• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč dojde po přerušení N vodiče k přepětí v obvodech?

Started by pavel Burda 133, 29.09.2009, 19:16

previous topic - next topic

Petr E.Liska

Quote from: Václav 3 on 03.10.2009, 12:28
Vaše snaha použít jako PE uzemnění na radiátor spolu s chráničem může ve vašem případě sice znamenat zvýšení bezpečnosti osob, což je jistě velice užitečné, ale nepomůže vám ochránit před poškozením přístroje.

Tak to taky bylo myšleno, trochu zvýšit bezpečnost.
Pro ochranu přístrojů chci zkusit udělat ten omezovač napětí.

Kde jste naměřil (spočítal) hodnotu 1,5 Ohmu, na přívodu do bytu? Ona to není hodnota zas až tak malá a nemusí znamenat, že PEN je v pořádku. Záleží jak vypadají rozvody sítě v domě a v obci, jak daleko je distribuční transformátor, jak je dimenzovaný. Vnitřní odpor sítě se v městské zástavbě na úrovni bytové rozvodnice pohybuje většinou maximálně kolem 0,5 Ohmu, což je třikrát méně, než jste vypočítal. Pokud jste měřil v některé zásuvce v bytě, může být výsledek ovlivněn stavem vnitřních rozvodů.

Hodnota je měřena v poslední zásuvce u mne v pokoji. Co jsem vysledoval, tak je to čtvrtá zásuvka na daném vedení (z celkem šesti). Dvoudrát hliník, jištěno bakelitovými jističi 10A, a je na nich V v kroužku (odhaduju typ IJV?)
Zkusím podotahovat spoje (aspoň ty, o kterých vím a jsou přístupné), a změřit znovu...

Máte přívod do bytu jednofázový nebo třífázový? V případě 3F přívodu se dá dobře zkontrolovat stav PEN tím, že se změří napětí ve všech třech fázích proti N (PEN) a pokud je v jedné fázi napětí vyšší, mělo by být v jiné nebo v obou zbývajících menší, což potom znamená, že střední vodič (N nebo PEN) plave, tj. že je někde přechodový odpor.

Jednofázový přívod, jištěno 25A.
3 fáze jsou pokud vím v rozvaděči na chodbě, ale ten se mi rozdělávat nechce. Mimo jiné mám před elektřinou zdravý respekt.

Václav 3

Quote from: Petr E.Liska on 03.10.2009, 17:33
...měřím U(naprázdno), U(zatížené) a zatěžovací proud. Impedance sítě by pak měla být deltaU/I.

váš postup je správný a chyba by měla být skutečně dána jen vlastnostmi použitého přístroje.

Quote from: Petr E.Liska on 03.10.2009, 17:57
Hodnota je měřena v poslední zásuvce u mne v pokoji. Co jsem vysledoval, tak je to čtvrtá zásuvka na daném vedení (z celkem šesti). Dvoudrát hliník, jištěno bakelitovými jističi 10A, a je na nich V v kroužku (odhaduju typ IJV?

Zkuste najít první zásuvku na vedení, bývá to obvykle ta v předsíni pod PL-kou s jističi a změřte vnitřní odpor sítě tam - tím by se měly eliminovat případné přechodové jevy v dalších zásuvkách, případně by nebylo od věci podotahovat šrouby na jističích a nulovém můstku v PL-ce a v dané zásuvce.

Jističe jsou IJV s charakteristikou pro vedení - tj. rychlé, proto označení IJV a V v kroužku.

Ještě nám sem napište jaké mezní hodnoty napětí jste naměřil, především ty hodnoty, kdy vám spotřebiče nepracují korektně díky podpětí nebo se poškodí přepětím.

Petr E.Liska

Quote from: Václav 3 on 03.10.2009, 23:29
Zkuste najít první zásuvku na vedení, bývá to obvykle ta v předsíni pod PL-kou s jističi a změřte vnitřní odpor sítě tam - tím by se měly eliminovat případné přechodové jevy v dalších zásuvkách, případně by nebylo od věci podotahovat šrouby na jističích a nulovém můstku v PL-ce a v dané zásuvce.

První zásuvka je opravdu pod rozvodnicí, ale na druhé straně zdi, v koupelně...
Jinak naměřené hodnoty impedance jsou: 0,46Ohmu v první a 0,98Ohmu ve čtvrté zásuvce - měřeno po dotažení, některé spoje to potřebovaly.
Dále jsem změřil napětí mezi PEN a "lokální zemí" (radiátorem), a více než 6,4V jsem zatížením nevytvořil. Bez zatížení tam bylo po dobu měření asi 60-70mVac.

Quote from: Václav 3 on 03.10.2009, 23:29
Ještě nám sem napište jaké mezní hodnoty napětí jste naměřil, především ty hodnoty, kdy vám spotřebiče nepracují korektně díky podpětí nebo se poškodí přepětím.

Spotřebiče zatím pracují korektně, na zdrojích je většinou psáno povolené napětí 100-240Vac (bez přepínání). (Ten dotaz jsem pokládal hlavně kůli tomu, abych si nechal potvrdit/odsouhlasit další možnosti ochrany..)
Skutečně naměřené nejvyšší napětí je 247Vac.

Karel.P

Stalo se mně něco podobného,v třífázovém světelném obvodu(TN-C) se odpojil ochranný vodič a žárovky se krásně rozsvítily,byl to docela zajímavej světelnej efekt.:-)Proud se uzavíral mezi jednotlivýma fázema právě přes žárovky.

Václav 3

Quote from: Petr E.Liska on 05.10.2009, 18:09
První zásuvka je opravdu pod rozvodnicí, ale na druhé straně zdi, v koupelně...
Jinak naměřené hodnoty impedance jsou: 0,46Ohmu v první a 0,98Ohmu ve čtvrté zásuvce - měřeno po dotažení, některé spoje to potřebovaly.
Dále jsem změřil napětí mezi PEN a "lokální zemí" (radiátorem), a více než 6,4V jsem zatížením nevytvořil. Bez zatížení tam bylo po dobu měření asi 60-70mVac.
Spotřebiče zatím pracují korektně, na zdrojích je většinou psáno povolené napětí 100-240Vac (bez přepínání). (Ten dotaz jsem pokládal hlavně kůli tomu, abych si nechal potvrdit/odsouhlasit další možnosti ochrany..)
Skutečně naměřené nejvyšší napětí je 247Vac.

Šroubovák pomohl, přesně jak jsem napsal a vnitřní odpor sítě 0,46 Ohmu na vstupu do bytu nebo na první zásuvce je také obvyklá hodnota. Co dodat, snad jen to, že přístroj se štítkovou hodnotou napětí 100 až 240V~ by měl bez potíží pracovat v rozsahu 90 až 264V~ (-10%, +10%), což ve Vašem případě není překročeno.

Quote from: Karel.P on 05.10.2009, 20:19
Stalo se mně něco podobného,v třífázovém světelném obvodu(TN-C) se odpojil ochranný vodič a žárovky se krásně rozsvítily,byl to docela zajímavej světelnej efekt.:-)Proud se uzavíral mezi jednotlivýma fázema právě přes žárovky.

Použijete-li ve všech třech fázích žárovky stejného příkonu, budou v případě odpojení vodiče N svítit stále stejně, což lze provést jako laboratorní pokus a důkaz, že ve vyvážené 3F síti neteče vodičem N žádný proud. V normální instalaci je to  nepoužitelné a nebezpečné pro spotřebiče a při síti TN-C samozřejmě hrozí navíc úraz elektrickým proudem.

Pavel Kalvar

Quote from: Jan Kelbich on 30.09.2009, 10:47
Vaše otázka mi připadá lehce zmatená, ale pokusím se to vysvětlit.

Pokud se přeruší vodič N (tzv. střední), napětí se na něj dostává z jiné fáze přes připojené spotřebiče. Především pokud je celková zátěž výrazně nesymetrická, posune se potenciál odpojeného středního vodiče obvykle do blízkosti potenciálu nejvíce zatížené fáze. Tak můžete mít potom v jednofázových zásuvkách (250 V, 16 A ~) přibližně 400 V (sdružené napětí soustavy). Vždy záleží na konkrétní situaci, celá věc je složitější, jde o tzv. fázorové výpočty. V extrémních případech se může dokonce vyskytnou i napětí větší než 400 V - např. pokud dojde v zátěži k rezonanci.

Tomuto vysvětlení nerozumím. Situaci chápu tak, že se v rozvaděči zapomene dotáhnout N drát a na spotřebič (zásuvku) jde pouze připojený fázový vodič a PE. Napětí pak mezi fází a N vodičem není přece žádné - "bo" N vodič je přerušený.
Chtělo by to připojit vysvětlující nákres. mohu vás o něj poprosit? Díky
PS:Jsem zde nový, daný problém aktuálně řeším, ale nechci zakládat nové téma, proto se vracím do starší diskuze.

Milan Hudec

L1 z trafa - spotřebič č1- uzel bez upadnuťého N - spořebič č.2 - L2 z trafa.
Pokud bude sp.1 např.rychlovarka a č.2 TV, dojde k rozdělení napětí např.40V/ 360V a TV odejde.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Pavel Kalvar on 24.04.2018, 07:09
Tomuto vysvětlení nerozumím. Situaci chápu tak, že se v rozvaděči zapomene dotáhnout N drát a na spotřebič (zásuvku) jde pouze připojený fázový vodič a PE. Napětí pak mezi fází a N vodičem není přece žádné - "bo" N vodič je přerušený.
Chtělo by to připojit vysvětlující nákres. mohu vás o něj poprosit? Díky
PS:Jsem zde nový, daný problém aktuálně řeším, ale nechci zakládat nové téma, proto se vracím do starší diskuze.

Problém nastane pouze v případě, že přerušíte N u třífázové nerovnoměrně zatížené soustavy.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

MrPeter

Zde příklad v síti TN-C (podobné to bude při přerušení N v stíti TN-S). Pokud je druhý spotřebič v řadě např. televize (malý odběr) a třetí spotřebič např. rychlovarná konvice (velký odběr) nastane na spotřebičích nerovnoměrný úbytek napětí. A protože jsou oba spotřebiče zapojeny v sérii (mezi L2 a L3) rozdělí se těch 400 V podle odporů zátěží - konvice nebude topit a televize "shoří". Jako "bonus" bude na "kostře" nějaké napětí, které může být životu nebezpečné.

Pavel Kalvar

Quote from: MrPeter on 24.04.2018, 08:58

Já přece nemůžu naměřit žádné napětí na spotřebiči, když mám přerušený obvod. Napětí na spotřebiči je, ale nemá uzavřenou smyčku - proud neprotéká... stále nerozumím...

Fuk Tomáš

Quote from: Pavel Kalvar on 24.04.2018, 12:04... když mám přerušený obvod..
Vy jste vynalezl filtr, který nepustí proud z fáze L2 (skrz červeně namalované jednofázové spotřebiče) do L3?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Pavel Kalvar

Quote from: Fuk Tomáš on 24.04.2018, 12:34
Vy jste vynalezl filtr, který nepustí proud z fáze L2 (skrz červeně namalované jednofázové spotřebiče) do L3?

Teď mi to docvaklo, děkuji všem zúčastněným.

Jiří Schwarz

Zkusíme to trochu jinak:
Představte si 2 baterie, každá na 12V při sériovém zapojení tedy 24V. A vezmeme 2 spotřebiče na 12V, pro zjednodušení žárovky z auta. A zapojíme to podle obrázku.
Budou svítit obě žárovky, na obou bude 12V.
Když se přeruší vodič N1, zhasne žárovka Sp1
Když se přeruší vodič N2, zhasne žárovka Sp2

Ale co když se přeruší "společný" vodič N?
Oba spotřebiče (žárovky) budou v sérii připojeny na 24V
Pokud budou obě žárovky stejné, rozdělí se napětí a budou svítit. ale když Bude dejme tomu jedna 45W z hlavního reflektoru, a druhá 5W z koncového světla, rozdělí se napětí přibližně podle odporu žárovek, tedy na té silnější bude minimální úbytek napětí, a na té slabší by bylo téměř celé napětí 24V (pokud by to vydržela)

A u 3f sítě je to podobné.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)