• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:51

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze dát v případě PV měniče místo odpojovače jistič?

Started by Novák Honza, 06.07.2009, 19:57

previous topic - next topic

Novák Honza

06.07.2009, 19:57 Last Edit: 10.10.2009, 23:48 by Miroslav Minařík
V normě ČSN 33 2000-7-712 (Solární fotovoltaické napájecí systémy) se píše: "U PV měniče musí být na straně DC zapojen odpojovač". Může být tento odpojovač nahrazen jističem C10/2 DC?

#112#

Petr Doležal

Prostý odpojovač nejistí, lze vizuelně kontrolovat hlavní kontakty (nože), což je zvláště důležité pro kontrolu vypnutého stavu. Asi má pro to normotvůrce své důvody.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Radek Kroutil

Pokud si vypnu jistič z důvodu např. údržby, může ho kolega omylem zapnout s tim, že si myslel, že došlo k poruše či přetížení.
Ale pokud je vypnutý odpojovač, je to znát vizuelně a hlavně si vyndám pojistky a mám jistotu, že bude každému jasné, že není závada
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Zdenek Hejčl

To Radek Kroutil : pokud vypnu měl bych dát cedulku: Pozor nezapínat na zařízení se pracuje!  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Radek Kroutil

A kdo mi zaručí, že tu cedulku nevezme vítr, nebo někdo jako škrabku na tmelení.... Víte kolik mi už jich zmizelo?
Když mám pojistky v kapse, tak mám větší jistotu  (whist)
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Zdenek Hejčl

Samozřejmě tak, aby mi neulítla.  o:-)
V zavřeném rozvaděčí neulítne .
A pro jistotu ji přibiji 150 hřebíkem i do panelu.  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Štefan Beláň

Quote from: Novák Honza on 06.07.2009, 19:57
V normě ČSN 33 2000-7-712 (Solární fotovoltaické napájecí systémy) se píše: "U PV měniče musí být na straně DC zapojen odpojovač". Může být tento odpojovač nahrazen jističem C10/2 DC?

TO: Novák

Nevím o jaké výkony se vám jedná. V praxi se používají měniče, které jsou standardně vybaveny odpojovači DC strany.
Chránič chrání - jistič jistí.

Jirka Š. Svejkovský

Jaké máte napětí na DC straně FV? To je dost důležitá věc. Jistič obvykle pracuje s minimálním provozním napětím 12VDC, nižší může mít problém převést. Odpojovač určený pro FV tento problém nemá.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Liskar

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 07.07.2009, 14:06
Jaké máte napětí na DC straně FV?

Dle typu měniče, většinou od 100V výše.

Miroslav Macek

Pokud jistič vyhoví všem elektrickým parametrům obvodu tak mu začněte říkat odpojovač a můžete ho použít bez problému. Více než 50% existujících instalací tam ten odpojovač stejně nemá.

Miroš Jan

TO: Novák Honza

No tak já mám na toto jiný názor. Pokud mně norma doporučuje odpojovač, jakožto technický standart, tak tam dám odpojovač, a nebudu se snažit cpát tam jistič. Co je v PD? Proč tam vlastně chcete dát jistič?
To by mě teda zajímalo.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Novák Honza

V PD je nakreslen jistič... Napětí na DC straně cca 300 - 400V.

Miroš Jan

TO: Novák Honza

No taky je možný, že udělal projektant chybu, jsme jenom lidi.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Štefan Beláň

Quote from: Miroslav Macek on 07.07.2009, 15:13
...Více než 50% existujících instalací tam ten odpojovač stejně nemá.

TO: Macek

Toto Vaše tvrzení je Vší domněnkou, anebo máte opravdu nějakou praktickou zkušenost. ??
Dost by mne top zajímalo z pohledu revizního technika a kdo a jak takovéto zařízení revidoval. Nedovedu si představit uvedení PV elektrárny do provozu bez výchozí revize.  ::)

Pro se ptám - můžete Vaše tvrzení doložit skutečným příkladem z praxe? ??
Chránič chrání - jistič jistí.

Miroslav Macek

Quote from: Štefan Beláň on 07.07.2009, 20:41
TO: Macek

Toto Vaše tvrzení je Vší domněnkou, anebo máte opravdu nějakou praktickou zkušenost. ??
Dost by mne top zajímalo z pohledu revizního technika a kdo a jak takovéto zařízení revidoval. Nedovedu si představit uvedení PV elektrárny do provozu bez výchozí revize.  ::)

Pro se ptám - můžete Vaše tvrzení doložit skutečným příkladem z praxe? ??

Já tady nebudu uvádět konkrétní příklady, ale ten odpojovač tam často v praxi chybí.

Ještě k tomu jističi - pokud bude použit, měl být proudově dostatečně předimenzovaný, aby samočinně nevypínal obvod.

Milan Illek

Quote from: Miroslav Macek on 07.07.2009, 15:13
Pokud jistič vyhoví všem elektrickým parametrům obvodu tak mu začněte říkat odpojovač ...

Manželce můžete říkat tetičko, psovi kočičko a máte malý základ Kocourkova. Proč zavádět matení pojmů? Kdybych parafrázoval p. Beláně, řekl bych, že jistič jistí a odpojovač odpojuje. Termín odpojovač je úplně jasný a nic na tom nemění skutečnost, že ho někdo někam nedal.

Ivo Faltus

TO. Novák

Aby bylo možné jednoznačně odpovědět na váš dotaz, je třeba si uvědomit jaké základní požadavky musí daný přístroj splňovat:

Odpínač na DC straně fotovoltaického napájecího systému, před měničem (na hlavním vedení), je požadován v odstavci 712.536.2.2.5 Vámi citované normy z důvodu možnosti odpojení měniče od DC strany a tím umožnění jeho údržby (viz článek 712.536.2.1.1).
Přístroje pro odpojování musí splňovat požadavky na bezpečné odpojení, které jsou specifikovány ČSN 33 2000-5-537, čl. 537.2 Přístroje pro odpojování (předně se jedná o velikost impulsního výdržného napětí, unikajícího proudu, spolehlivou a zřetelnou indikaci polohy kontaktů).

Norma ČSN EN 60947-3 rozeznává tři základní druhy spínacích přístrojů podle funkce kterou zajišťují:
a)   Spínače - zapínání a vypínání proudu
b)   Odpojovače - bezpečné odpojení (zapínání a vypínání bez zatížení - kategorie užití DC-20)
c)   Odpínače - zapínání a vypínání při zatížení, bezpečné odpojení

Proto je vyžadován (minimálně) odpojovač. Může být ale také požit odpínač (kategorie užití DC-21 a vyšší).
V případě použití odpojovače je nutné ale nejdříve odpojit měnič na AC straně a až potom na DC straně - odpojení bez zatížení. V případě použití odpojovače lze odpojit DC stranu  při zatížení (bez odpojené AC strany).

Požadavky na bezpečné odpojení splňují nejen odpojovače a odpínače ale také jističe odpovídající předmětové normě ČSN EN 60947-2, pokud jsou označeny značkou, uvedenou v  ČSN EN 60947-2, odstavec 5.2 Značení, udávající vhodnost pro bezpečné odpojení.
Požadavky na bezpečné odpojení splňují také jističe odpovídající předmětové normě ČSN EN 60898-2. Jističe odpovídající této normě nemusí být označeny výše uvedenou značkou, protože musí tyto požadavky splňovat vždy.

Vámi uvedený jistič C10/2 DC  lze použít místo požadovaného odpojovače pokud  odpovídá ČSN EN 60898-2 (podle uvedeného značení zřejmě ano), jeho jmenovité pracovní napětí (pravděpodobně 440 V d.c.) je větší nebo minimálně rovno jmenovitému napětí fotovoltaického nápájecího systému na DC vstupu měniče. Samozřejmě musí být také In jističe větší než In fotovoltaického nápájecího systému na  DC vstupu měniče. Jistič bude plnit pouze funkci odpojování a to s možností odpojování při zatížení.

Miroslav Macek

Quote from: Milan Illek on 08.07.2009, 11:43
Manželce můžete říkat tetičko, psovi kočičko a máte malý základ Kocourkova. Proč zavádět matení pojmů? Kdybych parafrázoval p. Beláně, řekl bych, že jistič jistí a odpojovač odpojuje. Termín odpojovač je úplně jasný a nic na tom nemění skutečnost, že ho někdo někam nedal.

Lhát se nemá, proto než začnete říkat manželce kočičko, musíte tomu především sám věřit.

To platí také v případě jističe na DC straně. Je-li správně proudově dimenzován, pak nemá šanci nikdy jako jistič fungovat - můžeme mu tedy směle říkat odpojovač, neboť nic jiného dělat nemůže.