• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co říct na profesionální bastlíře rekonstrukcí jader?

Started by Lukáš Malík, 11.10.2009, 19:20

previous topic - next topic

Lukáš Malík

11.10.2009, 19:20 Last Edit: 01.01.2010, 21:32 by Miroslav Minařík
Známí momentálně rekonstruují bytové jádro a mě poptali na rekonstrukci rozvodů elektriky v celém bytě. Kupodivu měli připravený projekt i na elektriku, nacenil jsem tedy rozpočet a práci (vše ceny obvyklé v našem kraji), připravil návrh smlouvy a vydal se za nimi.
Vzali si dva dny na rozmyšlenou, ale když jsem přijel nazpět, byl jsem odmítnut se slovy, že firma, co provádí rekonstrukci koupelny má i vlastního elektrikáře a že rozvody v bytě udělá on a že to jistě bude i levnejší...
Říkám si no nevadí a nashledanou.
Minulý týden jsem u nich zaváděl internetovou přípojku do bytu a zrovna se tam nahodou sešel s jejich rádoby elektrikářem...
To se nedá popsat, co tam prováděli... (zle) (zle)
Rekonstrukce podle něj znamená pouze výměnu vypínačů a zásuvek, veškeré rozvody v jádře pouze CYKY 3x1,5 ("Ty zásuvky to přece utáhne"), 1 společný okruh pro kuchyň :o, navíc napojený na původní hliník (TN-C) lustrsvorkou :o, koupelna bez chrániče ("prý Když se to dobre udělá, chránič není potřeba  :o :o), výměna starých jističů IJV a rozvodnice neproběhla vůbec.
Pochybuju, že ten čověk měl vůbec padesátku (zle)
Bodovky nad sprchovým koutem v provedení 230V, kout má pohyblivou sprchu. Zásuvka dle mě blízko umyvadla, bez chrániče.
Kvalita nic moc, foceno mobilem a víc jsem toho nestihl, fotil jsem, když šli pro něco do auta.
To me nemohlo nechat klidným... Inu kdo chce ušetřit za kazdou cenu, dostane taky odpovídající kvalitu.
Revizi samozřejmně provede RZ najatý tou samou firmou a dost silně pochybuji, že tam vůbec někdy přijde.

A teď jak řict obyčejnému majiteli bytu, že za své peníze nedostává, to co by měl a už vůbec ne v kvalitě a odpovídajícím provedení?

Už slyším odpovědi typu Přece to "má papír", tak to musí být udělané dobře.
A ještě se pak na vás dívají, jako byste je chtěl okrást, když řeknou "No vidíš, stačilo vyměnit pár zásuvek a vypínačů"
Je mi z toho zle, co na to říkate Vy?

#105#
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Kamil Novák

Quote from: Lukáš Malík on 11.10.2009, 19:20

Každý je strůjcem svého štěstí. Mají co asi nechtěli, ale co si rozhodně zaslouží.  ;D
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jan Franěk

Přesně tak. Mají to levnější než nejlevnější. Co na tom, že je to vše proti investorovi a hlavně proti jeho bezpečnosti.

Také jsem potkal už podobná díla.  (wall) . Bohužel jsou lidé stále nepoučitelní.

PS: to platí i o onom "elektrikáři"  (norm)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Radek Červený

Takové naříkání mi připomíná hysterický pláč dítěte, které přišlo o hračku. Pláčem to ale končí a nic se nezmění.
Pokud jste muž činu, zkuste to takto:
1. nechte bastlíře dokončit dílo zkázy
2. nechte ho předat revizní zprávu majiteli bytu
3. s majitelem bokem promluvte a vše mu do detailu vysvětlete
4. po předání revize a faktury si majitel vyžádá 14 denní splatnost
5. během těchto 14dní nechte vypracovat nezávislou revizi nezávislým RT
6. na základě očekávaných výsledků podejte na Policii ČR trestní oznámení pro obecné ohrožení
7. informujte se na ŽÚ, zda má dotyčný oprávnění k této činnosti
8. pokud ano, informujte o výsledku nezávislé revize i inspektorát ITI
9. požádejte montéra o podání vysvětlení a odstranění závad, samozřejmě zdarma v rámci reklamace
10. pokud to odmítne, nebo tak neučiní do 30 dní, předělejte instalaci, zadržované peníze majitel zaplatí vám a o rozdíl se můžete soudit

Bez tohoto postupu můžete dál jen hystericky plakat a tito rádobyelektrikáři dál budou prznit řemeslo jako Kulinský patnáctku a kazit jméno všem ostatním, co řemeslo berou vážně.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jirka Š. Svejkovský

S tím obecným ohrožením to není tak jednoduché. Musel by ho prokázat soudní znalec na vyžádání soudu.

Pokud práce prováděl člověk s osvědčením nebo dokonce oprávněním, stačí požádat místně příslušnou kancelář SUIP. Inspektoři už zařídí, že si kolega do smrti nesáhne na drát a pokutu bude splácet ještě z důchodu.

Bastlu jsem viděl dost, ale tohle je opravdu vrcholný kousek.

Buď je tazatel donutí to předělat nebo opravy zacvaká ze svého u jiné firmy a peníze bude vymáhat. Samozřejmě minimálně nechat udělat revizi včetně fotodokumentace.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Martin1564

Quote from: Lukáš Malík on 11.10.2009, 19:20

To je celospolečenská infekce, prostě všichni chtějí všechno a hned, na což většina nemá finanční prostředky, takže se kupují ty nejlevnější věci a zdaleka se to netýká jenom rekonstrukce elektroinstalace.
Veškeré argumenty jsou většinou marné, dostanete odpovědi typu "když to takhle funguje, tak proč platit víc" a následně "elektrický proud je prevít, ten nám zabil otce".

Radek Kroutil

Nejhorší je práce pro známé a pro rodinu. Celoživotní záruka a stejně vás všude pomluví, že jste je natáhli.
Právě špatné na tom je, že jim chcete udělat poctivou práci třeba i se slevou a pak se najde takovýto bastlíř, který vymění jenom zásuvky a vypínače,  ale ve finále má vyděláno dvakrát víc, i když jeho konečná cena je menší, než Vaše
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Kamil Novák

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 12.10.2009, 09:10
Pokud práce prováděl člověk s osvědčením nebo dokonce oprávněním, stačí požádat místně příslušnou kancelář SUIP. Inspektoři už zařídí, že si kolega do smrti nesáhne na drát a pokutu bude splácet ještě z důchodu.

Takhle to ale nefunguje !   (no)
A to ne snad nečinností nebo nevůlí inspektorů SUIP, ale jelikož se musí řídit správním řádem, tak takovýto razantní postup je mimořádně obtížný, ne-li nemožný.  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Josef Kuhn

Vše co bylo napsáno je takřka pravda . Na instalaci této koupelny buď měly být provedeny opravy, nebo při rekonstrukci nová instalace dle platných norem tedy dle ČSN 332000-7-701 ed.2 a další . Nutno ještě podotknout
že umístění zásuvky u umyvadla by pravděpodobně vyhovělo a prostor nad 225cm a výše u sprchy je mimo zóny 1 a 2.