• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Nemáte bližší info o reportáži TV Nova probíjení přes zásuvky a vodovod?

Started by Standahammer, 21.10.2009, 18:19

previous topic - next topic

Petr01

,
prohlédl jsem si detailně fotky vypálených zásuvek. Vždy je ohořelá levá zdířka(fáze) v horní dvojzásuvce, následně hoří horní hrana dvojzísuvky.
Stejně to bude vypadat, když do fázové zdířky vstříknete hořlavinu a zapálíte.
Mám za to, že požáry jsou úmyslně založeny. Viděl bych to na kluka co chodí do šesté třídy. Než elekrikáři by se tím měli zabýat hasiči, udělat expertizu ohořelých zbytků, povrchu kontaktů atd. Soudní znalec z této oblasti by měl mít dostatečnou kvalifikaci, aby prokázal způsob zapálení.
Elektro měření nic nezjistí. Pokud je odpojena elektřina nemůže to býz způsobeno nn, přechodovými odpory či přepětím. VF by muselo mít takovou energii, že by v domě nevydrželo nic.

Myslím že se jedná buď o klukovinu, snahu o senzaci nebo  pojistný podvod.

Petr

Lubomír Jindra

Quote from: Petr01 on 31.10.2009, 11:47
Viděl bych to na kluka co chodí do šesté třídy. Než elekrikáři by se tím měli zabýat hasiči, udělat expertizu ohořelých zbytků, povrchu kontaktů atd. Soudní znalec z této oblasti by měl mít dostatečnou kvalifikaci, aby prokázal způsob zapálení.

Nové info zde:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-ufo-a-zahady/126077/strasidelny-dum-chlapci-vzplal-u-nosu-kapesnik.html

Konec článku:
Četnost výbojů je až 100 případů denně. Situace se zhoršuje. Kromě výbojů dochází v objektu k destrukci žárovek, drcení skla, tepelným účinkům například na CD nosiči. Všechny popsané jevy viděli energetici na vlastní oči.

Tak se ptám, kde jsou videa? (beach) Pokud tam někdo pojede, neberte si jen drahé měřící přístroje, vemte také docela obyčejnou levnou kameru (asi to zatím nikoho nenapadlo  ::)) a alespoň deset případů prosím natočte, měl by na to stačit dvouhodinový pobyt  ;) Kdyby nic, tak alespoň natočte ty energetiky co to viděli  :D
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jan Votík

Můžete mně prosím dát odkaz, kde na Sysifovi probíhá ona diskuze? Díky

Lubomír Jindra

P.S.

Vzpomínám se jak mi vyprávěl jeden klučina na učňáku, že měl jako dítě udělanou vidlici - kus šňůry - vypínač, který natvrdo spojoval L-N. Vždy když mu otec zakázal TV a sám koukal na napínavou detektivku (za socáče událost týdne) tak klučina poslouchal pohodlně uložen v posteli a když se mu zdálo že je to napínavé - CVAK! Nikdo na to nepřišel, to musela být záhada  ;D
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Miroslav Macek

Možná příčina může být v soupravě "Mladý chemik", která se někdy dává jako odměna za dobré vysvědčení nebo k svátku.
Potřeme-li ručník roztokem bílého fosforu, po zaschnutí vzplane.

Kamil Novák

Quote from: Jan Votík on 31.10.2009, 12:43
Můžete mně prosím dát odkaz, kde na Sysifovi probíhá ona diskuze? Díky

Abyste se do tamní diskuse dostal, je nutné se řídit tímto postupem : http://www.sisyfos.cz/sisyfos/dokument/konfer.htm
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Miroslav Macek on 31.10.2009, 14:04

Jak prosté, milý Watsone  (jednicka)
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

tom.tomas

Quote from: Miroslav Macek on 31.10.2009, 14:04
Možná příčina může být v soupravě "Mladý chemik", která se někdy dává jako odměna za dobré vysvědčení nebo k svátku.

V soupravě mMladý chemik asi těžko bude bílíý fosfor (chemická zbraň hromadného ničení). Leda tak v soupravě "mladý terorista". (norm) http://cs.wikipedia.org/wiki/Fosfor

František Šohajda

Asi takové  záhady chce, aby to člověk viděl na vlastní oči aby pochopil....zatím nechápu??
Zrovna dnes jsem viděl RZ na elektroměrovou desku pro měření, a jistič tam byl jen na liště bez krytu, a bylo to na chodbě kde si na to může někdo šáhnout....taky jsem nevěřil, až jsem to zkoukl i z revizní zprávou a nestačil jsem se divit , pomalu jsem si vykroutil hlavu že to tak může někdo napsat, samozdřejmě to E ON nezapojil a dal uvést řádnou nápravu?? ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Zdenek Rajmont

No vida, právě jsem přijel domů a mám v kuchyni vyhořelou zásuvku ( i s rozdvojkou ). Že bych ty ufony naštval ?
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Rozmahel Vladimír

To bude tím, že kovářova kobyla chodí bosa.  :D
Jinak je zvláštní, že je u toho vždy ten kluk... Záhadné věci jsou většinou velmi jednoduché.

Jiří Schwarz

A co "zvuk", už se někdo pokusil prozkoumat "mechanické" vlnění v pásmu infrazvuku nebo ultrazvuku? Kdysi jsem byl u "předváděčky" zesilovače a reprobedny, kdy se "zvukem" podařilo "rozkmitat" skleněnou tabuli tak, že se rozbila, stejně tak zvukem jiné frekvence se rozbila sklenička. Jen ty střepy vypadaly úplně jinak než ty v reportáži!
Je otázkou jestli by právě akustické vlnění v oblasti ultrazvuku mohlo některý materiál tak "ovlivnit", že by se ohřál až do bodu zapálení.

Dnes se běžně používá technika napájená ze spínaných zdrojů, pracujících na frekvencích mezi 20 - 100kHz. Je otázkou jestli by se "něco" z podobného dost výkonného zdroje mohla nějak projevit pokud se "trefíme" s rozměrem nějakého předmětu do čtvrtiny nebo polovinu vlnové délky inkriminované frekvence. Frekvence 50kHz má vlnovou délku 3km, čtrtina je 750m, do "domečku" se to nevejde, ale co takhle vodovod nebo plynovod dlouhý právě tu "čtvrtvlnu".
Jenže něco takového není asi ten pravý úkol pro Policii, pro ČTU ani pro ČEZ, vůbec už ne pro TV štáby, to by tam museli natahat nějaké speciální přístroje odborníci např. z fyzikálního ústavu ČSAV.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

občan Strašic

z diskuse webu obce Strašice:

M. Lang 30.10.09 14:25:38 ID:42426

Dnešího dne se do problému zjištění příčin dosud neobjasněných událostí v domě Mračkových zapojila i Obec Strašice prostřednictvím Muzea Středních Brd. Vykonal jsem u postižené rodiny rekognoskační návštěvu a ověřil si základní fakta, občas mediálně poněkud zkreslená. Z těchto faktů plyne, že důvod "záhady" by mohl mít řešení v oblasti geofyziky, konkrétně geoelektriky a seismiky. Z tohoto důvodu jsem kontaktoval odborníka disponujícího příslušnou moderní přístrojovou technikou. Výsledkem naší předběžné konzultace je, že počátkem příštího týdne by mělo dojít k prvnímu orientačnímu měření, jež postihne široké pásmo vln různých typů. Z jeho výsledků se pak dohodneme na dalším postupu.
Jevy, které fungují v domku Na Hutích nelze rozhodně považovat za cosi nadpřirozeného. Proti tomu hovoří veškeré indicie, jež ukazují pravděpodobně na účinky vlnění akustické a snad i elektromagnetické povahy. Více v tuto chvíli nejsem schopen zodpovědně tvrdit.
Rodině Mračkových přeji co nejrychlejší vyřešení problému. Třebas se najde v blízkých hodinách někdo, kdo se dobere k vyřešení otázky dříve než my (bez výkonné, přesné a rovněž značně drahé aparatury se asi jen těžko dá zjistit něco konkrétního). 

novy1

Uz mi to pripada ako "neobjasnene pripady z bermudskeho trojuholnika". Snad len casova slucka chyba.

Lukáš Malík

Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Jan Lukáš

Quote from: Jiří Schwarz on 30.10.2009, 20:35
Mikrovlnný ohřev:
- pokud vložíme do elektromagnetického vf pole cokoliv vodivého, indukují se v tom vířivé proudy, které kovovou část ohřejí.
- pokud vložíme do vf elektromagnetického pole nevodivý předmět, který má nějaké dielektrické ztráty, ohřeje se to také, ale méně než kovová část.
- vf elektromagnetické pole překonává překážky srovnatelné s vlnovou délkou nebo menších rozměrů, od větších překážek se odrazí nebo je překážka pohltí.
- při průchodu prostředím, kde je cokoliv vodivého nebo cokoliv s dielektrickými ztrátami, se vf elektromagnetické pole zeslabuje.

Podtrženo a sečteno, pokud by to bylo nějaké vf elektromagnetické pole (mikrovlnné) a jeho zdroj by byl vně budovy, aby to uvnitř mělo energii schopnou zapálit "zamozhášivou" zásuvku nebo mokrý ručník, muselo by to vně objektu mít takovou energii, že by např. okapy okamžitě musel "odtéci", z plotu by musely létat jiskry jako když se dostane omylem kov do mikrovlnky,... A takový řetízek by se musel majiteli okamžitě připálit na krku...

Nějaké elektromagnetické pole z nějakých experimentů armádního výzkumu bych v tom nehledal.

Přesně tak. Nicméně mě to nedalo, vzal jsem spektráč a dojel se na to podívat. Kromě GSM je ještě slaboučké pole na 10GHz a 24GHz, počítám, že mikrovlné spoje. Nic dalšíko, co by navíc vybočovalo z normálu tam není. Alespoň ve dvou hodinách na místě a okolí. V rozsahu 100kHz až 25GHz. Ani jsem nic jiného nepředpokládal.
add THz pokusy. Je nutno si uvědomit, možný výkon tohoto záření. Né ekvivalentní výkon vyzářený anténou (EIRP je sice děsivé číslo, ale stále platí zákon zachování energie.....). Výkony v těchto vlnových délkách jsou relativně malé, 20W rozhodně nezapálí cokoliv na vzdálenost větší než pár metrů, ikdyž je to soustředěno do bodu. Kousek od Strašic máme kopec, ze kterého závodíme, proto mě to zajímá. Je pravdou, že o Armádě již víme své, v létě nám zkazili závod, neb na několika pásmech byl nepřetržitý bordel. Až pak jsem se dozvěděl, že měli nějakej NATO den. Energii, která by tohle uměla jsem potkal v laboratoři a měřícím pracovišti ve Vyškově. Mají tam místo pro simulaci elmag pole v případě atomového výbuchu. Tam si tohle dovedu představit, ale pouze v tomto prostoru. Osobně si myslím, že tohle bude mít prozaičtější vysvětlení.

Miroslav Minařík

Něco mi napovídá, že často nevysvětlitelný jev má prostou příčinu.

Nějaká záření elektromagnetických vlny by nezasahovalo jediný bod. To by bylo energetické dělo. O jednom vím. Funguje asi na vzdálenost tří metrů. Nic nezapaluje.

Ovšem po té, co jsem teď viděl zase na Nově, ztrácím chuť se o to zajímat.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Honza77

Nemůže se někdo (třeab nějaký soused) bavit s něčím jako je výkonné laserové ukazovátko (ať již ve viditelném spektru, tak v neviditelném)? Laser schopný zapálit kryt zásuvky nebo ručník myslím není takový problém získat. Na krátkou vzdálenost zapalují i 200 mW ukazovátka, která se prodávají v čínských e-shopech jak na běžícím páse. Na delší vzdálenost a třeba přes sklo by to muselo být výkonější, ale pořád myslím dostupné pro běžného člověka.