• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:26

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Umíte spočítat komplexními veličinami obvody R, L, C a jste ochotni mi pomoci?

Started by Standa Zitta, 22.06.2009, 19:31

previous topic - next topic

Standa Zitta

snazim se proniknout do taju elektrotechniky a mam na Vas dotazy ohledne dvou prikladu:

Pomůžete?

#112#

Lukáš Šubrt

Podívejte se na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Impedance + počítání s komplexními čísly : http://cs.wikipedia.org/wiki/Komplexn%C3%AD_%C4%8D%C3%ADsla .
Jsou zde jenom základy.

Miroslav Melichar

Postup pro řešení příkladu1:
Zavedeme ze zadaného napětí fázor napětí  UR2 =45/0o V (Kennelyho zápis komplex čísla);
Z Ohmova zákonu vypočteme velikost fázoru proudu tekoucího  R2  I2= 15/0o A;
Tento proud protéká i C;
Podle Ohmova zákonu vypočteme napětí na C  Uc= 45/-90o V;
Sečteme fázory napětí na R2 a C a obdržíme velikost fázoru celkového napětí u = 63,64/-45o V;
Toto napětí je i na větvi R1 + L ;
vypočíteme impedanci vetve R1+L a obdržíme  Z=5,39/21,8o ohmů;
Z Ohmova zákona vypočteme velikost fázoru proudu větví R1+L je I1= 11,8/-66,8oA ;
Sečteme fázorově proudy I1 a I2 a obdržíme velikost fázoru celkového proudu I=22,4/-29oA

Standa Zitta

Diky mnohokrat...par veci jsem na tom pochopil.. jeste snad nejak rozseknu ten druhy priklad s impedancemi. Preji pekny den.

Standa Zitta

Mel jsem za to, ze zjistim celkovou impedanci obvodu, podle ni vypocitam celkovy proud (Ten, ktery bude na Z3) a pak uz jen zjistim jaky proud bude na Z1 a Z2. Soucet proud na Z1 + Z2 musi logicky dat ten na Z3. .... tento postup reseni jsem zvolil, nicmene numericky se vysledku jen zdaleka priblizim....

Michal Kolesa

Standa Zitta

Panu Kolesovi dekuju za reakci, ale problem neni v komplexnich cislech a jejich prevodu z algebraickeho do exponencialniho tvaru a zpatky, ale v samotnem pocitani s impedancemi...

Michal Kolesa

Tak kniha Elektrotechnika II a III od nakaladtelství Infomatorium

Lukáš Malík

Quote from: Standa Zitta on 23.06.2009, 13:32
Panu Kolesovi dekuju za reakci, ale problem neni v komplexnich cislech a jejich prevodu z algebraickeho do exponencialniho tvaru a zpatky, ale v samotnem pocitani s impedancemi...

Nesmíte se zlobit, on pan Kolesa občas trošku odbočuje od tématu  (whist)
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Miroslav Melichar

V příkladu 2 označeném jako Př.A4, je v zadání u impedance Z3 chyba ve znaménku . Impedance Z3 má být Z3=3,33+j2!!!;
potom obdržíte výsledky proudu tak, jak jsou uvedené v zadání. 

Standa Zitta

Jaroslav Kořínek

(whist)  jinak  prosím nazapomeňte na  knihu Kolesa a kolektiv, matematickoelektrické výpočty snadno a rychle, ze slovenského překladu od Michala Dočolomanského, vydání 4-Smena .