• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

U lustru jsou jiné barvy vodičů, co s tím?

Started by Jiří Choutka, 10.01.2006, 15:22

previous topic - next topic

Jiří Choutka

10.01.2006, 15:22 Last Edit: 15.06.2008, 13:01 by Administrátor fóra, čistič
<p>Chci zapojit lustr, ale ve zdi jsou 4 kabely modrý, hnědý, černý a zelenožlutý a na lustru mám pouze 3 bílý, modrý, černý. Co s tím?</p>

Stanislav Pavézka

Prosím vás pozvěte si nějakého odborníka.

Patrik Augustin

plně souhlasím s panem Pavézkou asi by to chtělo někoho kdo Vam to zapoji :-) jinak ten lustr je spotrebic třídy.II a nebo ma svorku pro zelenozluty vodic?Docela podstatne veci ktere by jste mel vedet.Zkuste se nekde v okoli podivat po nejakem elektrikari.Urcite Vam to za nejakou symbolickou castku zapoji.

Elektroinstalace
Hromosvody
Revize
Výškové práce
http://www.montaze.org

Zdenek Hejčl

Na zapojení musíte mít vadasku na změření a trochu znalostí s elektřinou.

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Štefan Beláň

TO: Choutka

I když nerad radím úplným laikům, nedá mi to abych vám neporadil. Toto zapojení opravdu není velký problém a mrzí mne skoupost na rady ostatních kolegů. Stejně se do toho pustíte sám a budete zbytečně experimentovat.

1) Žlutozelený drát připojíte na kovovu část (pokud nějaká je?). Šroubek bývá označený symbolem "stromeček" a je většinou z barevného kovu (mosaz). Když není, zůstane tento vodič nezapojený.

2) Modrý drát připojíte na modrý.

3) Zbývající dráty (správně vodiče) zapojíte jak chcete, černý na černý, nebo hnědý na bílý a pod.

Přeji ať se dílo podaří!

Chránič chrání - jistič jistí.

Karel Kosina

Nechtěl bych nikomu oponovat, ale opatrnost některých kolegů  bych nepodceňoval. Nevíme o jaký výrobek se jedná (Asie, mimo EU a pod.), zda je skutečně dvouokruhový II třidy, nebo jednookruhový I třídy. Dráty mohou být zapojeny všelijak, např onen bílý na kostru svítidla, již jsem se s tímto setkal!. Je zřejmé, že tazatel bude uplný laik v elektrotechnice a tak raději se také přikláním k vyhledání odborníka.

Jiří Choutka

děkuji za pomoc,už svítím.

Anonymous User

... vy, nebo nebo ten lustr...? :grin:

Peter

Prosím vás, aký je to kábel keď je zelený, biely a čierny?

Milan Karvánek

TO: Peter > takové barvy nejsou dle nyní platných norem HD 308S2:2001 (ČSN 330166 ed.2 ; DIN VDE 0293-308) Barvy dle platné normy jsou zelžlutá, sv.modrá, hnědá, černá, šedá.  A proč se vlastně ptáte?