• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak se dá rozumět textu ČSN EN 62305-2 Příloha-J strana 100?

Started by Jaroslav Ratiborský, 07.03.2009, 20:53

previous topic - next topic

Jaroslav Ratiborský

Při čtení ČSN EN 62305-2 Příloha J mne zaujal popis účelu a omezení software SIRAC, hlavně text za druhou odrážkou, kde je v druhé větě uvedeno:
Očekává se, že takový uživatelský, přátelský prostředek také poslouží k lepšímu přijetí normy v širším společenství lidí z plochy ochrany před přepětím.

Zajímalo by mne, zda někdo uvedenou normu dočetl celou včetně uvedeného textu  a jak se dá pochopit  poslední část uvedené věty.

#105 Před otazníkem se nedělá mezera, za čárkou se mezera dělá, před čárkou se mezera nedělá, před dvojtečkou se mezera nedělá #
V jakém kontextu je ta poslední věta? Očekává se, že takový uživatelský, přátelský prostředek také poslouží k lepšímu přijetí normy v širším společenství lidí z plochy ochrany před přepětím.

Fuk Tomáš

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 07.03.2009, 20:53
... k lepšímu přijetí normy v širším společenství lidí z plochy ochrany před přepětím.

...a jak se dá pochopit  poslední část uvedené věty. 

Dá se pochopit tak, že si větu přeložíte zpět do angličtiny (plocha->area) a pak znovu do češtiny (area->oblast, obor)  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Fuk Tomáš

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 07.03.2009, 22:06
To Tomáš Fuk
Uvítal bych spíše věcnou odpověď.

Jistě, mohl jsem vám napsat opravené znění věty. Raději jsem vám ukázal způsob, jak si příště s takovým zpotvořeným překladem poradíte sám.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Karvánek

Možná, že by ta věta měla dokonce znít: Očekává se, že takový uživatelsky přátelský prostředek také poslouží k lepšímu přijetí normy v širším společenství lidí z oboru ochrany před přepětím.

Nebo se ptáte na smysl té věty?

Jan Hájek

Tento SW měl normu původně doprovázet a objevil se se zpožděním.
Každopádně Milanův SW co je zdarma na www.kniSka.eu/software je rozhodně propracovanější.
Tady je výstřih z originálu.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jan Hájek

.. jo a takhle vypadal, ale moc francouzsky neumím.
;),
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!