• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Nakolik je potřebná nová instalace ve starším panelovém bytě?

Started by M_Beda, 08.11.2009, 13:56

previous topic - next topic

M_Beda

dcera s manželem (teď po svatbě) si koupili byt v panelovém domě... stáří přesně nevím, snad zhruba 25 let, možná i víc (Pha, Jižní město)

budou dělat dosti velkou rekonstrukci a mně řekl kamarád, že když už se dělá vše nově, ať si nechají udělat i komplet elektriku... zřejmě by to byla ZNAČNÁ položka a už teď jsou nadoraz s penězi - zas ale kdyby jim to mělo za 2 roky vyhořet někde ve zdi nebo dokonce v podlaze, nevím nevím....

máte někdo zkušenosti s takovou situací, co byste jim doporučili?

P.S.
ještě: hlavní jistič (k jejich bytu) je přes chodbu a až tam asi nemůžou - společenství vlastníků, co je a co není přímo součástí bytu, když toto je na společné chodbě (moc se v tom neorientuji).... co s tím?

#112# Pouštím neupravené, nemám sílu.

Radek Kroutil

Kamarád má pravdu. Je to nám známý omyl, že když to fungovalo dodnes, tak to bude fungovat i nadále.
Jižní město snení staré pouze 25let, ale min o deset více. A vemte si, co tehdy lidi používali a dle toho projektanti a montéři projektovali.
Např. obyv.pokoj... Televize a radio, dvě lampičky a konec. Dneska? DVD, kino, věž, PC apod..
Např. kuchyň... mixer ETA, topinkovač a konec. Dneska? Mikrovlnka, myčka, drtič odpadu, roboti apod... A nemluvě o tom, že dneska už nikdo nechce plynovou troubu...
Tady by jste šetřili na nesprávném místě. Stará elektroinstalace je jistě tažena hliníkovými vodiči, které korodují a pochybuji, že byly dotahovány. Tyto panelákové byty byly taženy od rozvaděče přes zásuvky v obyváku do kuchyně. Tj.smyčkovány. Když se podíváte (rozeberete) kryty zásuvek, uvidíte, že všude jsou dva vodiče. A schválně se podívejte do zásuvky v kuchyňské lince. Tam bude pouze jeden vodič, tj. konec smyčky...
Všichni jsme už slyšeli pojem ,,nadoraz s financemi,, ale když se pak podíváme na hotové dílo, zjistíte, že jste si pořizovali zbytečné věci. Ale ty jste přece jenom předem potřebovali, že? Perličková, rohová vana, obklady za min xxxKč/m, plovoucí podlaha v celém bytě apod
Potřebovali, ale pouze na pohled... Ale že k vám musí každý měsíc řemeslník na opravy
Tady by se šetřilo na nesprávném místě
A i když je to vážně na doraz, doporučil bych novou elektroinstalaci v koupelně a kuchyni

Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Oliver Mička

musím súhlasiť s kolegom:
U tak starého panelového bytu kde sa chystá komplet rekonštrukcia je rekonštrukcia elektriky priam nevyhnutná. >:( Poznám prípad ked jedným známym som ja osobne radil nech si nechajú urobiť pri rekonstrukcii bytu aspoň revíznu správu od elektriky nech vedia na čom sú  (norm) (mal som možnosť im meniť jednu vyhoretú zásuvku a ked som videl tu 2,5ku hlinu na zásuvku. :o..)ale oni nechceli zo slovami" že ked to šlapalo bez problémov do dnes prečo by to nemalo  šlapat bez poruch dalšich 30 rokov.." (zle) no a pol roka na to po nejak krátko pred vianovami im elektrika vyhorela..a verte mi dívat sa na nový nabytok ktorý je komplet zhorený nebol zrovna pekný pohlad,a plač majiteľa bytu že nedal spravit novu elektriku bol už viac než neskoro....
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Jiří Wolfram

;) Doporučení je, že by měli udělat i rekonstrukci elektroinstalace, když už budou dělat celý byt.

Osvojit si alespoň základy elektroinstalací není na škodu.

Lukáš Malík

Kamarád má pravdu a Vy ho pozvěte na pivo za dobrou radu  (drinks)

Pokud budou rekonstruovat celý byt, tak určitě i elektriku a to minimálně v kuchyni a koupelně.
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

M_Beda

Vážení, nebijte mě prosím :-[, když něco nevím, tak se zeptám. A mám už jednu zkušenost, že na tomto fóru dostanu odpověď od lidí, kteří vědí o čem píší.

Perličková lázeň opravdu ne, to bychom byli asi v trochu jiné kategorii, ale to sem nepatří. Na druhou stranu, když se zadlužili na 30 let, do svých 60, musí přemýšlet o výdajích.

Chtěla jsem slyšet názor a ten je zdá se jednomyslný - takto jej předám dál. A děkuji za něj. Pro ně to jistě bude přesvědčivější argument než ode mne, která tomu nerozumí. Jestliže se ale bojí, že to bude stát třeba 70tisíc (to jsem jen tak teď "plácla"), tak já je chápu. :-\

Ještě se ale s dovolením vrátím k tomu, že hlavní jistič je trochu "daleko" - nakolik je to problém, pokud se až k němu nedostanou? Je nebo není to polovičaté řešení, kdyby to napojili někde u vstupu do bytu nebo já nevím kde?

Jinak samozřejmě ano - je to celé v hliníku.

Nejsem si jistá, jaká jsou zde pravidla pro vkládání obrázků - zda to smí být pouze vyobrazení instalace apod.,  ale o co se zde jedná (bude jednat) je možná nejlépe zřejmé z pár obrázků Po kliknutí plná velikost):

Dingo

Já nesjem elektrikář a taky okamžitě z místa doporučím při rekonstrukci udělat i novou elektroinstalaci "po novu" tj. vše dimenzované na dnešní spotřebiče.

Antonín Vaněk

Myslím že v tomto stadiu už to velký problém nebude, aby byla provedena nová elektroinstalace, a je nutno si uvědomit že pokud tam nebydlí je to jednodušší. Přece se jen  u toho práší. No a taky nic nezavazí když je prázdný byt.

Dingo

Jo a ještě doplnění, nyní už tady v bytovce máme novou elektriku a to je paráda, dřive byly problémy každou chvíli, každou chvíli výpadek "šťávy" pro celý vchod jen protože u sousedů něco prsklo atd..... Několikrát vyhořela karbice na zdi, u sousedů to vyhořelo najedou tak, že museli řemeslínicí přivalit okamžitě a udělat novou elktriku.....
Známý bydlí v paneláku, mají tam rozvod taky v hliníku a měl štěstí, že byl doma, od zásuvky mu chytla postel a stihl to uhasit, kdyby u toho nebyl, vyhořel by.....  ;)

Oliver Mička

Ještě se ale s dovolením vrátím k tomu, že hlavní jistič je trochu "daleko" - nakolik je to problém, pokud se až k němu nedostanou? Je nebo není to polovičaté řešení, kdyby to napojili někde u vstupu do bytu nebo já nevím kde?

vo vašom prípade bude nutné tahat novú elektroinštaláciu priamo od hlavného ističa, s tím aj nové dimenzované vedenie ktoré doporučujem tahať minimálné káblom CYKY-J 5Cx6 a ak máte alebo budu tam mat aj treba el.trubu alebo viac výkonnejších spotrebičov(mikrovlnka,umývačka,el.ohrievač v kúpelke...)  nebolo by zlé potiahnut do bytu 3-fázovu sieť 3x400 V a v bytovom rozvádzači to rozvetviť...ale to už bude samozrejmé na elektrikárovi alebo firme ktorá vám to bude robiť (drinks)
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Jiří Wolfram

A jak se řeší drážkování v panelu, že jsem tak zvědavej. :) Sádrokarton +- 5cm ano nebo ne na stěny z panelu.
Osvojit si alespoň základy elektroinstalací není na škodu.

Fuk Tomáš

Quote from: Radek Kroutil on 08.11.2009, 14:36
Jižní město snení staré pouze 25let, ale min o deset více...

Jenom drobné upřesnění - JM I (vlevo od dálnice na Brno) má asi 35 let, JM II (vpravo od D1, u Krčského lesa) opravdu asi 25 let, z nichž jsem měl tu čest si větší část užívat  :)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Nechte si udělat pár cenových nabídek na rekonstrukci elektriky a uvidíte, že v poměru k ostatním pracem to zase tak ZNAČNÁ suma nebude. Je to investice do bezpečnosti a funkčnosti na příštích 20 let.
Určitě budou chtít děti, tak už kvůli nim.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Pavel Horský

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 09.11.2009, 13:42
Nechte si udělat pár cenových nabídek na rekonstrukci elektriky a uvidíte, že v poměru k ostatním pracem to zase tak ZNAČNÁ suma nebude. Je to investice do bezpečnosti a funkčnosti na příštích 20 let.
Určitě budou chtít děti, tak už kvůli nim.

....................a však pozor na podezřele levné nabídky. Před týdnem mě přebila firma cenou a to v položce ocenění práce. Šlo o dva rodinné domky kompletně elektrifikované s přímotopným vytápěním. Práce byla oceněna od přípojky po hromosvod a světe div se, 12000,-Kč bez DPH na jeden dům. Jelikož budou práce probíhat u kolegy muzikanta, určitě se pak na to dílo půjdu podívat. V ocenění materiálů nebyly napsány typy, tak si dovedu živě představit, kde se skrývá další část peněz za práci. Dovedu si představit rozvaděč po okraj nacpaný asijskými CHINTY, kabely naflákané cik-cak přes sádrokartonové stropy, TV koaxiály a kabely k domácímu kinu zalité bez ochranných trubek ve stěnách a podlahách, spínače řady Klassic atd.
Nu, uvidíme. Nebudu úplně v klidu, když zjistím, že instalaci dělalo prase, které si to ještě k tomu samo zrevidovalo.

Každopádně radím k rozpočtům i reference. Jinak se stávají rozpočty bezcennými cáry papíru.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Alin

Quote from: Pavel Horský on 09.11.2009, 15:28
Práce byla oceněna od přípojky po hromosvod a světe div se, 12000,-Kč bez DPH na jeden dům.

No tak tohle by chtělo nějak zdokumentovat. Moc by mě zajímalo kolik to dá na hodinu a jestli to nikoho nezabije. Na tuhle cenu za práci by se dalo dostat tak se stavebnicí ale ne u normální stavby. Dejte vědět jak to nakonec dopadlo.

Radek Červený

Doplním kolegy k původní otázce. Nikdo tu nezmínil rizika spojené s provozováním sítě TN-C, kdy je ochranný vodič veden společně s vodičem středním a v hliníku. Bohužel docela často se v praxi stává, že se přepálí ve spoji nikoliv fázový, ale právě tento ochranný vodič a přes spotřebiče se dostává fázové napětí na kostry a kryty ostatních spotřebičů na tomto okruhu. Jištění na tento stav nereaguje a jedná se přitom o SMRTÍCÍ SOUHRU NEŠŤASTNÝCH NÁHOD A STAVŮ!. Zpravidla se o této závadě uživatel dozví až v okamžiku, kdy ho v lepším případě něco brní, v horším se už nemůže pustit.
Toto je časovaná bomba ve všech bytech panelové výstavby se sítí TN-C s vodiči s hliníkovým jádrem.
Už z tohoto důvodu, kdy je byt ve stavu, jaký jste ukázala na fotkách, s rekonstrukcí elektro neváhejte, a to i v pokojích.
V tomto stádiu lze jednoduže vydrážkovat srovnávací beton v podlaze, obnovit a vyčistit stávající dutiny v panelu a novou instalaci takto protahat. Je to sice pracnější, a tím pádem i dražší, ale celkový výsledek za to stojí, nová instalace bez ohyzdných lišt. Zkušená firma nebo profík si s tímto jistě hravě poradí.
Hlavně si uvědomte, že jak položíte nové podlahy a vymalujete, tak dalších třicet let s tím už nehnete a pokud ano, tak za cenu jakéhosi hnusného plastového nesmyslu, který vám bude pít krev kdykoli se na to podíváte.
Nyní máte jediněčnou šanci a je škoda ji nevyužít.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Pavel Horský

Quote from: Jan Alin on 09.11.2009, 16:50
No tak tohle by chtělo nějak zdokumentovat. Moc by mě zajímalo kolik to dá na hodinu a jestli to nikoho nezabije. Na tuhle cenu za práci by se dalo dostat tak se stavebnicí ale ne u normální stavby. Dejte vědět jak to nakonec dopadlo.

Určitě dám vědět.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Franěk

citace:

Práce byla oceněna od přípojky po hromosvod a světe div se, 12000,-Kč bez DPH na jeden dům.

Třeba je to chyba a mělo tam být 120000Kč  :D

Za 12000kč to prostě nejde. Ta cena musí každého, se zdravím rozumem, prostě varovat. Copak není projekt a v něm výpis materiálu? Nebo to dělají vietnamci se svým doveženým materiálem za výhodné ceny?

Jsem opravdu zvědavej jak to dopadne.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585