• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musím mít ve stavební buňce další hlavní jistič?

Started by šumilov, 14.03.2009, 19:19

previous topic - next topic

šumilov

14.03.2009, 19:19 Last Edit: 06.06.2009, 08:20 by Miroslav Minařík
Hlavní jistič mám 3fazový 25A (na kraji pozemku).

Musí být ve stavební bunce (asi 25 metru od hlavního jističe) taky hlavní jistič?
Nebo tam mohu rovnou dát jen 1 jistic 10A  na světla (asi 4 světla) a 3 jističe 16A pro zasuvky.

#105#

sumilov

Já jen jestli v do té bunky mám třeba dát ještě 3fázový jistič třeba 20A a nebo stačí ten hlavní v domečku ?Ještě jsem se chtěl zeptat jestli by tam měl být i proudový chránič ? Děkuji ....

Michal Kolesa

Pavel Horský

Další " hlavní jistič" ne. Nutnost centrálního proudového chrániče a za něj pak připojit vámi zmiňované jističe. To celé pak přizemnit.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

šumilov

Tak že jen proudový chranič a za to pak jističe ! Mužu se zeptat jaký proudový chránič by jste mi doporučily ??  Budu tam mít 1 krat 10 A na světla a 3 krat 16A na zasuvky. Jo ještě jak to mám přizemnit?? To nechapu.Vždyt to budu mít přizemnený zelenožlut. z kabelu !  :(

Michal Kolesa

s reziuálním proudem 30 mA
Přizemnit se myslí bod rozdělení N a PE zemnícím pásem nebo zemnícími tyčemi

vyho´dte jističe na zásuvky a místo nich dejte hráničojističe 16A s vypínacím proudem 30mA

nebo by taky šlo vyhodit jistič 24 A a místo něj dát chráničojistič 25 A s vypínacím proudem 30 mA

Pavel Horský

Je vidět, že jste amatér a o základních věcech nemáte ani páru. Proto nezbývá než tato rada:
pozvěte si fundovaného elektrikáře a ten si s tím jistě poradí. Sám nic nedělejte, neboť pak ublížíte nejen sobě, ale třeba i svým blízkým a to přece nechcete.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jirka Š. Svejkovský

Pane šumilove, pohybujete se v minovém poli. Bohužel, budete muset zaplatit odborníka (moc to stát nebude, nebojte).

Pokud mluvíte o stavební buňce, jste zřejmě stavebník a náklady jste si měl zohlednit v cenové nabídce. Pokud jste to neudělal, sdělte prosím jméno vaší firmy, abych před vámi varoval své přátele.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

šumilov

Buňku jsem dostal. Tak bych chtěl rozvést v ní elektriku. Nechapu co je na tom tak težké !!  Jen jsem si nebyl jist stím chráničem !!
  A nechapu proč bych se měl pohybovat v minovém poli !  ;D  ;D  ;D

Miroslav Lampart

Quote from: šumilov on 16.03.2009, 19:43
Buňku jsem dostal. Tak bych chtěl rozvést v ní elektriku. Nechapu co je na tom tak težké !!  Jen jsem si nebyl jist stím chráničem !!
  A nechapu proč bych se měl pohybovat v minovém poli !  ;D  ;D  ;D

On vás ten úsměv možná jednou přejde.   :-[  :-\  :'(
Jestli nejste elektrikář a neumíte to, tak si asi neuvědomujete, že elektřina může i zabít, v lepším případě zapálit. Ono to pak k smíchu většinou není. Kdo si dělá srandičky z nebezpečí, tak jednou na to doplatí. Vzpomeňte si na film "Vesničko má středisková" a vypálené zápalky, které se strkaly zpět do krabičky! Až bude pozdě, tak třeba zjistíte, co je na tom tak těžké.
;D ;D ;D ;D

llep

Kolik vám jde vodičů z rozvaděče, 4 nabo 5?

Miroslav Lampart

Quote from: llep on 16.03.2009, 21:02
Kolik vám jde vodičů z rozvaděče, 4 nabo 5?

Važený kolego, tak si myslím, že v rámci bezpečnosti tady není vhodné radit.

šumilov

Tak samozdřejmě že jsem elektrikář.  ;)  ;D Jen říkám,že jsem nechapal stím chráničem!! Stačí říct chranič 30 mA  a za něj dát jističe ( 1 krat světlo a 3 krat zasuvky ) A je to ,ne ?  A ne hned psát to co píšou !  ;D  ;D    Ale děkuji všem za rady !  :)
  Z rozvaděče mi jdou 4 vodiče!!

Michal Kolesa

Pokud vám jdou 4 dráty máte TNC a tam chránič nedáte

Milan Karvánek

Tahle diskuse nabírá směr řízené provokace, navrhuji to ukončit.

Patrik Augustin

tu sumilov: tak mi to nejak neda.Jestli jste elektrikar tak proc se ptate na zakladni veci ktere jsou dane CSN 33 2000-4-41 ed.2  (norm) . Tak me to pripada ze si z nas delate srandu. Spis si myslim ze do elektrikare mate hodne daleko. Autoelektrikar je vlastne taky elektrikar  ;)
Elektroinstalace
Hromosvody
Revize
Výškové práce
http://www.montaze.org

Miroslav Lampart

Quote from: Milan Karvánek on 16.03.2009, 21:34
Tahle diskuse nabírá směr řízené provokace, navrhuji to ukončit.

Tak tak, plně souhlasím, viz můj předešlý příspěvek.  o:-)

šumilov

Quote from: Michal Kolesa on 16.03.2009, 21:22
Pokud vám jdou 4 dráty máte TNC a tam chránič nedáte

Děkuji za radu !  :)  :)

Ano jsem elektrikář ale v domovní instalaci se nepohybuji a tak jsem se chtěl radči ještě zeptat  :) !!  Pochybuji že VY víte taky všechno !  ;D  ;)