• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 21:52

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč musím dle ČSN EN 62305-3 dělat u tř. ochr. III. více svodů než u IV.?

Started by Miroslav Macek, 04.04.2009, 17:55

previous topic - next topic

Milan Kaucký

Quote from: Milan Illek on 06.04.2009, 15:46
Tato TNI neexistuje, pouze TNI 34 1390

Omlouvám se, je to můj zvyk ji takto označovat z doby, kdy jsme ji psali...

Jaroslav Ratiborský

To:Kaucký
Doporučuji vám přečíst si tento článek na elektrice autor pan David KLIMŠA: Ne vše musí jít za každou cenu, aneb hromosvod s lidskou tváří uveřejněného dnes 9.4.2009 a alespoň se nad textem zamyslet.

František Šohajda

Chtěl bych se poptat proč se tato TNI jmenuje 34 1390 a ne TNI 62305 když popisuje /upřesnuje/ tu normu.....Potom v tom mají lidé "hokej" i s pukem!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Kaucký

Quote from: František Šohajda on 10.04.2009, 06:36
Chtěl bych se poptat proč se tato TNI jmenuje 34 1390 a ne TNI 62305 když popisuje /upřesnuje/ tu normu.....Potom v tom mají lidé "hokej" i s pukem!!

To prosím není můj výmysl, ale systém označování norem dle bývalého ČNI. Nové harmonizované normy mají označení podle EU, ale u nás se pro ně stejně používá třídící znak dle staré čs. normy. Takže i ČSN EN 62305 mají třídící znak 34 1390 a odtud oficiální název TNI.
Pracovně jsme ji někteří říkali TNI 62305. Ale pokud si matně vzpomínám, tak by se ve vyhledávači úřadu měla objevit pod oběma čísly.

Milan Kaucký

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 09.04.2009, 21:57
To:Kaucký
Doporučuji vám přečíst si tento článek na elektrice autor pan David KLIMŠA: Ne vše musí jít za každou cenu, aneb hromosvod s lidskou tváří uveřejněného dnes 9.4.2009 a alespoň se nad textem zamyslet.

Pane Ratiborský, opravdu nechápu, proč jste poznámku, "abych se nad článkem zamyslel", adresoval mě. Davidův článek jen potvrzuje to, co v této diskuzi píšu, a všude hlásám. Že norma není dogma a hromosvod si každý může včetně počtu svodů udělat tak jak chce. Ale samozřejmě s tím, že se vypořádá s technickými problémy (např zvětšením dostatečné vzdálenosti a pod.), které jeho "úpravou" proti dikci normy vzniknou ....

František Šohajda

TO:Milan Kaucký
Já vás neobviňuji . jen se ptám proč tak chaotické názvy norem....34 1390 bude končit, tak by mělo k datu končit veškeré její názvy...potom se elektrikáři ptají, že platí stále, když vyška TNI k ní s platností 3roky!!Lidé mají potom chaos kolem norem...
Nebo by se  měla jmenovat 34 1390 ED.2 a někde pod čarou napsáno, že je to ekvivalent k EN 62305...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...