• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaké napětí je v nn rozvodech v Japonsku?

Started by Jan Němec, 17.06.2009, 14:33

previous topic - next topic

Miroslav Macek

Quote from: Fuk Tomáš on 14.07.2009, 11:55
Obecně má přesně ten smysl, ke kterému bylo to označování vytvořeno, totiž identifikovat jednoduché a dobře známé soustavy jednoduchou zkratkou namísto dlouhého popisu.

Jestli se vám to zdá málo, jistě vymyslíte lepší způsob zahrnující veškeré myslitelné soustavy ve světě.

Pokud vím, tak to označování "TN-C", "IT" apod. bylo zavedeno proto, aby identifikovalo všechny soustavy, nikoli jen ty jednoduché a dobře známé. Tuhle ambici ale v Evropě používané názvosloví (převzaté z IEC) nenaplňuje, ono to prostě  není tak jednoduché. Jiný způsob ale není třeba vymýšlet - v Evropě jsou na to lidé již zvyklí a v Americe ty zkratky nikomu nechybí.

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Macek on 14.07.2009, 15:29
Pokud vím, tak to označování "TN-C", "IT" apod. bylo zavedeno proto, aby identifikovalo všechny soustavy, nikoli jen ty jednoduché a dobře známé.

Z čeho tak soudíte?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Macek

Quote from: Fuk Tomáš on 14.07.2009, 17:43
Z čeho tak soudíte?

Já tak soudím z článku 312 v ČSN 33 2000-3 (1995), kde se popisují druhy sítí a jejich označování - je to zcela obecný systém, platí pro 1,2,3-fázové AC sítě i DC sítě.

Ty zkratky ("TN-C")se používaly již v 80. letech - první česká norma, která to názvosloví v ČR zavedla, byla ČSN 33 2000-3 (1995). Dělal ji asi nějaký schizofrenik, protože se tam řeší dvě věci, které podle mého názoru spolu nemají vůbec nic společného (prostředí a označování napěťových soustav).
Ta norma se proslavila zejména tím, že tolik chyb na jednotku plochy jsem ještě nikdy neviděl - proto vyšla řada oprav, které zpočátku ale většinou byly také špatně.
Nyní je to již vyladěno a když to stálo tolik krve, tak bych to už neměnil.

Aleš Dobrovolný

Quote from: Miroslav Macek on 14.07.2009, 18:14
Já tak soudím z článku 312 v ČSN 33 2000-3 (1995), kde se popisují druhy sítí a jejich označování - je to zcela obecný systém, platí pro 1,2,3-fázové AC sítě i DC sítě.

Ty zkratky ("TN-C")se používaly již v 80. letech - první česká norma, která to názvosloví v ČR zavedla, byla ČSN 33 2000-3 (1995). Dělal ji asi nějaký schizofrenik, protože se tam řeší dvě věci, které podle mého názoru spolu nemají vůbec nic společného (prostředí a označování napěťových soustav).
Ta norma se proslavila zejména tím, že tolik chyb na jednotku plochy jsem ještě nikdy neviděl - proto vyšla řada oprav, které zpočátku ale většinou byly také špatně.
Nyní je to již vyladěno a když to stálo tolik krve, tak bych to už neměnil.

A snad proto ji ČSN 332000-1 ed2 ruší... .
Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

Miroslav Macek

Quote from: Aleš Dobrovolný on 14.07.2009, 18:41
A snad proto ji ČSN 332000-1 ed2 ruší... .

Do 1.5.2011 platí obě normy souběžně (stará i nová).
To označování soustav je v obou předpisech prakticky stejné (mám takový dojem, nestudoval jsem to zcela detailně).

Petr Doležal

Jen na okraj pro úplnost. První zmínka o označování sítí, tak jak je známe dnes, je ve změně c-9/1985 normy ČSN 34 1010.
Bude za chvíli čtvrt století.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení