• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze využít jednu chráničku pro vedení a druhou pro dešťovku?

Started by Jan Močarník, 07.11.2009, 12:31

previous topic - next topic

Jan Močarník

Chystáme se postavit na zahradě dřevěný altán a když jsme před lety dělali odvod dešťové vody, položili jsme vedle jednu trubku navíc (třeba na hadici k čerpadlu)...

Pokud máme v těsné bízkosti dvě trubky zakopané v zemi, z nichž jedna slouží k odvodu dešťové vody ze střechy, je možné druhou trubku použít pro elektrický kabel?

Kabel CYKY3x2,5 by sloužil k osvětlení zahradního altánu a možná i pro zásuvku, samozřejmě vše by bylo připojeno přes proudový chránič.

#105#

Dingo

Já bych se toho nebál, ale za podmínky použití kabelu co je určený do země což mám pocit "obyčejný CYKY" není.

Radek Kroutil

Quote from: Dingo on 07.11.2009, 21:06
Já bych se toho nebál, ale za podmínky použití kabelu co je určený do země což mám pocit "obyčejný CYKY" není.

Proč myslíte?
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Jirka Š. Svejkovský

Nedejme na pocity a hovořme pouze o tom, co víme jistě. A jistě víme, že obyčejný CYKY se normálně ukládá do země. Dokonce mu nevadí ani mokro.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Doležal

Mám normu ČSN 37 5054. Je pravda, že už je neplatná, ale přece jen:
Pro klidnou vodu (předpokládám, že v trubce není Niagara) se přednostně používá AYKY, CYKY ( tab.2). Nechce se mi věřit, že v roce 1967 by bylo PVC kvalitnější, než dnes.
A dle ČSN 33 2000-5-52 se kabely mohou uložit i bez ochranných trubek 1m pode dnem a zasypat oblázky, někdy ještě doplnit těžkými kameny. A že se k tomu dostane voda je nasnadě.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jan Močarník

Děkuji za odpovědi, myslím že už mám jasno  (dance)