• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Postačuje 5Cx2,5 při 85m na 1500+1500+3000W?

Started by Zuzana Dočkalová, 17.09.2009, 14:40

previous topic - next topic

Zuzana Dočkalová

17.09.2009, 14:40 Last Edit: 17.09.2009, 15:31 by Petr Doležal
Budu dělat osvětlení hřiště kde budou 4 reflektory a to každý 1500W. Vzdálenost kabelu bude asi 85m. Budu zde tahat 5C X 2,5, myslíte že to bude stačit? anebo raději silnější? Na L1 to bude 1500w, NA L2 = 1500W a na L3 3000W.

#112#

Petr Doležal

17.09.2009, 15:37 #1 Last Edit: 17.09.2009, 17:39 by Petr Doležal
Nepíšete nic o jištění, takže z vašich údajů lze spočítat jen úbytek napětí na kabelu. Fázový úbytek činí 13V.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Radek Červený

Použijte kabel, který máte uveden v projektové dokumentaci.
Pokud nemáte projekt, zadejte to alespoň kvalifikovanému odborníkovi, který to umí alespoň spočítat.
Pokud nemáte ani odborníka, nedělejte raději nic. Bude to pro uživatele zaručeně bezpečnější  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Radek Kroutil

Takové reflektory se dávají na sloupy. To bych viděl na stavební povolení... A tim pádem už musí být dokumentace...
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

František Šohajda

Pokud to bude hřiště veřejně přístupné tak bez projektu hrozí při úrazu dost velké sankce !!
Projektant vám vše spočítá a bude garantovat projekt!!
/už jsem se setkal, že svítidlo na sloupu upadlo , na hřišti, naštěstí ?? děti byli asi 2 m odtud/... (norm)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

tomáš buřival

Vážení, mám pocit, že tazatelka nechtěla poradit ani s projektem na stožáry, ani s tím jak kabel upevnit a možná ji ani nezajímá, kde kdo viděl co spadnout. Prostě jenom chtěla vědět, jestli jí 2,5 mm2 kabel stačí při délce 85m, když má na konci 3kW světlo (v jedné fázi).

S napětím očekávám, zdali nějaký "odborník" řekne ano je to ok, nebo ne použij silnější a můžete jí k tomu i doporučit jistič.     

Jirka Š. Svejkovský

Co čeká za odpověď? Já mám pouze tuto: co na to projekt?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Zuzana Dočkalová

mně stačí jenom napsat ano stačí použít nebo neee....raději silnější a jaký?
Prosíím o radu

Jirka Š. Svejkovský

Rada je následující: pořiďte si projekt.

Opravdu nelze kvalifikovaně radit na základě neúplných informací. Chápu, že chcete ušetřit, ale v tomto případě by se mohla úspora proměnit v nepříjemně velkou ztrátu.

Jestli opravdu nechcete zaplatit projektanta, natáhněte to čtyřkou a ta vám možná vyjde (pokud se nejedná o hřiště 3 km od nejbližší vesnice a tudíž od trafa).

Kdyby to náhodou nevyšlo, na mě se neodvolávejte. Moje křišťálová koule občas nefunguje na 100%.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radek Červený

Quote from: tomáš buřival on 17.09.2009, 19:03
Vážení, mám pocit, že tazatelka nechtěla poradit ani s projektem na stožáry, ani s tím jak kabel upevnit a možná ji ani nezajímá, kde kdo viděl co spadnout. Prostě jenom chtěla vědět, jestli jí 2,5 mm2 kabel stačí při délce 85m, když má na konci 3kW světlo (v jedné fázi).

S napětím očekávám, zdali nějaký "odborník" řekne ano je to ok, nebo ne použij silnější a můžete jí k tomu i doporučit jistič.    

Smiřte se s tím, že se jedná o téma, ze kterého je evidentní, že je budováno zařízení, které rozhodně musí mít dokumentaci. A pokud ji mít bude, bude v ní i odpověď na toto téma.
Nečekejte, že někdo z odborníků posvětí bastlení a ještě k tomu poskytne návod. Nečekejte ani to, že zdejší diskuze bude sloužit k tomu, aby suplovala práci projektantů. Tato diskuze není určena k tomu, aby si zde kdokoli bezplatně vyptal projekt.
Když se kouknete sem http://diskuse.elektrika.cz/index.php?action=profile;u=18994;sa=showPosts , mám pocit, že tazatelka toto fórum chápe jako bezplatnou internetovou projektovou kancelář.
Projděte diskuze, abyjste pochopil, že pokud je to alespoň trochu možné, každý rád poradí a pomůže vyřešit problém, ale budovat hřiště na základě anonymních rad a doporučení.... to je už docela silné kafe.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Lubomír Jindra

Quote from: tomáš buřival on 17.09.2009, 19:03

,

chci skákat z mostu bungee jumping, prosím o radu zda stačí guma o průměru 25mm2. Most je vysoký 85m a budou na něm skákat 4 lidi.

odpověď odborníka:
nechcete si tu gumu raději nechat udělat od profesionála, který to umí i vypočítat? Na takové skákání potřebujete povolení, takže budete muset doložit správnost a bezpečnost vaší gumy, takže po amatérsku to asi stejně nepůjde. Nedávno také někdo skákal na amatérské gumě a dopadlo to ošklivě...

odpověď amatéra:
Guma 25mm2 je v pohodě, pružit to bude.

o:-)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

tomáš buřival

Jak bude kabel uložen? V zemi, pohyblivý přívod (přenosné osvětlení)?
Např. pro uložení v zemi nebo kabelovém žlabu bude CYKY 5 x 4mm2  OK, za půl roku se může přijít na to, že by bylo dobré dvě, tři světýlka přidat a projekt je stejně k ničemu  .... Cena cca 42 Kč/m bez DPH je myslím v porovnání se světly a prací bez problémů.

Ani nemám pocit, že bych někomu poskytl přísně tajnou informaci, záruku neposkytuji a spát budu klidně (-:

Štefan Beláň

TO: Dočkalová

Použijte kabel minimálně CYKY 5x4,0 mm2 (lépe 5x6,0 mm2) a jistič B/3x16A.

Stačí?  :)

PS: Nezapomeňte na proudový chránič.
Chránič chrání - jistič jistí.

Josef Dolejšek

Quote from: Radek Červený on 17.09.2009, 16:40
Použijte kabel, který máte uveden v projektové dokumentaci.
Pokud nemáte projekt, zadejte to alespoň kvalifikovanému odborníkovi, který to umí alespoň spočítat.
Pokud nemáte ani odborníka, nedělejte raději nic. Bude to pro uživatele zaručeně bezpečnější  ;)

Jenomže ono to není tak jednoduché. Předpokládám, že p. Dočkalová je rozpočtářka v nějaké firmě a přišel za ní šéf, že firma má možnost sehnat kšeft na osvětlení hřiště, aby spočítala kolik to bude stát. "Dej tam 4 stožáry, 4 svítidla 1500 W a 85 m kabelu 5Cx2,5. No možná, že bude potřeba 5Cx4. To si ověř".
Na mne se takto obracejí firmy úplně normálně. Neví, jak ta elektroinstalace má přesně vypadat, ale chtějí nejdříve, abych jim spočítal cenu za realizaci. Až pak možná si u mnne objednají projekt. Jenomže já jsem důchodce - příležitostný projektant a můžu je s takovým přístupem poslat kamsi. Což zaměstnanec nemůže.

František Šohajda

TO:Josef Dolejšek
Souhlas s Vámi !   /pokud to tak je?/
Ale- pokud je ve firmě, tak každá firma musí mít odborníka na elektro ať už svého zaměstnance nebo externistu.....jinak by nemohli fungovat...!
Tak proč se nezeptá jeho??
A stejně na konec bude muset být projekt a cena se nemusí shodovat s jejím "odhadem"....
rozdíl může být až neuvěřitelně rozdílný...co potom??
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Radek Kroutil

Quote from: František Šohajda on 18.09.2009, 15:18
A stejně na konec bude muset být projekt a cena se nemusí shodovat s jejím "odhadem"....
rozdíl může být až neuvěřitelně rozdílný...co potom??

To už je pak věcí zaměstnavatele. http://tiscali.cz/mone/mone_center_050414.840603.html myslim předposlední odstavec: Náhrada škody...
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Ján Bocan

Jednoznačne nie . Z popisu problému "L1-1500W, L2- 1500W, L3- 3000W"
N vodičom potečie 25A :"dimenzovanie a istenie káblov"

Petr Doležal

18.09.2009, 20:20 #17 Last Edit: 18.09.2009, 20:39 by Petr Doležal
Ne ne! N vodičem půjde zpět necelých 7A.
3x 1500W ve hvězdě se "vyřádí" na míste samém, zpět půjde jen těch 1500W z L3.
Dle vaší úvahy, kdy proudy sčítáte algebraicky namísto vektorově, bychom nemohli vůbec realizovat uliční veřejné osvětlení.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení