• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Aky pouzit kondenzator k elektromotoru 1,1kW??

Started by andy555, 22.10.2009, 09:21

previous topic - next topic

andy555

Tak teda Vladimir , teraz si ma uplne zpacifikoval, tu na tomto fora sa z 99.999% pise ze ma byt zapojeny motor do "trojuholnika" , uz si tu asi niekto robi srandu z ludi. MEZ Mohelnice to  tiez uvadzaju ze to ma byt do "trojuholnika". Teraz som z toho uplne mimo, lebo do hviezdy som to ani len neskusal... ale urcite skusim...........dakujem........

Rozmahel Vladimír

Sice jsme si nepotykali, ale nejsem malicherný. Ku_va čti aspoň předcházející příspěvky a odkazy.  (dabel)

andy555

tak prepac, ak chces mozem ti vykat, som tiez Vladimir a mam 54 rokov.. nevadi?? ja prispevky citam... neviem co si mal namysli...?

Rozmahel Vladimír

Měl jsem na mysli stranu 3 katalogu v odkazu v odpovědi č.15.
Viz.příloha.
Vzhledem k tomu, že jsme jmenovci, je to OK. Blíží se mi přezkoušení z 50tky a věz, že to není žádná vyhláška.  :D

andy555

Vlado , ale ved to co si mi poslal som ja cital 100x.... ale to znamena ze tento motor nejde zapojit na 230V s kondikom do trojuholnika??.. a preco tu vsetci doporucuju 3f motor zapojit na 1f 230V do trojuholnika??.. No co sa tyka vyhl.50, ja som neni elektrikar , chodil som na SPSE do Lipt. Hradku v r. 1971, no pre pekne baby som ju nedokoncil. teraz ma cely zivot zivy strojarina, no do elektriky vrtam stale, radioamatercim od malicka, ale nikdy som nerozlisoval silnoprud a slaboprud, to znamena od 0 do 400V vsetko.. Asi v r. 1990 som dokonca chodil cely kurz vyhl. 50 kvoli podnikaniu , no nakoniec ma na skuskach vyhodili ze nie som elektrikar....

Rozmahel Vladimír

Už jen pro legraci.
Quote from: Rozmahel Vladimír on 24.10.2009, 19:24
Blíží se mi přezkoušení z 50tky a věz, že to není žádná vyhláška.  :D

Budu mít padesát let.  (beer)
Víš, že jsi mne poptával na mail. Myslím si, že není hanba se podepsat pod normální otázku plným jménem. Proto jsem byl po opakovaném dotazu trochu alergický. Asi jsem nebyl dost jasný se stručným názorem na danou otázku. Předpokládal jsem, že postačuje.
Quote from: Rozmahel Vladimír on 24.10.2009, 16:21
Pokud si ten štítek dobře prohlédnete, tak zjistíte údaj 230/400V   D/Y. To tam není zbytečně, ale udává to zapojení motoru.   Motor je konstruován 3x230V D   3x400V  Y.
http://www.elektromotory.com/Portals/0/1LA7.pdf

Ten motor je Siemens, což značí celý svět. Podle katalogu je tvůj motor v provedení na třífázovou síť 3x230V trojúhelník a 3x400V hvězda. Poloha napětí a D Y v těch zlomcích je závazná. U nás je síť 3x400/230V. Pokud používáme fintu ze 3x400V na 1x 230V musíme dle mého soudu použít také zapojení motoru pro 400V. To je u tebe hvězda.
Pokud by to byl motor nad 3kW pak by to bylo tak, jak píšeš, viz.výsek z katalogu.
Pokud motor prozatím přežil, svědčí to o kvalitě vyroby. Napiš jak to dopadlo.  :)

andy555

Vladimir pockaj tu, idem hned teraz na to, skusit to zapojit do tej hviezdy.... ved to robim v kuchini na stole..

andy555

Vladimir.... dakujem !!! ono to funguje !! motor ked chytil 2800 ot. tak mi skoro odskackal zo stola.... super, aj smer otacania funguje.. Myslim ze to motor prezil tie moje pokusy, mam tam teraz 60uF kondik.... myslis ze ho tam mozem nechat??.. meral som i prud... 4.55 A faza, 4.55 A kondenzator, teda i prudy su vyrovnane OK, nie??
Omluvam sa a uz budeme kamarati, ano??

Rozmahel Vladimír

24.10.2009, 21:19 #26 Last Edit: 24.10.2009, 21:31 by Rozmahel Vladimír
Quote from: andy555 on 24.10.2009, 21:15... motor ked chytil 2800 ot. tak mi skoro odskackal zo stola....

Přesně to jsem čekal.  :D Vše OK, měj se.
Skutečný naměřený proud je třeba ověřit se štítkovými hodnotami, zkus laborovat s kapacitou. Motor se nesmí nadměrně hřát.

andy555

Vlado a ktory udaj teraz pre mna plati??....D4.2/Y2.4, ale ja myslim ze ten Y2.4A, nie??.. no a ja mam 4.55, to je spatne, tak ze by som mal capacitu zmensovat??..

Kalina Jiří

Pánové, nechci vám kazit radost, ale při zapojení elektromotoru s vinutím 230V D/400V Y do hvězdy z elektromotoru nedostanete žádný pořádný výkon, protože na jednotlivých cívkách vinutí v elektromotoru nemáte plné jmenovité napětí (230V) ale napětí snížené. 

Elektromotor pana Andyho musí být zapojen do trojúhelníku (a zřejmě bude potřeba dále zvyšovat kapacitu kondenzátorů do doby, než bude mít ve všech cívkách elektromotoru vyrovnaný proud).

Odpověď na poslední otázku pana Andyho: Uvažujete správně, při zapojení do hvězdy platí proud 2,4A  a pokud protéká kondenzátorem proud větší, je nutné kapacitu snižovat.
Při tomto zapojení (do hvězdy) ale nedostanete příliš velký výkon na hřídeli.

andy555

Pane Jiri, pravdepodobne s vami suhlasim, to bola vlastne prva cesta ktorou som sa vybral (do trjuholnika) , no kedze stale a stale dalsie kondenzatory , tak som to vzdal. Ale ja (a nie len ja) by som tu uvital od kompetentnych a fundamentovanych ludi -profesionalov  vetu asi v tomto zneni : "NA ELEKTROMOTOR "SIEMENS 1.1kW D230V/Y400V 4.2A/2.4A " TREBA PRI ZAPOJENI NA 230V DO TROJUHOLNIKA KONDENZATOR 200uF A  DO HVIEZDY KONDEZATOR 25uF. JASNE A BODKA".  No to tuna nie nikto schopny (alebo ochtny) napisat?? Pozor, to nie je pravdiva veta, len ukazka ako by ta veta mohla vyzerat od profesionalov....
Dakujem
Vladimir Dubec....

Rozmahel Vladimír

25.10.2009, 20:18 #30 Last Edit: 25.10.2009, 20:32 by Rozmahel Vladimír
Je třeba si ujasnit základní věci. Co to je třífázový motor? O vodiči N není ani slovo. Je to motor, který zapojím na tři fáze, které mají mezi sebou SDRUŽENÉ napětí dle štítku motoru. V našich sítích je sdružené napětí 400V. Potom tedy musí být pro tuto síť motor zapojen dle podmínek výrobce, v tomto případě do hvězdy. Tyto údaje jsou uvedeny na štítku. Pokud vás mate údaj 230V D, je to údaj pro třífázovou síť o sdruženém napětí 3x230V, např. výstup z měniče.
Andy má možnost pustit svůj motor zapojený do trojúhelníka na 3x400V. Vsadím se, že to bude pouze 1x.
Tady je třeba rozlišit rozběh Y D. Motor pro tuto možnost musí mít napsáno na štítku 400V D. To v tomto případě není. Je to malý kocour, který není na tuto variantu uvažován.

Kalina Jiří

Pro pana Rozmahela:
Nikdo pana Andyho nenavádí, aby svůj elektromotor zapojený do trojúhelníka připojoval na sdružené napětí 400V.
Pan Andy chce svůj trojfázový asynchronní elektromotor napájet jednofázovým napětím 230V.

Připadá mi, že vám není jasné, jak pracuje třífázový elektromotor v jednofázovém zapojení s kondenzátorem. Přečtěte si prosím přílohu v druhém příspěvku pana Martina Kurky v této diskuzi.

andy555

Vladimir ja ta docela chapem, a ani nic proti tomu nemam, naco sa take  motory u na s vyrabaju a predavaju?? Ja som cital ako naturista o tom spustu literatury a z pred mnoha rokov si pametam z pameti ze pri hviezde ma je na jednej cievke 230V a pri trojuholniku je na jednej civeke 400V, a ze pri trojuholniku je vecsi vykon (preto sa cirkularka prepina Y/D).
Stale nechapem a neviem naco su nam take motory , ktore nemozme zapojit do "D" na 400V?? Ved stracame vykon, ucinnost atd. Preco sa vsetky elektromotory nevrabaju "∆/Y 400/690V"? A vobec nechapem ten udaj 690V. co to je za udaj?? A Vladimir co povies na prispevok Jiriho Kalinu??.. Ja uz nevidm kde je pravda... uz mi z toho sisi...Pri 60uF kondenzatore do "Y"  to ide perfektne, no velky prud (4.5A) mal by byt 2.4A. pri 40uF kondiku do "Y" sa to toci pomaly a prud je 0.9A.....

andy555

Panove mam prosim este jeden dotaz. Moze sa motor pri behu naprazdno, teda bez zataze znicit??..Lebo sa mi zda ze sa moc prehrieva, po kratkom behu pri 4.2A nemozem na nom udrzat ruku , to je nieco cez 50 stupnov....

Rozmahel Vladimír

Bude asi lepší vrátit se na zapojení D. Proč ale nefunguje nevím. V článku z přílohy je pod tab.5 poznámka o nevhodném poměru počtu drážek u určitého typu motoru a tím nevhodnosti k jednof.provozu.?

andy555

a co povies k tomu behu naprazdno??..