• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může být automatická pračka zapojená přes prodlužovačku?

Started by Katka V., 09.07.2009, 09:52

previous topic - next topic

Katka V.

Odešla nám zásuvka v koupelně, je možné dočasně zapojit pračku přes prodlužovačku?

Vím o lidech, kteří to takto mají pořád, ale na druhou stranu mě straší manuály přikládané k těmto spotřebičům, kde se uvádí:
Nepřipojovat přes rozdvojku ani prodlužovačku. Jak je to tedy?

#112#

Ladislav Koštejn

Na dálku lze těžko radit, chybí informace zda máte el. instalaci koupelny přes chránič, kupovaná prodlužka(až na vyjímky) většinou není schopna přenést příkon potřebný pro provoz pračky.
Doporučuji přizvat kvalifikovaného elektrikáře, který posoudí situaci na místě a případně provede opatření k provozování pračky.
L. Koštejn R-EZ-E2/A + §10

Katka V.

Pane Ladislave, děkuji za reakci. Zda máme el. instalaci v koupelně přes chránič bohužel netuším,  je to pro mě španělská vesnice, ale jedná se o typickou panelákovou koupelnu s umakartovým jádrem. Nicméně proud máme,  respektive musíme mít v celém bytovém jádře vypnutý (natekla nám do "krabic s elektřinou" umístěných ve stoupačkách voda od sousedů, způsobilo  to "ohňostroj" ve stoupačkách a následně vyhodilo (a vyhazuje)  pojisty v celém bytě,  proto musíme mít  celé bytové jádro odpojeno a čekáma do zítřka na elektrikáře.

Tu prodlužovačku jsem chtěla  dát do zásuvky umístěné v předsíni a do ní natáhnout z koupelny šnůru od pračky. Konkrétně se jedná  o přepěťovou ochranu Belkin SurgeMaster Home H400 (Maximální nárazový proud 19 500 ampér • Dimenzováno pro energii 714 joulů • 4cestné zásuvky s přepěťovou ochranou), byla by v ní zapojená jen ta pračka, nic jiného. Kromě toho, že by možná nebyla schopna přenést příkon potřebný pro provoz pračky (jak jste psal), hrozí i nějaké bezpečností riziko, nebo celý ten problém je jen  v tom, že by nebyla schopná provozu?

Jirka Š. Svejkovský

Uvedený prodlužovák je určen pro napájení elektroniky. Obsahuje v sobě ochranu před přepětím a rušivými frekvencemi. Neobsahuje ochranu před nadproudem. Těch 19.500 A je maximální proud, který dokáže zadržet. Pokud nemáte předřazeny další stupně ochrany před bleskem, je to dost málo.
Na trvalý provoz to rozhodně není!
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Ladislav Koštejn

Paní Katko.
Jak jsem pochopil z vaše popisu tak chránič na koupelnu není(instalace 70-80 tá léta), takže by jste eventuelně na krátkou dobu mohla použít prodlužovák, pokud zásuvka z které bude napojen bude jištěna 16 A jističem, prodlužovák musí být schváleným výrobkem s parametry 230 V/16 A třívodičový, s min průřezem žíly 1,5 mm2.
Pokud jde o bezpečnost tak když není koupelna přes chránič, použití přívodu z jiného obvodu neohrozí bezpečnost.
Nebezpečí by hrozilo od zahoření kdyby jste použila "čínský" prodlužovák.
Doporučuji koupit  prodlužovák v kameném obchodě a poptat se prodavače resp. vedoucího(majitele) zda "utáhne" pračku (zjistěte si příkon pračky a max. proud).
V žádném případě nekupujte u Ťamanů a v hyper-super M. :)

P.S. Kolega Svejkovský vám objasnil proč ne vámi uvedaný prodlužovák.
Byl rychlejší.
L. Koštejn R-EZ-E2/A + §10

Katka V.

Děkuji za pomoc vám oběma. Přesně tohle jsem potřebovala vědět.
Přeji pěkný den.