• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak argumentovat u ČEZu oprávněnou reklamaci?

Started by Vladimír Bilický, 18.08.2009, 14:24

previous topic - next topic

Vladimír Bilický

18.08.2009, 14:24 Last Edit: 01.01.2010, 00:27 by Miroslav Minařík
...,
představte si situaci. Mynulé období spotřeba 11,6MWh (v této době výměna oken,zateplení fasády, redukováno akumul.vytápění ze 4ks na 2ks kamen + přidána krbová kamna,, letos 14,3MWh. V zimním obdobý jsem si všimnul jevu, když se zapnul noční tarif, tak se více rozsvítily žárovky (napětí v síti bylo cca 253V). Po hledání jsem našel v pojistkové skříni před elektroměrem opálený PEN vodič, pravděpodobně přechodový odpor. Bohužel matice nešla dotáhnout, protáčí se zezadu šroub. Dál jsem to neřešil, čez má určitě nějaké plánované údržby...... Připojuji fotku skříně.

A těď k věci. Mohl by mít tento přechodový odpor, resp.nárůst napětí vliv na vyšší spotřebu,resp. na naměřené hodnoty elměru? 3x230/400V, jištění 3x32A. Sazba D26d.

#112#

Oliver Mička

a jaké mate hodnoty napětí jak ve vysokem a nízkem tarifu?? 253V se mi zdá mezi fázi a PEN vodičem docela moc a nárust o cca 20 Voltu je taky pecka..ja bych obvolal ČEZ nech se na to příjdou podívat a proměřít.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Jirka Š. Svejkovský

Asi to na reklamaci je. Hlavně nedoporučuji volat na jejich volnou linku 800. To se spíš dovoláte genderové spravedlnosti. Oslovte nejbližšího elektrikáře a reklamujte s jeho pomocí na nejbližší kanceláři vašeho distributora.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Vladimír Bilický

Quote from: oliver on 18.08.2009, 16:57
a jaké mate hodnoty napětí jak ve vysokem a nízkem tarifu?? 253V se mi zdá mezi fázi a PEN vodičem docela moc a nárust o cca 20 Voltu je taky pecka..ja bych obvolal ČEZ nech se na to příjdou podívat a proměřít.

Aktuální hodnoty vt 242V  nt 253V

Petr Doležal

18.08.2009, 20:54 #4 Last Edit: 18.08.2009, 21:21 by Petr Doležal
Byť ta vysoká hodnota je v toleranci (přímo na její hraně), zvýšení napětí po připojení zátěže ve vysokém tarifu svědčí o poruše na PEN. Nebezpečný stav, oznámit okamžitě!  
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jan Franěk

Také doporučuji nechat proměřit PEN.

Moje osobní zkušenost s reklamací na ČEZu je špatná. Jedna zákaznice měla evidentně vadný elektoměr, který po nahození hlavního jističe začal počítat i když na výstupních svorkách nebylo nic připojeno. Prý ve zkušebně bylo vše v pořádku. To jsem kontroloval i sled fází.
Ničeho jsme se nedovolali. Bylo to v nemovitosti co nebyla obývaná a měla spotřebu jako užívaná.To bylo po dobu cca 2 roky.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Petr Doležal

Ó, já bych se nedal.
" Paní, chci vám nahlásit poruchu na vašem zařízení, které napájí můj rodinný dům. Předem vám sděluji, že si hovor nahrávám pro případ, že šlompácky připojený PEN mi způsobí nějakou škodu. . ."  atd, atd.

Michal Kolesa

Akorát u soudu by byla nahrávka k ničemu, protože by jí soud shledal, neprůkaznou, protože byla natočena protiprávně.

Viděl jsem v černých ovcích případ, kdy měla zákaznice problém s reklamací s jedním prodejcem a na jeho infolince jí nechtěli pomoct a poslat zboží zpět se jí vrátilo jako převzaté

Kamil Novák

Quote from: Michal Kolesa on 19.08.2009, 01:27
Akorát u soudu by byla nahrávka k ničemu, protože by jí soud shledal, neprůkaznou, protože byla natočena protiprávně.

A to se právě mýlíte. V případě, že by nahrávka byla pořízena postupem, který uvádí kol. Doležal, tedy že nebyla pořízena skrytě, tak na ní není nic protiprávního.  ;)

Dokonce i nahrávka provedená skrytě, tedy bez vědomí druhé strany, může být použita jako důkaz. Ale pouza ta její část, kde hovoří sám autor nahrávky.
Protože ten o nahrávání samozřejmě ví.  :)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Vladimír Bilický

Quote from: Petr Doležal on 18.08.2009, 20:54
Byť ta vysoká hodnota je v toleranci (přímo na její hraně), zvýšení napětí po připojení zátěže ve vysokém tarifu svědčí o poruše na PEN. Nebezpečný stav, oznámit okamžitě!  

To,že je to nebezpečné, jsem si vědom. Ale stále se snažím zjistit a dopočítat toho, jestli má tento stav vliv na výši spotřeby, resp na naměřené hodnoty elměru..... Jestli se dá tato chyba na straně ČEZu použít jako kloudný argument při reklamaci spotřeby elektřiny.

To že nám přijel technik, odpojil vývody elměru a řekl: elměr se samovolně netočí,je v pořádku. Na opálený vodič v pojistkové skříni jsem ho upozornil a na otázku, jestli to náhodou neni příčina naší reklamace odpověděl, že určitě ne.  Poté přišel dopis, že reklamace je neoprávněná.

František Šohajda

Porucha PEN /špatné dotažení/ by neměla na zvýšenou spotřebu objektu mít žádný vliv.S tím neuspějete!
A podle fotek to vypadá že je to před měřením...
Spíš povolením PEN vodiče poškodíte přístroje, / u jednofázového připojení/ ale na zvýšenou spotřebu to nemá vliv!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Vladimír Bilický

Quote from: František Šohajda on 19.08.2009, 09:11
Porucha PEN /špatné dotažení/ by neměla na zvýšenou spotřebu objektu mít žádný vliv.S tím neuspějete!
A podle fotek to vypadá že je to před měřením...
Spíš povolením PEN vodiče poškodíte přístroje, / u jednofázového připojení/ ale na zvýšenou spotřebu to nemá vliv!

Tak že zde P=UxI neplatí??

Jirka Š.

Quote from: Vladimír Bilický on 19.08.2009, 09:19
Tak že zde P=UxI neplatí??

Přemýšlejte. Samozřejmě, že vyšší napětí "procpe" vyšší výkon. Ale největší spotřebu má topení, které (snad) hlídá termostat.

Vladimír Bilický

Quote from: Jirka Š. on 19.08.2009, 11:10
Přemýšlejte. Samozřejmě, že vyšší napětí "procpe" vyšší výkon. Ale největší spotřebu má topení, které (snad) hlídá termostat.

Souhlas, jde o to, že bylo v minulém roce zredukováno topení ze 4ks aku.kamen na 2ks a přidány a dost používány krbová kamna na dřevo (nemluvě o zateplení domu a výměny oken). Přesto vzrostla spotřeba oproti předloňsku o 4 MWh. To  přisuzuji zvýšenému napětí v nt - 253V.

Petr Doležal

19.08.2009, 12:38 #14 Last Edit: 19.08.2009, 14:25 by Petr Doležal
P=U*I po úpravě P=U2/R
to znamená, že při konstatním odporu ( či zanedbatelně se měnícím) se výkon mění s kvadrátem napětí
např. při vzrůstu napětí na 110%, vzroste výkon na 121%.
To platí obecně, je pravdou, že by ale mělo být upečeno či vytopeno za kratší čas. U těch buchet ale hrozí, že budou spáleny. Různé teploty za různý čas v tomto případě nejsou ekvivalentní, byť spotřebovaná práce by byla stejná.

Ladislav Koštejn

A co ty žárovky nebo jiné spotřebiče?
U 60 W žárovky mi v nt stoupne příkon o 12,6 W budu jich mít např. 10 ks

12,6x 10 = 126 Wh x 8 (nt) = 1,008 kwh x 365 = 367 kWh - 0,367 MWh
a to jen v  nt a co ještě při vt? Je to jen teorie, nepočítám se soudobostí, ale blíží se to k udávaným 4 MWh jak píše pan Bílický.
Jestli se mýlím tak mě kolegové (p) opravte. o:-) ;) (dance)
P.S.žárovku nijak nereguluji a ostatní spotřebiče také ne, vyjma spotř. na vaření tam platí to co napsal kolega Doležal.
L. Koštejn R-EZ-E2/A + §10

Ladislav Koštejn

Kurňa to je ten spěch.

Omluva:  0,367 MWh se neblíží k 4 mWh ale je to dost.
P.S. nějak  mě spletly des. čárky.
L. Koštejn R-EZ-E2/A + §10

Petr Sýkora

Quote from: Petr Doležal on 19.08.2009, 12:38
P=U*I po úpravě P=U2/R
to znamená, že při konstatním odporu ( či zanedbatelně se měnícím) se výkon mění s kvadrátem napětí
např. při vzrůstu napětí na 110%, vzroste výkon na 121%.

Jen na okraj, ono to s tím vyšším napětím a výkonem není úplně pravda (u jednofázových spotřebičů). Pokud si vezmu "ideální stav" - přerušený PEN a sepnou se mi dva spotřebiče se stejným odporem, napájené ze dvou různých fází, budu mít na každém z nich polovinu celkového napětí = 200V. A to je méně než při nepřerušeném PEN.
Vyšší napětí se mi objeví jen (pod zátěží), pokud se mi sepnou spotřebiče s rozdílným vnitřním odporem - např. akumulačky (malý odpor) a třeba cívka stykače (velký odpor). Celkový proud obvodu mi omezí velký odpor cívky a objeví se na ní vyšší napětí, protože úbytek napětí na akumulačkách bude díky menšímu proudu a malému odporu nižší.
Takže akumulačky budou méně topit a cívka možná svítit :)