• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:57

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může se zapojit bojler do zásuvky?

Started by Jaroslav_777, 06.09.2009, 20:56

previous topic - next topic

Jaroslav_777

06.09.2009, 20:56 Last Edit: 01.01.2010, 15:08 by Miroslav Minařík
Namontoval jsem si nový  bojler (30l) o příkonu 2000W a nevím, jestli je správné ho připojit do zásuvky. Zásuvka ja na samostatný okruh 16A.  Bojler je "přizemněn" zž 4mm drátem.
Někde jsem viděl, že u bojleru je ještě sporákový vypínač.
Ten tam taky musí být?

#116#

Jaroslav Hasala

Připojení boileru přes zásuvku je jedna z možností. Zásuvka by měla být samostatná.
Vypínač u boileru se používá hlavně z provozních a servisních důvodů, jeho použití však není nezbytné.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Radek Červený

07.09.2009, 09:51 #2 Last Edit: 07.09.2009, 10:47 by Petr Doležal
rozhodující je příkon bojleru. Nad 2000Watů byste měl volit pevné připojení, do 2000 Watů je možné připojit i přes zásuvku.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jaroslav Kořínek

:) Jak píše kolega Červený : " do 2000 W je možné připojit pomocí zásuvky a vidlice." Někteří výrobci vám prodají již takto připravený elektrický ohřívač vody, to znamená, že nedílnou součástí bojleru je asi  metrový kabel 3 x 1,5 FLEXO

Štefan Beláň

Quote from: Jaroslav_777 on 06.09.2009, 20:56
, namontoval jsem si nový  bojler (30l) o příkonu 2000W a nevím, jestli je správné ho připojit do zásuvky. Zásuvka ja na samostatný okruh 16A.  Bojler je "přizemněn" zž 4mm drátem.
Někde jsem viděl, že u bojleru je ještě sporákový vypínač. Ten tam taky musí být?

TO: Jarolsav_777

Ano, zásuvka je jeden z možných způsobů připojení a zároveň nahrazuje hlavní vypínač přívodu, takže se už sporákový vypínač nemusí instalovat. :)
Chránič chrání - jistič jistí.

František Šohajda

Menší boilery mívají vidlici od výrobce namontovanou.....
Větší a tudíž i s vyšším příkonem jsou bez vidlice, tak hlavní vypínač....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jaroslav_777

Děkuji za odpovědi a jen se ještě zeptám,která norma řeší, že "pevné" připojení spotřebičů je nutné u spotřebičů nad 2000W? Pokuď je zásuvka konstrukčně schopná přenést 16A ,tak když správně počítám,vychází mi 3680W..... ::)

Štefan Beláň

TO: Jaroslav_777

Žádná norma to neřeší. Vaše úvaha je správná, ale pouze teoreticky.  :)
Norma 33 2130 řeší, že spotřebiče nad 2kW mají být připojené na samostatný obvod (jistič).

Pevné připojení spotřebičů s výkonem nad 2kW je pouze otázkou profesní čistoty a provozní spolehlivosti. Pokud byste připojit spotřebič 3680W průmyslovou zásuvkou 250V/16A, tak nikdo asi nebude nic namítat. Klasickou domovní zásuvkou se to prostě nedělá  (no) a průmyslová zásuvka v bytě vypadá dost divně.  :-\

Václav 3

Ještě je zde případně požadavek dodavatele elektřiny. V případě, že na boiler je přiznána akumulační sazba, může být požadavkem RZ pevné připojení k síti, což vidlice a zásuvka není. Potom připadá v úvahu pouze použití sporákového spínače.

Milan Illek

Quote from: Jaroslav_777 on 07.09.2009, 21:19
Děkuji za odpovědi a jen se ještě zeptám,která norma řeší, že "pevné" připojení spotřebičů je nutné u spotřebičů nad 2000W?

Řešila ČSN 33 2130, 2000W tam nebylo.

Jiří Schwarz

Před několika dny mě měnili bojler, mám tu úplně nový OKCE 160l, v pokynech od výrobce je odkaz na ČSN 33 2180 a požadavek aby byl připojen pevným pohyblivým vodičem, ve kterém je zapojen vypínač odpojující všechny pracovní vodiče...
To si musím někdy nastudovat co to je "pevný pohyblivý vodič"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Štefan Beláň

15.09.2009, 07:24 #11 Last Edit: 15.09.2009, 07:31 by Štefan Beláň
Quote from: Jiří Schwarz on 14.09.2009, 16:09
Před několika dny mě měnili bojler, mám tu úplně nový OKCE 160l, v pokynech od výrobce je odkaz na ČSN 33 2180 a požadavek aby byl připojen pevným pohyblivým vodičem, ve kterém je zapojen vypínač odpojující všechny pracovní vodiče...
To si musím někdy nastudovat co to je "pevný pohyblivý vodič"

TO: Schwarz

Asi tomu jako elektrikáři všichni rozumíme. :)
Občas se stane, že vypadne jedno slůvko a text potom vypadá komicky. Podle mne došlo pouze k vynechání slůvka "pevně připojeným pohyblivým (podajným) přívodem,..."

Podmínkou je, aby při vypnutí byly odpojeny všechny pracovní vodiče, tj. i vodič "N".
A teď mne napadá,  (doh)že pevně napojený bojler bez vypínače a/nebo zásuvky, který se vypíná pouze jističem, musí být jistič 2pólový.  (norm)

PS: Osobně preferuji 3p. sporákový vypínač nebo zásuvku přímo u bojleru.