• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:43

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je kompatibilní vnitřní přepěťová ochrana s proudovým chráničem?

Started by Zbyněk Novák, 30.03.2009, 20:06

previous topic - next topic

Zbyněk Novák

Je kompatibilní vnitřní (ta co bývá u zásuvek)  přepěťová ochrana s proudovým chráničem? Teoreticky když se nad tím zamyslím, tak přepěťová ochrana, která svede impulz do země způsobí unikajíící proud. Čili na to zareaguje proudový chranič a vypne (aspon teoreticky).

#116#

XL

Záleží na velikosti pulzu a délce. Hledejte parametr rázová odolnost např. zde
http://www.oez.cz/viewDocument.asp?document=32995
srovnejte typ A, G (S).

Zbyněk Novák

ale je otazka jestli "Odolnost proti rázovému proudu do 1 kA (8/20 μs)" znamena, že chranič přežije tento impuls bez zniceni samo sebe nebo jestli to znamená, že takovýto impuls necha projít do země přes svodič přepětí aniž by chranič sam sebe vypl

Šipeky Michal

Neznamena to nahodou to, ze za Vami popisovanych okolnosti nedojde k poskodeniu el. zariadeni zapojenych za chranicom? Co sa stane s chranicom a ci to vobec prezije to neriesi lebo to zavisi od dalsich/inych okolnosti.

XL

Uvedený parametr podle mne znamená, jakou rázovou vlnu chránič přenese, aniž by vypnul (vlivem nelinearity součtového transformátoru a dalších vlivů) , tedy pokud se přepětí svede mezi L a N nebo projde spotřebičem (nevznikne reziduální proud). Pokud je proud sveden přes přepěťovou ochranu do PE, pak chránič vypne, pokud impulz není krátký a není použit chránič se zpožděnou reakcí G (případně S - ten ale není možno použít v koupelnách a pod. protože jeho vypnutí je už příliš pomalé na snížení rizika úrazu) - jednoduše řečeno.

Zbyněk Novák

Quote from: XL on 30.03.2009, 21:28
... tedy pokud se přepětí svede mezi L a N nebo projde spotřebičem (nevznikne reziduální proud). ...

přepětové ochrany svádí proud jen do PE jestli se nepletu (nebo pletu?)

XL

Quote from: Zbyněk Novák on 30.03.2009, 22:02

Jen jsem chtěl upozornit i na to, že i pokud tu přepěťovou ochranu ze zásuvky vytáhnete (nehledě k tomu, že mnoho těch levných stejně nefunguje), nemusíte mít vyhráno. Optimální je asi použít ke kvalitnímu svodiči chránič G, případně doplnit UPS. Některé ochrany obsahující varistory mají i vyšší trvalý proud, takže když takových prodloužení s ochranou použijete více v jednom okruhu, může to vypínat i bez přepětí.

Zbyněk Novák

ale používat proudový chránič, který je zpožděný je dost riskatní.... při úrazu jde o setiny vteřiny, které rozhodují mezi životem a smrtí .... jen sebevrah by si dal proudovy chranič se zpožděným vypínaním ::)

Fuk Tomáš

Quote from: Zbyněk Novák on 30.03.2009, 22:02

Solidní ochrany mají varistory L-N, L-PE i N-PE. Ale v Bau... apod. se seženou i za stovku takové, které některý z nich nemají.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

XL

Quote from: Zbyněk Novák on 30.03.2009, 22:15
ale používat proudový chránič, který je zpožděný je dost riskatní.... při úrazu jde o setiny vteřiny, které rozhodují mezi životem a smrtí .... jen sebevrah by si dal proudovy chranič se zpožděným vypínaním ::)

To zaleží na uživateli, já bych se chrániče G nebál, v instalaci kde jsou chrániče G se téměř nevyskytují nežádoucí vypnutí a z hlediska bezpečnosti bych to neviděl tak tragicky. Horní hranice vypnutí by měla být stejná jako u chrániče pro všeobecné použiti (-), jen je zmenšením povoleného rozptylu posunuta dolní hranice směrem nahoru. Jiná situace je u chrániče S - ten je vhodný např. u centrálního chrániče pro budovu (100-300mA) proti požáru pro zajištění selektivity. Více bych se bál různých chráničů napěťově závislých, případně  nevhodně použitých chráničů AC např. v koupelně (kde manželka používá např. kulmu s přepínáním na polovoční výkon zařazením diody atd.), či podezřele levných elektronických chráničů . Hlavní slovo má projektant a to já nejsem, tak to možná někdo doplní.....

František Šohajda

Na přepě´tové ochranny se dává speciální proudový chránič určený na ně....viz katalogy výrobců!
Osobně jsem jej nemontoval, ale viděl jsem jej v katalozích!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...