• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Bude dostačovat přívod pro PR podkrovního bytu 5x2,5CYKY?

Started by vaněk stanislav I, 07.07.2009, 09:44

previous topic - next topic

vaněk stanislav I

07.07.2009, 09:44 Last Edit: 24.10.2009, 07:59 by Miroslav Minařík
Popis současnosti:
RD dvougenerační 2x patro + podkroví /využito jako studentský byt/plánovaná změna podkroví na byt. RD jištěn před elektroměrem 32A,podkroví jištěno 24,7A/starý jistič/ přívod pro podkroví 5x2,5CYKY 20 m uloženo polovina trasy do zdi a zděné dutiny. Podružný rozvaděč podkroví osazen proudový chránič, 1x16A /zásuvky+1x10A/světla + 1x10A/bojler + 1x2A/relé
Popis budoucnosti:
Mladí chtějí podkroví přebudovat na byt 2xpokoj + kk+ koupelna.rozšíření by zahrnovalo 1x16A/pračka/1x16A /zásuvky kuchyň/, popřípadě sporák 3x16A.
Bude dostačovat uvedený přívod 5x2,5CYKY, nebo ho raději dopředu vyměnit ?

#112#

Pavel Horský

..............a pak ještě myčka, drtič, mikrovlnná trouba, topný žebřík a podlahová rohož do koupelny, nápojová lednice atd., atd., atd.
CYKY-J 5x2,5mm2 určitě nedoporučuji.
Doporučuji výměnu tohoto kabelu za CYKY-J 5x6mm2 + CYKY-J 3x1,5mm2 pro případný ( budoucí ) signál z HDO.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Zdenek Jakubcik 1

Kabel CYKY-J 5x2,5 je vhodný pro nápájení toho sporáku, který bude jištěn 3x16A. Jak píše p. Horský, tak použijte jako přívod CYKY-J 5x6, což odpovídá jistění patra 24,7A (nebo novým jističem 25A). Jak máte realizováno rozdělení na TN-S? Skoro bych se klonil k dimenzaci přívodu na CYKY-J 5x10 a CYKY-J 3x1,5 pro HDO. Potom můžete využít výkonu hlavního jističe 3x32A.

vaněk stanislav I

07.07.2009, 20:42 #3 Last Edit: 07.07.2009, 20:52 by vaněk stanislav I
Přívod od HDO 3x1,5 CYKY mám přiveden. Rozdělení je v domovním rozvaděči v PR /půdy/je selektivní PCH z přizemněním PEN/zelenožlutý vodič průřez 6mm někde z hlavního pospojování./.Doufám že to píši správně elektrikářsky.Sporák je možno řešit plynem a el.troubou. Ostatní spotřebiče než jsem napsal  neplánují.5x10 se mi zdá hodně předimenzované.

František Bernard

Přívodní kabel pokládáte i s výhledem do budoucna. Nikdy nemůžete vědět, co někoho napadne za nějaký ten rok. Takže doporučuji postupovat, jak napsal kolega pan Horský, případně použít kabel CYKY 5Cx10. Zcela určitě v budoucnu ušetříte čas a peníze za další rekonstrukci přívodního kabelu.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Zdenek Jakubcik 1 on 07.07.2009, 16:50
Kabel CYKY-J 5x2,5 je vhodný pro nápájení toho sporáku, který bude jištěn 3x16A. Jak píše p. Horský, tak použijte jako přívod CYKY-J 5x6, což odpovídá jistění patra 24,7A (nebo novým jističem 25A). Jak máte realizováno rozdělení na TN-S? Skoro bych se klonil k dimenzaci přívodu na CYKY-J 5x10 a CYKY-J 3x1,5 pro HDO. Potom můžete využít výkonu hlavního jističe 3x32A.

5x6 přenese ve většině případů i 40A, 32A stávajícího hlavního jističe nepřenese jen velmi vyjímečně. Proto ze mě zdá 5x10 v tomto případě neopodstatněná....Samozřejmně rezerva je rezerva, ale peníze jsou peníze....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Oliver Mička

osobně bych doporučoval nejméně CYKY 5C4 ale raději použite 5Cx6 +2Dx1,5 pro HDO.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.