• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč vypadává jistič pro zásuvkový okruh s mikrovlnkou i v nové instalaci?

Started by Jiří Landa88, 17.05.2009, 19:27

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

No, mikrovlnka dokáže za provozu vyrábět značné špičky (například v okamžiku, kde se voda začne vařit a dělají se bubliny - okolo 30A/10ms). Běžným levným měřákem to nezměříte protože to nestihne, ale jistič už reagovat může. Zvlášť, pokud má už něco za sebou a magnetická část zkratové spouště je slabá.
Dalším problematickým spotřebičem může být starší CRT monitor. Špička při zapnutí může dosáhnout až 50A.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Kamil Novák

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 19.05.2009, 09:43
No, mikrovlnka dokáže za provozu vyrábět značné špičky (například v okamžiku, kde se voda začne vařit a dělají se bubliny - okolo 30A/10ms).

Mohl byste trochu vysvětlit, jak magnetron pozná, že se voda vaří ?
A proč by kvůli plynování kapaliny měl zvyšovat výkon ?  :o

PS : nerýpu - normálně se ptám, neboť je to pro mne nová a překvapující informace  :)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jirka Š. Svejkovský

Jiří Landa88

Na okruh který padal neni na 100 % nic jiného připojeného,ani před tím ani teď.Okruh jsem předělával sám takže vím jak to vypadá.

Kamil Novák

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Michal Kolesa

Patrik Augustin

Quote from: Michal Kolesa on 19.05.2009, 14:25
Proč má users na zásuvky 10 A jistič ?

A proc ne. Taky se davaji pro svetelne okruhy jistice 6A. Pro zasuvky je 16A jistic maximum ale muzete na ne pouzit treba 2A jistice. To nikdo nezakazuje.
Elektroinstalace
Hromosvody
Revize
Výškové práce
http://www.montaze.org

Michal Kolesa

Jaroslav Hasala

Quote from: Michal Kolesa on 19.05.2009, 19:39
Který "magor" by dal na zásuvku 2A jsitič ?

Pokud je zásuvka určená pouze pro určité zařízení (např. pro plynový kotel), lze jištění snížit podle připojeného příkonu.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Václav 3

Quote from: Jaroslav Hasala on 19.05.2009, 20:25
Pokud je zásuvka určená pouze pro určité zařízení (např. pro plynový kotel), lze jištění snížit podle připojeného příkonu.

Tento požadavek je běžně zakotven v návodu na instalaci mnoha plynových kotlů a technici, kteří provádějí první spuštění a potvrzení záruky kotle na tom obvykle trvají, takže běžná situace.

váš dotaz vyplývá z nezkušenosti, čtěte také lépe tyto diskuse, již se zde o tom mluvilo.

Miloslav Dunda

Pane Jakubčík. Tu charakteristiku B hlavního jističe nenavrhuje revizní technik. Tomu je to jasné jak by  to mělo být. Je to požadavek energetiky a asi jste přesně uhodl, jde o těch 500Kč za ampéru.

Jiří Landa88

10A jistič jsem tam měl proto že okruh byl veden Al 2,5mm takže jsem tam víc dát nemohl.

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Zdenek Jakubcik 1

TO: Miloslav Dunda
Nepsal jsem RT, jako revizní technik,
ale psal jsem RZ, jako rozvodné závody, páč sem nechtěl psát ČEZ.
Ale jinak sedí.
Z.J.

Jiří Landa88

Na Al 2,5mm v katastrofálním stavu kdy hřály celé zásuvky a tavily se vidlice bych víc než 10 A nedal.Kdyby to byla alespoň zachovalá stará instalace tak ano.

Zdenek Jakubcik 1

Viděl jsem v jednom pensionu, kde majitel nechtěl, aby si v pokojích připojovali do zásuvek nic jiného, než nabíječky pro mobilní telefony. Každý pokoj byl jeden okruh a vyřešil to jističema 2A. Stejně mu to nebylo nic platné, protože v koupelnách zůstaly zásuvky jištěny 16A s ohledem na použití fénů. Rekreanti se zachovali skvěle a různé ohřívače připojovali do koupelen.
Ve finále mu zbylo 10 vyhřátých jističů 2A. :-X

Michal Kolesa

Když jsem byl v Psychiatrické léčbně Dobřany, tak jsme měli nabíječky k mobilům uloženy v sesterně a mobily nám nabíjeli sestry a zásáuvky jsme NESMĚLI používat  !

Jaké tam bylo jištění zásuvek nevím, rozvaděč byl zamčený a klíč jsem neměl

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Michal Kolesa on 20.05.2009, 19:31
Když jsem byl v Psychiatrické léčbně Dobřany, tak jsme měli nabíječky k mobilům uloženy v sesterně a mobily nám nabíjeli sestry a zásáuvky jsme NESMĚLI používat  !

Jaké tam bylo jištění zásuvek nevím, rozvaděč byl zamčený a klíč jsem neměl

;D ;D ;D ;D ;D Tak to je post k zařazení do síně slávy!  (funny)