• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Čím očistit zoxidované postříbřené kontakty pomocných relé?

Started by Martin Kafka, 28.09.2009, 21:02

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

Quote from: Kamil Novák on 30.09.2009, 21:16
Tak tohle je paráda !   (funny)
ohledně magnetofonu si původ netroufám určit

jasná Tesla řady B4
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Zdenek Hejčl

Magnetofon řekl bych tak B 42, B 46 mám ještě doma.  :)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Hugo K.

S Kontaktolem jsem  se také vyřádil.
Po prostříknutí kontaktů se doporučovalo provést jejich očištění pomocí kousku pijáku.(Pro později narozené-do sešitů se vkládal list savého papíru,nejčastěji růžové barvy.Za účelem vysušení inkoustu.V době propisovaček už to nemá význam.)
Pijákem se vyčistil hlavně prach,který stekl po horním kontaktu a pak by zaschl uprostřed kontaktní čočky.
Vzpomínám že existoval Kontaktol a Kontox.Jeden byl mastnější.Obsahoval nějaké látky na konzervaci kontaktů.

Ižák Ctibor

Quote from: Kafáč on 28.09.2009, 21:02
V rozvaděči je namontováno množství relé "Rumunské provinience řady CC" jako rezerva.Čas od času potřebuji  tyto relé použít jako náhradu používaných funkčních při poruše (přerušená cívka,unavená pérka,zoxidované kontakty apod)
Máte někdo  zkušenosti jak odstranit na těchto nepoužívaných relé(kontaktech) zoxidovanou vrstvu?Pomoc jemným smirkem a pod. se moc neosvědčuje.

#112#

My už desaťročia používame: na tenkú planžetu obojstranne nalepíme tenkú kožu (Chemoprémom alebo iným vhodným lepidlom) . Túto planžetu je najlepšie navlhčiť izopropilénom, poprípade aj kontaktolom  alebo iným prostriedkom na čistenie kontaktov. Kožou striebornú vrstvu nepoškodíte, ale kontakt sa dá pekne vyčistiť.
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Zdenek Rajmont

Jelikož tu nejsme v Rusku, tak těžko seženete 100% líh, který je v tamních krajích "osvědčený". My používáme červenou leštěnku na nábytek.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Petr Doležal

Tak, tak. Tou červenou leštěnkou, která se zove Diava, promazávám "chrchlající" potenciometry zvuku na tranzistoráku.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Aleš Dobrovolný

Diava! To ještě existuje? S tím jsem mazal před vystoupením struny na baskytaře, měly potom takový ten mastňácky-kovový tón... To už je let!

Jinak k diskutované problematice. Někde jsem se dozvěděl (prezentace Finger?), že zlacení kontaktů relé do 5 um je pouze z důvodu ochrany při přepravě a skladování. Funkčně nemá význam, neboť se při prvním rozepnutí opálí a zmizí.
Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

Petr Doležal

:)    Relátka i struny můžeme mazat furt, zdravím skupinu Revival Vitacit.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Václav 3

Quote from: Ižák Ctibor on 01.10.2009, 15:23
My už desaťročia používame: na tenkú planžetu obojstranne nalepíme tenkú kožu (Chemoprémom alebo iným vhodným lepidlom) . Túto planžetu je najlepšie navlhčiť izopropilénom, poprípade aj kontaktolom  alebo iným prostriedkom na čistenie kontaktov. Kožou striebornú vrstvu nepoškodíte, ale kontakt sa dá pekne vyčistiť.

Ta kůžička je perfektní, tou za starých časů a dokonce zasucha čistili technici relátka na telefonních ústřednách a vyčistily se i pecky, které dělá ss proud daleko častěji.  Podobně se chová i na několikrát přeložený novinový (klasický, nekvalitní, hrubý) papír.

Jiří Schwarz

"Jelenicí"
samozřejmě kůží, ne že tam proženete celou samici jelena!
To není fór, tím se čistily kontakty (nebo alespoň měly čistit) u sdělovacího a zabezpečovacho zařízení, ČD (ČSD) pro to měly technologické postupy v technických předpisech.
Důležité je, že se z kontaktu setře oxid, ale kontakt se nepoškrábe na povrchu, protože poškrabaný by více oxidoval.

Z praxe - tvrdý papít, protahnout mezi kontakty, dokud "maluje", je špinavý, po očištění ještě protahnout papír napuštěný nějaký přípavkem, např. Kontoxem
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Kabát

V dřevních dobách jsme v rozhlase čistili při servisech relátka planžetou. Měli jsme dvě. Jedna byla bruskou "líznuta" příčně a druhá podélně. Stačilo ji párkrát protáhnout mezi kontakty  a bylo hotovo. A že těch relátek bylo v pultech opravdu hodně!

Miroš Jan

No přiznám se, že mi v dnešní době, připadá poněkud divné, čistit kontakty relátek. Snad jedině tehdy když po ruce není náhradní relé, a linka potřebuje vyrábět.  :(
Kolego Schwarzi, pokud si to dobře pamatuju, tak při otevření ruské skříně ŠM III u přejezdu, mě pojem ,,relátka" ve skleněném krytu,  :o o velikosti stykačů nejmíň na 250A, málem vypadly oči z důlků.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace