• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:49

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak správně řešit ochranu kovových vložek komínů před úderem blesku?

Started by ALCR, 07.06.2009, 20:05

previous topic - next topic

Jan Hájek

V poslední době mne napadlo zajímavé vysvětlení toho proč existují různí vyvraceči a pochybovači.

Jedná se většinou o lidi, kteří o elektrotechniku jako obor, vlastně nemají ani zájem a neznají jeho historii.

Ten z elektrotechniků, který má alespoň elementární znalosti historie svého oboru, pak chápe podstatu technických problémů daleko rychleji a lépe, než lidé, kteří věří tomu, že elektrotechnika začala jejich vstupem do pracovního procesu.

Proč vlastně my elektrotechnici, nemáme mezi znalostmi, které se ověřují u zkoušek i alespoň základní  povinnost mít přehled o svém oboru, o vzniku norem a standardů a a jejich tvoření?

Zdrojů je spousta, ať již jsou to špičkové výklady Franty Kosmáka nebo i série článků v časopise Elektro o historii, je toho spousta k dispozici, ale moc lidí to neposlouchá.

Co si o tom myslíte Vy?
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Macek on 16.07.2009, 14:21
vznikla norma EN 62305 ... jako opis knihy "Řihánek, Postránecký, Bouřky a ochrana před bleskem, vyd. Nakladatelství ČSAV 1957", jak tvrdíte výše

Než mi budete vkládat do úst takové bláboly, přečtěte si prosím znovu, radši 2x, co jsem napsal.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Macek

Quote from: Fuk Tomáš on 16.07.2009, 21:45
Než mi budete vkládat do úst takové bláboly, přečtěte si prosím znovu, radši 2x, co jsem napsal.

Promiňte, měl jsem takový dojem z kontextu diskuse. Asi jsem si Vaši odpověď na otázku p.Ratiborského špatně vyložil.

Miroslav Macek

Quote from: Jirka Š. on 16.07.2009, 14:44
Než si tady začnete nadávat  :) možná by bylo vhodné to převést do praktické roviny. Dám příklad:
Třípodlažní dům s napůl zapuštěným suterénem (bývalou kotelnou ÚT), komín se třemi nerez vložkami, každá končí v jednom patře. Komín se jakžtakž vejde do ochranného prostoru ne příliš kvalitního hromosvodu (snad se v budoucnu bude i rekonstruovat), ale jen vďaka (lehni, robote!) tomu, že jsou to ještě ty "poctivé" prvorepublikové dvoumetrové jímací tyče.
Takže vložky dole uzemnit ekv. šestky mědi? Připojit také k trubkám plynu v jednotlivých patrech?
A teď lahůdka: Pokud to zemnění protáhnu komínem do té bývalé kotelny asi metr a něco pod úrovní terénu (jediná možná cesta), co s tím dál? HOP nebo obdoba v objektu není, zemnící pásek ani náhodou. Prokopat a nějak připojit ke svodu hromosvodu?

Ano, zde je vidět, že skutečnost je často složitější a že nějaké připojení/nepřipojení na HOP není asi ten zásadní problém.
Důležité je hlavně zajistit vysokou spolehlivost oddáleného jímače. To lze podle mého názoru udělat jedině tak, že se komín s vložkou "zabalí" do něčeho podobného jako je Farradayova klec - např. nějakého drátěného koše, nasazeného na komín, který se spojí s jímací soustavou.
Doskoková vzdálenost vložka-klec by musela být volena s dostatečnou rezervou, aby nemohlo dojít k přeskoku, takže by to byla docela pěkná boule na komíně a dům by získal zajímavý, tak trochu byzantský styl.

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Macek on 16.07.2009, 22:10
Promiňte, měl jsem takový dojem z kontextu diskuse. Asi jsem si Vaši odpověď na otázku p.Ratiborského špatně vyložil.

Rozumím, to beru.

Možná tedy pro lepší pochopení:
Quote from: Fuk Tomáš on 15.07.2009, 10:47
Pro základní informaci bych doporučil knihu Řihánek, Postránecký, Bouřky a ochrana před bleskem, vyd. Nakladatelství ČSAV 1957. Shrnuje stav poznání a popisuje metody a výsledky měření k polovině min. století, a jako základ, na kterém se dá dále stavět, je velmi dobrá. A má jednu neocenitelnou výhodu - je česky.

doplním: teprve po prostudování této knihy, a pochopení jejího obsahu, kde mj. jsou srozumitelnou a názornou formou popsány základní výzkumy, principy a metody měření primitivními prostředky první poloviny 20. století, je pak možno přistoupit k seznamování se s výsledky vědeckého bádání za posledních 50 let.
Bez znalosti těchto základů a kontextu by další diskuse sklouzávala do vyprávění báchorek.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Hájek

Quote from: Jirka Š. on 16.07.2009, 14:44
Než si tady začnete nadávat  :) možná by bylo vhodné to převést do praktické roviny. Dám příklad:
Třípodlažní dům s napůl zapuštěným suterénem (bývalou kotelnou ÚT), komín se třemi nerez vložkami, každá končí v jednom patře. Komín se jakžtakž vejde do ochranného prostoru ne příliš kvalitního hromosvodu (snad se v budoucnu bude i rekonstruovat), ale jen vďaka (lehni, robote!) tomu, že jsou to ještě ty "poctivé" prvorepublikové dvoumetrové jímací tyče.
Takže vložky dole uzemnit ekv. šestky mědi? Připojit také k trubkám plynu v jednotlivých patrech?
A teď lahůdka: Pokud to zemnění protáhnu komínem do té bývalé kotelny asi metr a něco pod úrovní terénu (jediná možná cesta), co s tím dál? HOP nebo obdoba v objektu není, zemnící pásek ani náhodou. Prokopat a nějak připojit ke svodu hromosvodu?

Pošlete mi podklady a cinkněte mi, najdeme řešení.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!