• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mám při koupi nového bytu nárok na revizní zprávu?

Started by Martin Žižka, 02.09.2009, 11:01

previous topic - next topic

Petr Doležal

A já tomu dám "korunu".
Od developera ještě vyžadujte prohlášení o shodě všech materiálů použitých na byt. Třeba aby tvárnice nebyly radioaktivní a nebo někde nějaký formaldehyd.  Myslíte, že by byl zaskočen?  >:(
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

František Šohajda

TO:Doležal
Dobrý nebude, a špatný bude moc překvapený!!! ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

václav5

Vážení kolegové,
nelze se vůbec divit,že developeři v tom mají takový bordel často šetří
peníze tam kde by bylo vhodné nešetřit(celkový příkon hlavního trafa).
Mají tam stavebníka,který klidně narýsuje vířivou vanu do koupelny a
je mu srdečně jedno jak je zapojena,on ten stavebník podle
živnostenského zákona elektro praxi dokazovat nemusí  (norm),
stačí mu jenom ta průmyslovka  :P .
Né nadarmo se říká ševče drž se svého kopyta.

S pozdravem václav5 elektromistr.

Milan Karvánek

Quote from: Jirka Š. on 03.09.2009, 14:26
Ve svém příspěvku jste nepsal o revizní zprávě, já také ne. Tuším jsme se oba vyjádřili obecně. Čili v tomto případě se jedná o čiré nedorozumění, pane Karvánku.
Nicméně je-li někde v zákoně stanoveno cosi jako záruční lhůta nebo nárok na slevu apod. nemůžete tyto položky smlouvou uzavřenou dle občanského zákoníku změnit k horšímu.

Jak vyjádřili obecně? Tato diskuse probíhá nad zadanou otázkou (to je ta věta s otazníkem v hlavičce každého příspěvku). Moje odpověď mohla tedy znít také víc "po lopatě" : "Podle mě známých zákonů, nemáte při koupi bytu právní nárok na revizní zprávu, ale ve smlouvě si to můžete s prodávajícím dojednat." Ale já se v obecných hovorech nerad vyjadřuji zcela "po lopatě", každý myslící člověk by měl mít možnost zapojit vlastní mozkovnu a nedořčené myšlenky si sám dopracovat ... :D

Vladimír Zábranský

Požadujte doplnit kupní smlouvu o přílohu, která bude obsahovat seznam potřebných dokumentů uložených prokazatelně např. u správce domu či přímo u prodávajícího. Nekupujete totiž pouze byt, ale i podíl na společných částech domu, tedy např. i podíl na společné elektroinstalaci, hromosvodu, rozvodu vody, plynu, atd. Jako vlastník ve smyslu zákona 72/1994 kupujete majetek a zároveň i odpovědnost za jeho stav při budoucím užívání a tedy prodávající je povinen prokázat jeho stav při prodeji nejen revizemi, ale i např. projektovou dokumentací skutečného stavu.