• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 20:18

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jakou uvádět ochranu před úrazem u venkovního plastového rozvaděče?

Started by Jan Vykoupil, 26.03.2009, 12:06

previous topic - next topic

Kamil Novák

Tak už je trochu jasněji.  :-[
Vzhledem k tomu, že povinnosti lze ukládat pouze zákonem, je v zák.č. 458/200 Sb. (tzv. Energetický zákon) v § 37 odst.4 uvedeno :
QuoteZjistí-li odběratel porušení měřicího zařízení nebo jeho zajištění, je  povinen to neprodleně oznámit dodavateli.

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Fuk Tomáš

Quote from: Kamil Novák on 28.03.2009, 12:54
A v aktualních Všeobecných obchodních podmínkách již část o měření není vůbec.

Že by to tedy již neplatilo ?  :-\

Máte pravdu, z aktuálních OP ČEZu i PRE to už vymizelo, zůstala tam jen možnost provést samoodečet.

Quote from: Kamil Novák on 28.03.2009, 13:19
Vzhledem k tomu, že povinnosti lze ukládat pouze zákonem...

...nebo smluvním ustanovením  :D a Všeobecné obchodní podmíky jsou nedílnou součástí smlouvy. Jestli platí ty, které byly přílohou v době uzavření smlouvy, nebo ty aktuální, to záleží na tom, jestli tuto část smlouvy může dodavatel měnit jednostranným úkonem. Mělo by to být ve Vaší smlouvě napsané.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Vykoupil

Quote from: Kamil Novák on 28.03.2009, 11:19
Aby bylo jasno - já přeci netvrdím, že by existoval nějaký předpis, který by odběrateli zakazoval přístup do elektroměrového rozvaděče.  (no)

Jestliže ale existuje požadavek distributorů na uzamykatelnost el.měrových rozváděčů, (viz strana 9 zde tak asi nemají být volně přístupné.  :-\
Proč by se jinak měly uzavírat ?

váš argument, že vlastnictví kličky (legálně zakoupené) a elektroměrového rozvaděče kohokoli opravňuje k manipulaci je trochu demagogie, ne ?
Stejně tak, jako vlastnictví šroubováku ještě nikoho obecně neopravňuje k pracem na el. zařízeních.
Nebo myslíte, že když mám potřebné stranové klíče, že jsem tím automaticky oprávněn např. k výměně plynové hadice ke sporáku ?  ??

Tato povinnost bývala uváděna na zadní straně tzv. Přihlášky.
Právě jsem si pročetl svoji  Smlouvu o sdružených službách .... a i Všeobecné obchodní podmínky..... (mimořádně otravný text) a tuto povinnost jsem tam nenašel nenašel.
Existuje vůbec ještě ?  :-[

Nevim, ale jako demagogie mi to skutečně nepřipadá. Netvrdím, že tam má mít přístup kdokoliv (proto asi ten požadavek trnového klíče), ale majitel by ho (přístup) mít měl. A nepovažuji ani za nerozumné, nežádoucí ani nebezpečné, aby si laik nahazoval svůj hlavní jistič. K tomu netřeba odborné kvalifikace, ale zdravého rozumu. Zřejmě se názorově rozcházíme, ale podstatné dle mého je, co je dáno legislativně. A legislativní okaz stále nikdo neuvedl.
To by pak pomalu laik  potřeboval odborníka na rozsvícení světla venkovním vypínačem (taky všude plast a žádná přístupná živá či neživá část, jako v tom plastovém elektroměráku). A srovnávání výměny plynové hadice s nahozením hlavního jističe mi připadá zcela nesmyslné.