• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co znamenají barevné vodiče u přívodní šňůry?

Started by Jiří Lukšů, 13.03.2009, 16:16

previous topic - next topic

Jiří Lukšů

13.03.2009, 16:16 Last Edit: 06.06.2009, 01:37 by Miroslav Minařík
Potřebuji zapojit zářivkové svítidlo, které se ovšem dodává bez zásuvkové šňůry.

Chtěl jsem použít šňůru ze straré žehličky, zásuvkový konec je ale uzavřený, a já potřebuji zjistit která barva co znamená (fáze, nulák, zem).
Mám tam zelenou, černou a světle šedivou.
Ve svítidle je označení L a N
(mimochodem: to mi taky není úplně jasný, co je fáze a co je nulák, ale předpokládám, že u zářivky je to jedno),
případný kontakt uzemnění taky poznám, ale ty barvy...

#105#

František Bernard

Tuto práci přenechte těm, kteří to umí a mají na to kvalifikaci. Nebo pracujete podle návodu televize Nova?

Michal Kolesa

Vodič fáze má hnědou/černou/šedivou barvu a dává se na svorku L
Vodič pracovní má modou barvu a dává se na svorku N
Vodič ochranný má žlutozelenou barvu a dává se na svorku PE

Petr Doležal

Kolego Koleso, i fázové vodiče jsou pracovní.
Ve vašem příspěvku namísto "pracovní" je lépe použít popis "střední" či "nulový"
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Pavel Vágner

Podle barevné kombinace odhaduji , že je přívodní šňůra staršího data a navíc od žehličky - jistě už má odsloužíno - kupte si novou (pan Kolesa vám již napsal, která barva co znamená) a nebo to rovnou zadejte odborníkovi ;) . Ušetříte si starosti a vše bude funkční a bezpečné.

Pavel Plhal

Když si otočéte vidlici k sobě, pak  levý kolík  je N ...pravý se Fáze zdéžks je PE...stačí::: poku d ne . pozvěte odborníka!!!!

František Šohajda

Už jsem se setkal s novými šňůrami "FLEXO" ...zatavená vidlice 3 drát a měli přehozeny barvy v zalité vidlici..tj. hnědý byl N a modrý byla L...Výrobek běžně koupený ve velkoobchodě elektro...
Už se s tím někdo setkal??.....nebylo to náhodně ale koupené z různých várek dodávky....
Nebylo to ani CHINA ani podobný výrobce!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

zdenek2752

Nejjednodušší bude použít žárovkovou zkoušečku obvodů. "Probrnkávačku". Nebo nějaký, stačí i ten nejlacinější "OBImetr".

Jirka Š. Svejkovský

Pan Lukšů nás tady tahá za fusekli  >:(.  Předpokládám, že se dobře baví, jak se tady snažíte popsat zapojení "zásuvkové" šňůry do svítidla.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

TOJirka Š. Svejkovský
Alespoň je veselo i v elektrice!! ;D ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Hugo K.

Pro J.Š.Svejkovský
Proč tahat za fusekli,
Před cca 30 lety jsem jako stavebník potřeboval přenosné světlo.
Použil jsem zářivkové těleso s flexošnůrou.
Na rozdíl od přenosek se žárovkou to opravdu dávalo světlo,při kterém se nechalo pracovat.Záludnosti zapojení nebyly,vždyť už od výrobce jsou,nebo aspoň byly,na zářivkovém tělese pouze 3 svorky,navíc patřičně označeny :)

Jaroslav Hasala

14.03.2009, 12:35 #11 Last Edit: 14.03.2009, 12:40 by Jaroslav Hasala
U spotřebičů, připojovaných do zásuvek 230V nemá smysl rozlišovat "fázi" a "nulák".
Říkejme spíše "pracovní vodiče" a "ochranný vodič".
Pozice fázového vodiče totiž není jistá.
V některých zemích se pozice fázového vodiče v zásuvkách vůbec neřeší. Některé zásuvkové systémy (SCHUKO) umožňují připojit vidlici do zásuvky "tak i naopak", zde to úplně ztrácí význam.
Flexošňůra nebo prodlužovací šňůra, která "obrací fázi" je celkem běžná věc a věřte nebo ne, je to v souladu se současně platnými předpisy - výrobce žádnou normu neporušuje.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jaroslav Hasala

Pokud se vrátím k původnímu dotazu, barevné značení odpovídá starému barevnému značení vodičů.
Pro fáze se používaly černá, modrá a červená barva.
Pro N vodič šedá/bílá.
Pro PE (ochranný) nebo PEN vodič zelená.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Václav 3

Quote from: František Šohajda on 14.03.2009, 09:31
Už jsem se setkal s novými šňůrami "FLEXO" ...zatavená vidlice 3 drát a měli přehozeny barvy v zalité vidlici..tj. hnědý byl N a modrý byla L...Výrobek běžně koupený ve velkoobchodě elektro...
Už se s tím někdo setkal??.....nebylo to náhodně ale koupené z různých várek dodávky....
Nebylo to ani CHINA ani podobný výrobce!

Tyto šňůry bývají u přístrojů dovezených z Francie nebo Italie, důvodem bude zřejmě to, že ve Francii je zvykem naše provedení zásuvek montovat kolíkem dolů, jak se dělávalo i u nás ještě v padesátých létech a fázi přitom zapojují v této pozici také vlevo. Buď to byl výrobek určený pro Francii nějakým omylem dodaný k nám, nebo z Francie k nám dovezený.