• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co se zásuvkou, která se ve staré instalaci hřeje již při malém odběru?

Started by abc, 23.12.2009, 21:11

previous topic - next topic

abc

Mám problém se sériově zapojenou zásuvkou v asi 50 let staré, panelákové hliníkové elektroinstalaci. Již při malém zatížení (+- 200W) se na zakrytované zásuvce nedá udržet ruka. Vodiče jsou dotažené, ovšem napadl mě jediný možný problém - připečený levý drát u fáze, je tam něco divného, možná to způsobuje vyšší odpor... více viz obrázek...

Bohužel, tím šroubem u fáze se nedá otočit. Je zřejmě zapečený nebo co... Tenhle problém zde byl delší dobu, zjistilo se to víceméně náhodou..

#112#

Petr Doležal

Typický příklad "tečení hliníku za studena", bez periodického utahování a následně zvýšený přechodový odpor s vyhřátím hliníku a zapečením závitu. Také na obrázku známky vlhkosti.
Dočasně bych opravu viděl v šetrném odsekání cca 10cm nahoru, vodič Al zkrátit na zdravou izolaci a jádro, namontovat novou krabici se zásuvkou.
Nechte si udělat revizi elektroinstalace, kdoví jak to vypadá jinde. Je to zralé na rekonstrukci. 50 let je za zenitem životnosti.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Pavel Horský

Ano, jak píše kolega Doležal, zde je rekonstrukce opravdu na místě. Takto vypadají zásuvky v dlouho neobývaných bytech v objektech před bouráním.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Martin H.

váš obrázok k otázke by sa mal dať za vzor dobrej fotodokumentácie. (jednicka)

Fuk Tomáš

Z představy, že za tímhle je ještě nasmyčkovaná další zásuvka, na mne jdou mdloby.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

abc

Ne další zásuvka. Celý pokoj... Holt komunistická výstavba :-/

PS: Díky za pochvalu za fotodokumentaci.

Josef Nosek

Hlavní příčinou vyhořelého spoje je špatně instalovaná zásuvka. Tento typ zásuvky není určen pro smyčkování hliníkových vodičů. Pod každou hlavičku šroubu může být pouze jeden hliníkový vodič. Když se šroubek utáhne tak pruží, pokud jsou dva vodiče tak nepruží. Proto se dříve zásuvky nesmyčkovaly, ale napojovaly z krabice, protože nebyl vhodný typ zásuvek se zdvojenými svorkami.

František Šohajda

Pěkná čistá fotka..!
Jak píší kolegové.....plus zkorodované šrouby a styčné plochy také jsou příčina zahřívání...!
Dále vyhřáté kontakty na zásuvce...už má po životnosti....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Kamil Novák

Quote from: Fuk Tomáš on 23.12.2009, 23:44
Z představy, že za tímhle je ještě nasmyčkovaná další zásuvka......

Je to sice mimo dotaz, ale kde je v tom případě vývodní PEN ?   ??
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Bambus

Quote from: Kamil Novák on 24.12.2009, 09:37
Je to sice mimo dotaz, ale kde je v tom případě vývodní PEN ?  ?

Taky mi to chvíli vrtalo v hlavě a pak koukám , ten vývodní je ten co je vidět . Přívodní jde nejdřív na držák spojený s kolíkem a pak na společný šroubek .

abc

p. Nosek: Jsem amatér, mohl bych se zeptat, proč šroubek musí pružit?

Zdenek Hejčl

To Bambas:
Mělo by to tak být. Ovšem skutečnost bývá jiná, většinou nikdo neměří který je přívodní a který odchozí. A tak to zapojí jak to vyjde.  (zle)
V nových instalací je to už dané třívodičovou soustavou a nulování se neprovádí tímto způsobem.  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Bambus

Quote from: Zdenek Hejčl on 24.12.2009, 10:33
To Bambas:
Mělo by to tak být. Ovšem skutečnost bývá jiná, většinou nikdo neměří který je přívodní a který odchozí. A tak to zapojí jak to vyjde.  (zle)
V nových instalací je to už dané třívodičovou soustavou a nulování se neprovádí tímto způsobem.  ;)

Konečně mi někdo vysvětlil princip propojování zásuvek - děkuju  o:-) o:-)

František Šohajda

TO:abc
Jak píšete .....je instalace 50 let ?....to vám pomalu ani nevydrží měď..!!natož tak hliník, který pod tlakem má tendenci "téct"... ;) >:( ::)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Bambus

Quote from: abc on 24.12.2009, 10:27
p. Nosek: Jsem amatér, mohl bych se zeptat, proč šroubek musí pružit?

Aby jste ho nemusel jít po každým pátým žehlení prádla dotáhnout .

Lukáš Malík

Tak to je hnus, velebnosti.. (zle)

Opravit a hned a nechat zkontrolovat celou instalaci  (zle)

Při představě, že ráno odcházím do práce a mám v bytě tohle, je mi mírně řečeno nevolno... (ssur)
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

abc

To docela věřím, proto ten okruh okamžitě po objevení tohohle přestal být používán (= přestal téct proud -> přestal se hřát). Každopádně oprava proběhla a v budoucnu zde bude zatížení max. 300W (pouze elektronika). Navíc výměna elektra je na spadnutí.

Díky za rady, pánové.