako umístěný v poloze přirozené    pro čtení

- otevřená dvířka rozvodnice by se při poloze naboku otevřela vlastní vahou ještě víc (pokud by nebyly těsně nad zemí nebo je někdo nedržel)

Opravdu to vypadá jak upozornil pan Svejkovský, že je na přívodu vypínán i vodič PEN.

Dejvip

Presne tak vypíná se PEN. Fotka je otočena foceno mobilem za šera v hotelu. :)

Pavel Horský

Ano, dvířka by se svoji váhou otevřela určitě naplno.
Ale ten vodič PEN. To je opravdu děs a píšete, že je rozvaděč umístěný v hotelu. No tak to o to hůř. Co na to revizní technik, který instalaci v hotelu revidoval a reviduje?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz