• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:43

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co říkáte na světelné obvody spojené pouze pod vypínači?

Started by Roman S, 12.04.2009, 19:54

previous topic - next topic

Roman S

12.04.2009, 19:54 Last Edit: 12.04.2009, 21:43 by Miroslav Minařík
Je správné podle normy vypuštění veškerých spojovacích krabiček (KO68 ) a provést veškeré propojení u světelných okruhů pouze v krabičkách pod vypínači?

#105#

Kamil Táborský

Ano. Propojení vodičů lze provést dvěma způsoby:
1. Nad vypínačem se umístí odbočná krabice do které vede přívodní kabel a dál se z této krabice napojí kabel do vypínače a do světla
2.Přívodní kabel se táhne do vypínače a další kabel z vypínače do světla. Je však nutno použít krabici s hlubokým zapuštěním,aby se pod vypínač vešly wagosvorky.
Obě tyto varianty jsou možné

Radek Kroutil

Dneska je to už standartní elektroinstalace.
Sice je to o pár metrů kabelů víc, ale nakonec je to levnější. Odečtěte krabičku, její uložení a zapojení.  (funny)
Nehledě na to, že vám nestraší pod stropem neestetické kolečko. Dále se i líp hledá případná závada. Žádné štafle, hledání zamalovaných krabiček a její většinou násilné otevření i s kusem štuku.  (surprice)
A na druhou stranu se ani nepotřebuje kabel s označením O (dříve A), pokud nemáte svodišťáky nebo tlačítka
Ale je to již opakované téma. >:(
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Filip Výmola

Říká se tomu FABIAN a dnes je to zcela běžné a bez krabic to vypadá přece jenom líp :-)
Zbytečně se na nic neptejte. Mohla by vám být odebrána verifikace.

Radek Kroutil

Quote from: Filip Výmola on 12.04.2009, 23:15
Říká se tomu FABIAN a dnes je to zcela běžné a bez krabic to vypadá přece jenom líp :-)

FABIAN slyšim poprvé... Jak to vzniklo?
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Filip Výmola

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Filip Výmola on 12.04.2009, 23:31
Netuším, tak nám to říkal mistr ve škole.

Tak to taky slyším poprvé. Někteří mistři na školách čerpají informace z úplně jiných zdrojů než já.  ??
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Schwarz

Trochu změna "myšlení", nás kdysi učili, že vodič s izolací zelená/žlutá nemá ve vypínači co dělat.
Ale to popisované řešení beru jako docela dobré.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

Zřejmě nějaký místní odborník  ;D  ;D  ;D  ;D  ;D

TO by mě taky zajímalo, kde se tento název vzal. Také ho slyším poprvé  8)

PS: Samozřejmě je to běžný postup. (dance)
S tím zapojováním přez krabice se už  potkávám jen zřídka u starší generace elektrikářů, kteří jedou ještě podle svých zajetých kolejí. To neznamená, že je to špatně, ale méně krabic více lahodí oku a jak již bylo napsáno, má to i své praktické stránky.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Filip Výmola

Opravdu netuším, ale takhle mi to bylo sděleno, dál sem se po tom nepídil a bral jsem to jako samozřejmost. Ale pokud zítra nezapomenu, zeptám se

Martin Šedivý

Robert Vozka

A co poněkud extrémnější zapojení:

3. Všechny kabely ze zásuvek, vypínačů, světel jsou vedeny přímo do rozvaděče (odpovídajících rozměrů), kde je provedeno propojení  (dance)

RV

Miroslav Revús

Možné, ale zbytočne zložité, v rozvádzači musia byť ďalšie pevne uložené svorkovnice (napr. radové) a prepojovacoe vodiče. Wago svorky v rozvádzači nemajú čo robiť.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroslav Revús

Ospravedlňujem sa za nesprávne vyjadrenie. Myslel som krabicové svorky s pružinovým kontaktom, ktoré sú mnohým elektrikárom známe pod názvom "stvoriteľa", čiže firmy WAGO.  (whist)

Václav Málek

Jsem zastánce této metody.Při pohledu na víčka v nové instalaci mne  jímá "děsík běsík"  (zle)
Plánovitě,bez zjevných příčin,to dělají jen elektrický dinosauři. ;D

Martin Tomečko

Čím méně krabiček hlavně těch maskovaných :-\ pod malbou, nebo tapetou tím snažší (beach) odstranění závady.... (funny)

Václav 3

Zapojování světelných rozvodů pod vypínačem je jistě výhodnější z hlediska pracnosti, netřeba stále lézt po štaflích, odpadne též nevzhledné  víčko v malbě. Nic se však nemá přehánět, viděl jsem 6 a 7 kabelů v jedné extra hluboké krabičce pod vypínačem, což bylo nepřehledné. V takovém případě již preferuji svorkovací krabici třeba někde na chodbě a propojení pod vypínačem provést jen pro jednu místnost. U místností, kde přichází v úvahu použití elektronických prvků pod spínačem je třeba pro ně také nechat prostor a možnost chlazení.