• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Poradíte mi kde může být závada v instalaci?

Started by Prantner Ladislav, 15.05.2006, 11:09

previous topic - next topic

Prantner Ladislav

Mám problém s elektroinstalací na chalupě.

Jde o 3f rozvod, kde je z instalační krabice pro zásuvku(stará bakeliová zasuvka oválného tvaru) vyveden 1f přívod pro dílnu. ¨

Do minulého týdne vše fungovalo tak jak má. Tento víkend jsem zapnul brusku(elektromotor cca 230W) a došlo zhasnutí zářivek a bruska se začala jen pomalu rozbíhat,jistič nevybavil a bruska se pořádně nerozběhla.

To samé se stalo při zapojení horkovzdušné pistole(Watáž přesně nevím)

Domníval jsem se že se jedná o problém v přívodu do dílny, případně v 3f rozvodu, ale zde pokud zapojím jakýkoliv 3f spotřebič není nejmenší problém a při zkoušce nahradit 1f přívod do dílny novým kabelem se problém nezměnil.

Můžete mi někdo poradit co s tím?

Petr Doležal

Zřejmě máte někde na začátku instalace přerušený nulový vodič, ať už PEN nebo N. U 3f spotřebičů se přerušení nijak na chodu neprojevuje. Při přerušení PEN životu nebezpečno.  

Vypněte všechny vývodové jističe a nechte zapnutý jen jeden světelný, po zapnutí vypínače světlo svítí naplno ?

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Prantner Ladislav

Děkuji za radu, to jsem si také myslel, asi budu muset nechat provést revizi 3f přívodu.
Co se týče světla, svíti naplno bez problému.

Petr Doležal

OK, tak to nebude u přívodu, ale někde dál, myslím směrem do instalace, kde se vám vytváří umělá nula.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení