• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:59

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může se dle nové normy v nových projektech RD anténní stožár uzemňovat?

Started by Zdenka Bílková, 05.05.2009, 11:09

previous topic - next topic

Zdenka Bílková

Podle nové normy na hromosvody může v nových projektech být, že anténní stožár se pospojí s hromosvodem a použijí se svodiče přepětí?
Nebo je nutné dnes už používat pouze oddálený, či aktivní hromosvod?

Kamil Novák

Quote from: Zdenka Bílková on 05.05.2009, 11:09
,
chtěla jsem se vás zeptat, zda podle nové normy na hromosvody může v nových projektech být, že anténní stožár se pospojí s hromosvodem a použijí se svodiče přepětí?? Nebo je nutné dnes už používat pouze oddálený, či aktivní hromosvod?

1) spojení s jímací soustavou a použití svodičů je možné, ale není to nejlepší řešení  (no)
2) oddálený hromosvod není nutný, ale jde o daleko lepší řešení, než v bodě 1  (jednicka)
3) tzv. "aktivní" hromosvod prakticky neexistuje. Jde pouze o marketingový trik  (plc)
4) madam, co se týká ochrany před bleskem, máte obdivuhodné znalosti  (ssur)

V každém případě se ale ke správnému řešení těžko dopracujete bez projektu.  (norm)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Šohajda

Jestli paní nebude projektant..??
Tipl bych si spíše že jo, jak ne...??
Těch znalostí je moc........
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Zdenka Bílková

Nikoliv, paní není projektantem, paní má pouze strach, že nezkolauduje....jinak, tomu ale moc nerozumí......díky za odpovědi....

Pavel Horský

Milá paní, ke kolaudaci musíte mít připravené výchozí revizní zprávy elektroinstalace a hromosvodu. Pak tedy nevím, kde je problém. Revizní technik, který vám tyto revize vystavuje MUSÍ celou situaci vyhodnotit a sepsat.  Čeho se pak obáváte?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Zdenka Bílková

Pavel Horský

Quote from: Zdenka Bílková on 05.05.2009, 13:10
Nikoliv, paní není projektantem, paní má pouze strach, že nezkolauduje....jinak, tomu ale moc nerozumí......díky za odpovědi....

Co jsem popletl? Že se bojíte, že nezkolaudujete?
Pouze jsem vám napsal, že není možné nezkolaudovat bez běžných papírů, které musíte mít ke kolaudaci. To přece není těžké pochopit.
Revizní technik E1B

Zdenka Bílková

Že mám starý projekt na celkovou rekonstrukci střechy, a v něm je napsáno, že se to musí pospojovat....střechu jsme opravovali až teď, když už platí ta nová norma a elektrikář mi tvrdí, že ten hromosvod musíme předělat a dát tam ten aktivní nebo oddálený a když to neuděláme, tak to neprojde přes stavební úřad, který nám rekonstrukci střechy a přístavbu povoloval.

Pavel Horský

Tak se neptejte elektrikáře a pozvěte si rovnou revizního technika. Ten vám řekne co a jak a pak vám vystaví revizní zprávu. Bez ní vám to přes stavební úřad opravdu neprojde.
Revizní technik E1B

Milan Illek

Problém s uzemněním antény na střeše a vztahem k hromosvodu je dosti komplikovaný a nelze řešit diskuzí zde.
Poradím vám jednoduché řešení, které je ovšem závislé na místě vašeho bydliště. Nyní se rozšiřuje digitální vysílání rozhlasu a televize. Signál se lépe šíří než analogový. Pokud jste v dosahu tohoto signálu, zrušte anténu na střeše a nahraďte pokojovou. Tím máte problém s anténím stožárem vyřešen. Sám  jsem tuto metodu aplikoval (Brno).

Jirka Š.

Quote from: Milan Illek on 05.05.2009, 14:46
...Signál se lépe šíří než analogový. Pokud jste v dosahu tohoto signálu, zrušte anténu na střeše a nahraďte pokojovou...

Signál se šíří úplně stejně, protože používá stejné frekvence  :) Na kvalitní příjem však stačí nižší úroveň.

Milan Illek

Pro Jirka Š.:
Nečinil jsem si nárok na forenzní platnost mého vyjádření.

Jan Hájek

Mrkněte se sem www.kniska.eu/kniska , kapitola 6 o anténách.
Podle toho co vám elektrikář řekl, si  po něm nechte raději zkontrolovat zbytek elektrické instalace.

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!