• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:34

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze nahradit stykače které spínají tělesa elektrokotle SSR spínači?

Started by Jirka RakouskyMF, 01.01.2010, 18:33

previous topic - next topic

Jirka RakouskyMF

Při náběhu elektrokotle se nám po domě rozlehne 3x rána jak sepnou stykače.
Je možno je nahradit SSR spínači které přenesou výkon těles a budou nehlučně spínat?
Nedělá se někde vestavná jednotka pro rychlou výměnu v rozvaděči elektrokotle?

#105#

Zbyněk Hála

Ano, běžné stykače lze snadno nahradit SSR pro tiché a bezkontaktní spínání zátěže. Nejdříve zjistěte max. proud v jednotlivých fázích a podle toho vyberte vhodný typ SSR. Doporučuji umístění na dostatečně velký chladič a styčná místa namazat tenkou vrstvou teplovodivé pasty.
Některé typy SSR mají ovládací vstup jen 5-12VDC nebo 24-48VDC, tak pozor při výběru, záleží na ovládacím napětí pro stykač.
Přiložený obrázek ukazuje 3fázové i 1fázové SSR pro spínání 25A odporové zátěže a použití teplovodivé pasty.
Snad vám tyto informace pomohou.

František Šohajda

Při větších výkonech vzít v úvahu i chlazení /větrání/ rozvaděče.
nepíšete jaké příkony se budou spínat...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Rakousky

Díval jsem se po netu na SSR a není mě jasné když píšou řídící napětí např.4-32VAC, znamená to, že se mě otevře na 100 proc. už od 4V nebo to funguje jako regulace a plné sepnutí je až na 32V.
Tělesa v kotli jsou 3x4.500W (3x1500W jedno).
Takže se domnívám, že 3x15A je i s rezervou až až.
Ona totiž cenová relace s každou amp.geometricky vzrůstá :).

#105# Zdržte se nesmyslných pozdravů a děkování a soustřeďte se raději na to, co píšete. Nebaví mě opravovat základní gramatické jevy!

Fuk Tomáš

Quote from: Jirka Rakousky on 02.01.2010, 17:16
Díval jsem se po netu na SSR a není mě jasné když píšou řídící napětí např.4-32VAC,znamená to,že se mě otevře na 100 proc. už od 4V nebo to funguje jako regulace a plné sepnutí je až na 32V.

Asi jste se díval málo. Relé spíná, nereguluje.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Solid_state_rel%C3%A9

Quote from: Jirka Rakousky on 02.01.2010, 17:16
Tělesa v kotli jsou 3x4.500W (3x1500W jedno).Takže se domnívám,že 3x15A je i s rezervou až až.Ona totiž cenová relace s každou amp.geometricky vzrůstá :).

Jestli tím máte na mysli, že byste použil tři třífázová SSR tj. 3x 3x15A tak ano.
Viz třeba http://downloads.industrial.omron.eu/IAB/Products/Switching%20Components/Solid%20State%20Relays/Panel%20Mounted/G3PB/J112/J112-E1-02.pdf kde píší že pro 15A typ (240V) je max. zátěž 5,1 kW.

Jen tak mimochodem, asi bych si na Vašem místě pořídil typ se jmenovitým napětím 480V. 240-voltový asi nebude mít dlouhý život. V katalogu se uvádí max. 264V AC (tj. 240 +10%) a potichu se na nás chystá norma, která bude dovolovat krátkodobě 230V +15% a to už je pro 240V typ na hraně. Tu a tam nějaké lehké přepětíčko, a je vymalováno.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Rakousky

Asi jsem se špatně vyjádřil, 3x těleso 4500W kotel,těleso 3X 1500W tj.1500W na jednu sekci třífazového SSR což je zhruba 7.5A,a SSR budou 3 jako stávající stykače.Nebo to mám chápat tak,že když je napsaná hodnota 15A je to max.hodnota sečtená na 3 fáze SSR tj 5A na fázi?

Fuk Tomáš

Quote from: Jirka Rakousky on 02.01.2010, 18:07
Asi jsem se špatně vyjádřil, 3x těleso 4500W kotel,těleso 3X 1500W tj.1500W na jednu sekci třífazového SSR což je zhruba 7.5A,a SSR budou 3 jako stávající stykače.Nebo to mám chápat tak,že když je napsaná hodnota 15A je to max.hodnota sečtená na 3 fáze SSR tj 5A na fázi?

Ne, je to 15A/fázi, ale při teplotě vzduchu kolem chladiče 40°C. Tak nízkou teplotu tam těžko zajistíte (jedině nuceným chlazením), a při 60°C je to už jen cca 10A.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Minařík

Zajímavý nápad! SSR v elektrokotli ...
Zrovna před silvestrem jedno z relátek v Rejnoku odešlo do věčných lovišť.
Kdyby nebydlel servisák o ulic dále, zmrzli bychom.
(zle)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Minařík on 03.01.2010, 15:53
Zajímavý nápad! SSR v elektrokotli ...
Zrovna před silvestrem jedno z relátek v Rejnoku odešlo do věčných lovišť.
Kdyby nebydlel servisák o ulic dále, zmrzli bychom.
(zle)

To  je o prioritách. Někomu třeba tolik záleží na odhlučnění kotle, že je odhodlán za to zaplatit jednou tolik  :)

HonzaBastecky

Ještě bych doporučil pořídit si SSR relé se spínáním při průchodu nulou.
Tímto způsobem navíc eliminujete rušení vznikající od spínání velkých proudů a prodloužíte jeho život (samotné SSR relé spíná velmi rychle a tak je možné odporovou zátěž připínat/odpínat bez rušení).
Tento způsob používáne u topných těles v našich strojích a panuje spokojenost ...