• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Podle jakých ČSN se reviduje starší instalace provedená TN-C (dvojdrátově)?

Started by Lukáš Rotrekl, 27.08.2009, 06:36

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

Dopředu uvádím, že nejsem revizák.
Poslední dobou jsem se několikrát setkal s revizemi objektů, kde se chystala rekonstrukce, typicky to byly panelákové byty a nějaké budovy rekonstruované v 60 letech, kdy revizní technik psal, že elektroinstalace byla posuzována dle ČSN 33 2000-4-41 a ve smyslu této normy lze zařízení s ohledem na bezpečnost provozovat.
Je to správně, neměla by se tato instalace revidovat dle 34 1010, která byla platná v době vzniku instalace?

#116#105#
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

anonym

Podle mého názoru pokud byla elektroinstalace zhotovena v 60 letech, tak by určitě měla být k dispozici výchozí revizní zpráva + projektová dokumentace. A tam je přimo uvedeno, dle jakých ČSN se elektroinstalace provedla. A i když v soušasné době tyto ČSN již neplatí, ale revize se nadále bude provádět, dle stávajících tehdy platných ČSN do doby celkové rekonstrukce elektrického zařízení. V té době byla platná ČSN 34 1010 podle které bude provedena nynější revizní zpráva.

Radek Kroutil

Toto reviduji dle platných ČSN platných v době vzniku elektroinstalace.
Je to jako kdyby na STK chtěli po Š105L airbagy a zadní pásy ;)
Ale taky se mi stalo, že jsem ze šablony zapomněl vymazat nynější normy a tak jsem to jakoby revidoval např. dle 332000-6  :-[ .
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Jan Hájek

Setkal jsem se s jedním revizním technikem, který při revizi upozorňoval na rozdíly vůči současným platným normám, aby klient mohl posoudit, zda nechce raději rekonstrukci aplikace.
Něco jako když vidíte Š 100 se zlomením karoserie v místě řidičových nohou a vytékající nádrží umístěnou v deformační/zlomové zóně auta. To poslední co vás napadne je že auto odpovídá normám platným v době svého vzniku.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Lukáš Rotrekl

No dekuji za potvrzeni me domenky.
Jen perlicky z TZ dokementace kterou jsem dnes dostal k naceneni a jejiz datum vyhotoveni je 07/2009:

"Ochrana PND: Základní - automatickým odpojením od zdroje - nulováním dle ČSN 33 2000-4-41 Čl. 413.1.3 a přílohy NM1"

"Ochrana před úrazem elektrickým proudem chráněna odpojením od zdroje proudovým chráničem"

Už se nedivím ničemu....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Kamil Novák

Quote from: anonym on 28.08.2009, 07:09
Podle mého názoru pokud byla elektroinstalace zhotovena v 60 letech, tak by určitě měla být k dispozici výchozí revizní zpráva + projektová dokumentace.

;D Ano, zcela zrčitě !
A teď ještě nějakou od B.Němcové prosím.  :D
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Šohajda

TO:Novák
(jednicka)
Nemůže se najít RZ výchozí z roku 2001 u 80% staveb....a ne tak z 60 let..??
Projektová dokumentace je lepší....průměr..? ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

vaclav5

To Sohajda...
Když se najde RZ je to jenom obyčejný papír s velmi drahým razítkem typu
rychle,draze a hlavně žádná odpovědnost.
Většinou jsou Revizní technici velmi dobří kamarádi s projektanty,pak
to připomíná počínání bývalých vexláků,kdo za kolik,s kým a jak dlouho.

S pozdravem vaclav 5 elektromistr

Kamil Novák

Quote from: vaclav5 on 29.08.2009, 08:58
To Sohajda...
rychle,draze a hlavně žádná odpovědnost.

Vy toho o odpovědnosti RT moc nevíte, že ?  (plc)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Milan Karvánek

Quote from: vaclav5 on 29.08.2009, 08:58
rychle,[glow=red,2,300]draze[/glow] a hlavně žádná odpovědnost.

Taky si myslím, že toto tvrzení se neopírá o současnou praxi, protože dnes se dělají revize zásadně: velice levně, rychle, neúplně a hlavně bez jakékoli vlastní zodpovědosti, avšak revizáci musí být velice dobří kamarádi s investory!