• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 09:56

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné se stát elektrikářem za 195 dnů ?

Started by Kamil Novák, 01.11.2009, 21:25

previous topic - next topic

Jan Alin

Quote from: Pavel Smílek on 24.11.2009, 22:56
PS: Sakra chlapi, nepište tak rychle. Kdo to má furt sledovat?  (dance)

Jo jo je rychlá doba, rychle studovat, rychle psát a rychle číst  :D.

SMILEK

Quote from: Jan Alin on 24.11.2009, 22:59
Jo jo je rychlá doba, rychle studovat, rychle psát a rychle číst  :D.

Vím, moje chyba. Chtěl jsem u toho ještě přemýšlet. Ale mám delší vedení a než myšlenka dorazila k tlačítku odeslat, už tu byly 3 další reakce  ;D. To je pak těžký ... (zle).
(Off topic, admin smaže. Díky  ;))

Radek Červený

Doplním kolegy přede mnou. Před nějakou dobou u mně pracoval kluk, vyučený automechanik. Nastoupil jako pomocný dělník a během pár dní řešil elektrikářské špeky. Později jsem zjistil, že ho elektrika od dětství baví a zajímá, jeho brácha to dělá jako profesi a tak měl možnost se pořád kolem toho motat.
Pak nám končili padesátky a dělalo se nové školení pro všechny. Tak jsme mu z čuriny řekli, ať jde taky, poslechne si co a jak a třeba si ze školení odnese nový poznatek, i když bez zkoušky, protože je automechanik. Skončilo to ve finále tak, že jsme ho nechali jen tak ze srandy tu zkoušku udělat a on s přehledem posral elektrikáře!
Později začal bumbat  (drinks), nebyl na něj už spoleh kvůli chlastu, tak šel. Ale nešel kvůli tomu, že by řemeslo neuměl nebo neznal. A pro tyto lidi je 195 dní velká životní šance. Ale kolik jich mezi námi je?
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Miroslav Revús

Quote from: Radek Červený on 25.11.2009, 07:29
  A pro tyto lidi je 195 dní velká životní šance. Ale kolik jich mezi námi je?

Málo, a nie všetci majú možnosť dochádzať na štúdium do Olomouca. Inak súhlasím s Vami.

Jan Alin

Quote from: Miroslav Revús on 25.11.2009, 11:32
Málo, a nie všetci majú možnosť dochádzať na štúdium do Olomouca. Inak súhlasím s Vami.

Možná jich není tak málo, zhruba tři takové také znám, ovšem do Olomouce by se jim asi nechtělo dojíždět.

Lubomír Nevělík

Pokud okruh zúžíme pouze na rekvalifikaci, tak za určitých okolností ANO.
Příklad - u nás máme několik letitých zaměstnanců nevyučených v oboru. Za ty roky po praktické a částečně i po teoretické stránce řemeslo zvládají, četách jsou větším přínosem, než mnozí ( mladí i staří) vyučenci v oboru. Mají zájem o řemeslo a chtějí si vydělat. Bohužel nikdy nebudou mít § vyšší než 4, nebudou "vedoucími práce" ani nepřevezmou B-příkaz. Zde bych možnost takové rekvalifikace přivítal.
Vše však záleží pouze na lidech a jejich přístupu.
Srovnejme se studiem při zaměstnání - kolik hodin tito "studenti" stráví v lavicích školy a jaké jsou jejich znalosti.

Luboš

Miroslav Minařík

Když to shrnu, vypadá to, že rychlokvašku doporučíme těm, kteří mají předešlou praxi a potřebují formální vzdělání pro splněni litery zákona.

Pokud jde o osobu, která má jasno ve svém životě (cca kolem 30.), tak ta bude mít k takové rekvalifikaci zcela jiný přístup, než "holomek" mající v hlavě ještě "sex, víno, zpěv" popřípadě další růžové ideály.
Bohužel ten, kdo je opravdu dobrý a chybí mu formální vzdělání většinnou pracuje ve dne v noci a nějaké studiu "byť dálkové nepřipadá v úvahu.
Ale to je obecný problém.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Pavel Horský

26.11.2009, 08:23 #25 Last Edit: 26.11.2009, 08:36 by Pavel Horský
Quote from: Miroslav Minařík on 24.11.2009, 22:53
Brzy i za ty podavače budeme děkovat.

O tom nejsem tak přesvědčený. Mám spíš strach, že bude naše řemeslo po vymření generace dnešních třicátníků totálně degradováno, neboť pak již budou našemu řemeslu vládnou právě tito podavači.
Myslím si, že je v našem povoláni oproti ostatním řemeslům dáván opravdu velký důraz na dodržení bezpečnosti a jde zde opravdu o zdraví a život člověka. Je až zarážející, že pak někdo svěří do rukou svůj život nějaké rychlokvašce, která s pocitem mistra světa bude okamžitě po absolvování "kurzu" provádět úkony, při kterých se zapotí i starý praktik.
Teď jsem jen zvědavý, kdy si v médiích přečtu: "Neváhejte, jedinečná šance jak se stát doktorem medicíny za dva roky".
Nemám z toho dobrý pocit.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Radek Červený

Quote from: Pavel Horský on 26.11.2009, 08:23
Teď jsem jen zvědavý, kdy si v médiích přečtu: "Neváhejte, jedinečná šance jak se stát doktorem medicíny za dva roky".
Nemám z toho dobrý pocit.

Baví se dva kamarádi: Hele, co budeš dělat o víkendu, nezajedeme na ryby? Druhý odpoví: Asi ne, budu študovat práva v Plzni  ;D

To ti elektrikáři jsou teda pěkní pitomci, když jim to trvá 195 dní, přitom doktorem práv jsi už za víkend  ;D
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Pavel Horský

(jednicka)........na tom něco bude. Když mohu být elektrikářem za 195 dní, proč bych nemohl být doktorem třeba za 250dní? Těším se, až mi zákazník řekne " pane Horský, běžte s vaší hodinovkou do řiti, vnuk právě doštudoval roční školu elektro a ten vás strčí s cenou do kapsi. Hned se to rozkřiklo a víte kolik má teď zakázek? Neví kam dřív skočit". 
To bude prdel.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Franěk

Jo. A potom se začne po nějakém čase kontrolovat, jak se kdo učil. Někteří elektrikáři si nevzpomenou na ohmův zákon, natož na jméno učitele (pokud nebude po smrti) a obviní školu, že je to její chyba.
Možná se pak "tituly" elektrikář začnou odebírat.  ;D

A propo, jak zní ohmův zákon?  o:-)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Jan Franěk on 26.11.2009, 19:53
A propo, jak zní ohmův zákon?  o:-)

Poměr mezi napětím a proudem v uzavřeném obvodu je konstantní a nazývá se odpor. Velikost napětí je přímo úměrné pravděpodobnosti úrazu a velikost proudu je přímo úměrné velikosti průseru. Z toho vyplývá, že poměr pravděpodobnosti úrazu a průseru je konstantní a nazývá se IQ.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lubomír Nevělík

Plný souhlas s Minaříkem ( dnes 7:46)

Mimochodem - nepomohli by jste mi někdo s náborem na ISŠ Sokolnice - jediný učňák s osnovami, jak šitými pro nás.
Bohužel, během posledních 6-ti let pouze jeden absolvent v okruhu 30 km od Břeclavi nebo Hodonína, a jak na sviňu šel si dodělat dvouletou maturitu a pak raději zmizel z oboru.
Luboš

Miroslav Minařík

27.11.2009, 17:17 #31 Last Edit: 27.11.2009, 17:36 by Miroslav Minařík
Quote from: Lubomír Nevělík on 26.11.2009, 22:32
nepomohli by jste mi někdo s náborem na ISŠ Sokolnice - jediný učňák s osnovami, jak šitými pro nás.
Bohužel, během posledních 6-ti let pouze jeden absolvent v okruhu 30 km od Břeclavi nebo Hodonína, a jak na sviňu šel si dodělat dvouletou maturitu a pak raději zmizel z oboru.
Luboš

Právě Sokolnice jsou jediné učiliště, které s námi aspoň nějak komunikuje. Ostatní středoškolské ústavy v Brně si pečou své a čemukoliv se straní. Je to také zapříčiněno tím, že samotná aktivita učitele je málo (a na něj samotného hodnš) pokud není podpořena ředitelem.

Mnohé školy jsou od praxe zcela odtrženy. Kantoři se tváří jakože se jich to netýká. A život plyne ...
Pak k tomu přičtěme rychlokvašky a obraz zkázy dokončen.
V tomto případě se nedomnívám, že bych něco zveličoval.

Zde jsem založil související diskusi
http://diskuse.elektrika.cz/index.php?new=1&topic=14264
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Franěk

Quote from: Miroslav Minařík on 27.11.2009, 17:17
Právě Sokolnice jsou jediné učiliště, které s námi aspoň nějak komunikuje. Ostatní středoškolské ústavy v Brně si pečou své a čemukoliv se straní. Je to také zapříčiněno tím, že samotná aktivita učitele je málo (a na něj samotného hodnš) pokud není podpořena ředitelem.

Mnohé školy jsou od praxe zcela odtrženy. Kantoři se tváří jakože se jich to netýká. A život plyne ...
Pak k tomu přičtěme rychlokvašky a obraz zkázy dokončen.
V tomto případě se nedomnívám, že bych něco zveličoval.

Smutný.  Bylo by potřeba více škol, co mají zájem o obor, žáky a nejen o dotace na "duši" ve třídě. Rozdíly ve školách a hlavně učitelích právě nejvíce vidím u svých dětí a porovnání pro několik z nich vychází dost špatně.
Jen mě napadá, kdy se to konečně změní. Určité vlašťovky jsou, ale zatím jich není moc a to je škoda.

Proto, jestli to nějaká škola myslí dobře a taky se to tak snaží dělat, zaslouží si podporu. Doufám, že jsem to pochopil správně Mirku?

Jinak k původnímu dotazu. Možné je všecko, ale nedá se to paušalizovat. Každý má k oboru jiný přístup. Někomu by nepomohlo ani třikrát tolik času. O to asi jde. Pokud bude jistota, že se takový nedostanou s výučákem ven, tak mi to tak nevadí. A klidně bych někoho na výpomoce použil (dělám to tak už nyní) a pár drobností ho naučil. Tedy pokud by za to stál a to se na stavbě rychle pozná.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Michal Kolesa

A co má dělat člověk co chce dělat elektriku a nemůže za to, že si před 20 lety nevybral správný obor?

Jirka Š. Svejkovský

Přihlásit se do normálního učebního oboru a pokud bude studovat při práci, za 4 roky má hotovo.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Michal Kolesa

A to není "divné" a "blbé", když 40ti letý chlap je mezi 15tiletými ?