• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak přizemnit anténní stožár?

Started by Petr Jakubik, 19.05.2009, 09:51

previous topic - next topic

Miroslav Macek

Quote from: Fuk Tomáš on 24.05.2009, 20:56
Málokdo si staví 2m anténní stožár na zemi. Pokud ho dáte na hřeben sedlové střechy, tak vám vyjde větší délka oddáleného jímače.

Pro případ, který zde uvedl p.Fasulis, vychází potřebná výška oddáleného jímače (podle ČSN EN 62305-3) tak, jak jsem uvedl výše. Nebo vám vyšlo něco jiného ?

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Macek on 24.05.2009, 22:08
Pro případ, který zde uvedl p.Fasulis, vychází potřebná výška oddáleného jímače (podle ČSN EN 62305-3) tak, jak jsem uvedl výše. Nebo vám vyšlo něco jiného ?

Podle čeho jste vypočetl potřebné oddálení jímače, a kolik vám vyšlo?
(z toho se pak odvíjí min. délka jímače).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Macek

Quote from: Fuk Tomáš on 24.05.2009, 22:17
Podle čeho jste vypočetl potřebné oddálení jímače, a kolik vám vyšlo?
(z toho se pak odvíjí min. délka jímače).

Pan Fasulis uvedl, že použil material firmy D. Předpokládám, že tam dal nějakou z těch typových distančních tyček. Ten odstup jímače od antény můžete uvažovat cca 0,5m.

Fuk Tomáš

24.05.2009, 23:11 #39 Last Edit: 24.05.2009, 23:18 by Fuk Tomáš
Quote from: Miroslav Macek on 24.05.2009, 22:28
Pan Fasulis uvedl, že použil material firmy D. Předpokládám, že tam dal nějakou z těch typových distančních tyček. Ten odstup jímače od antény můžete uvažovat cca 0,5m.

I mně vychází odstup 0,5m jako přiměřený, pokud celková výška objektu (bez antény) je skutečně jen 4m (což se mi zdá nějak málo, tak nízkých domečků moc nevídám).
Pak skutečně metodou valivé koule R=45m vychází min. převýšení oddáleného jímače 0,29 m a metodou ochranného úhlu 0,21 m (pro LPS III.)

Mimochodem, já na své střeše mám oddálení 2m a převýšení 2,5 m, což je o 0,5 m více, než by požadovala metoda valivé koule R=20m.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Georgis Fasulis

25.05.2009, 19:40 #40 Last Edit: 25.05.2009, 20:12 by Miroslav Minařík
Quote from: Fuk Tomáš on 24.05.2009, 23:11
I mně vychází odstup 0,5m jako přiměřený, pokud celková výška objektu (bez antény) je skutečně jen 4m (což se mi zdá nějak málo, tak nízkých domečků moc nevídám).

Co je na tom divného, je to normální malý domeček s vodárenskou technologií - napojení na řízení a monitoring technologie je rádiem - proto ta anténa. To je vše. Distanční vzpěry jsou opravdu 0,5 m a jímač jsem nechal o metr převýšit anténu - proč ne? Ale to už jsem psal. :-)

Myslím, že ta debata dále nemá smysl. Pan Macek oddáleným hromosvodům nevěří, je to jeho věc.

Já na víru kašlu, pro mě jsou důležité technické normy, které vycházejí z něčí vědecké práce - ta je pro mě rozhodující - nikoliv víra.  :)

#105# Takovým krásným citátem ještě žádná diskuse nekončila, tak jsem ji ukončil! To: Fasulis máte u mě bod!
G.F