• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 20:21

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak uzemnit plastovou vanu?

Started by Martin Macíček, 19.02.2006, 10:22

previous topic - next topic

Martin Macíček

19.02.2006, 10:22 Last Edit: 10.05.2008, 21:37 by Administrátor fóra, čistič
Jak v dobách plastových van řešit její uzemění. A nebo to již není potřeba a vše řeší koupelnový proudový chránič?

Pavel Horský

A kam byste to uzemění chtěl připojit.Na ten plast? Ne?!
Vy dnes dokonce nemusíte ani smaltovou vanu, jeli izolovaně uložena.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Karvánek

TO: Macíček > k pospojování v koupelnách zde proběhlo několik diskusí, které to řeší vyčerpávajícím způsobem, doporučím zejména přísp. p.Beláně.

Já při rekonstrukci koupelny vždy zatahuji pospojovací vodič do místa vany, protože nikdy nevím dopředu jaká vana tam přijde, nebo jestli se v budoucnu nevymění. Pokud se osadí vana z plastu, na které není co pospojit, zůstane vodič nepřipojen, ale i plastové vany mívají kovový podstavec, takže vodič s ním spojím. Rozhodně tím nic nezkazím.

Martin Macíček

Vanu tedy uzemňovat netřeba, když tedy spadne do izolované vany s vodou el.spotřebič, nic se nestane? Zkusím se ještě podívat do dalších relevantních diskuzí.

Zdenek Hejčl

Otázka bude zapojený nebo ne? Pokud v ní bude tchýně je vystaráno.

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Brejcha

Pochopitelně pokud se stane to co popisujete, že elektrický spotřebič spadne do vany a vy se budete náhodou koupat, tak vás to zabije.

Pokud v koupelně máte zásuvku, tak u ní musí být umístěn výstražný štítek, který vám vše napoví.

Jiří Sedlmajer

To: Brejcha
Pro pořádek..
Platná norma už výstražný štítek nevyžaduje! Já jej požaduji pouze u starých instalací, podle staré normy.

Petr Moravec

To: Brejcha.
Nevím co je na tom pochopitelného, zkuste mi to nějak vysvětlit.
:-).
Napadá mě odpověď, kterou bych si na tuto otázku dal já..... hahaha.  Ne pane Brejcha zkoušet to nebudu, ani kdybych tu plastovou vanu měl.

Jiří Schwarz

Cituji:"...Pochopitelně pokud se stane to co popisujete, že elektrický spotřebič spadne do vany a vy se budete náhodou koupat, tak vás to zabije.
Pokud v koupelně máte zásuvku, tak u ní musí být umístěn výstražný štítek, který vám vše..."

Já má strach, že když budu mít vanu uzemněnou a spadne mi tam zapnutý spotřebič, že mě to může zabít taky. Naše vana je totiž smaltovaná a nevím, jak je vodivý "přechod" mezi vodou a kovovou částí vany. A nezkoumal jsem vodivost vody s pěnou.

Udělat něco úplně blbuvzdorným nejde, protože blbci jsou strašně vynalézaví!!

8)

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Martin Macíček

No a dalo by se to s tou vanou nějak elektricky řešit? Myslel jsem že kdyby se uzemnil např.kovový odtok, tak by proudový chránič vypnul, nebo ne? Jsem amatér, takže mne nebijte :) ..a s tchyní si zatím rozumím:grin:

P. Rotrekl

To: Martin Macíček
V principu samozřejmě ano. Otázkou je, jestli voda má takový odpor, aby mohla k odtoku, který má malou plochu, přivést proud, který stačí na vypnutí chrániče. Podle mne snad ano. Také jsem amatér.

Michal

To P. Rotrekl:
Noo a nejste náhodou revizní technik?

P. Rotrekl

To: Michal
Proč se ptáte ?

Michal

To: P. Rotrekl
No znám dva Rotrekly, Čápa a Pařeze...tak jestli nejste Pařez....

Milan Karvánek

TO: Macíček > to že si někdo hodí do vany zapnutý spotřebič je asi opravdu málo pravděpodobné. Ale pokusím se rozvinout Vaší úvahu o izolovanosti vany a o vybavení chrániče. Bude-li ta vana opravdu dokonale izolovaná a vhodíte-li do ní předmět tř.II začne se průchodem proudu akorát voda vařit. Dejte pozor na opaření horkou vodou!  Vhodíte-li předmět tř.I. dojde přes vodivou vodu ke spojení s PE a chránič vybaví.   Bude-li vana alespoň trochu spojená s vodičem PE dojde k okamžitému vybavení chrániče ať tam hodíte předmět tř.I nebo II.  Přeji příjemnou koupel bez přítomnosti elektrických spotřebičů ve Vašem bezprostředním okolí.

Martin Novák

Panove, ja vazne nevim. Neprehani nekteri z vas az prilis ? Cely zivot jsem se ucil, ze elektrina jde vzdy cestou nejmensiho odporu a tady se najednou dovim, ze ta svine elektrika vyleze z fenu, projde vasim telem dlouhou drahou pres srdce a pokud se v plastove vane neuzavre pres uzemneni vany, jeste se poslusne vrati do nuloveho vodice fenu namisto toho aby sla uvnitr fenu nejkratsi trasou a poslusne vyrazila jistic... Zahada...

Mam dojem ze nekteri z vas to s predstavou o vodivosti H2O prehaneji. Dovidame se o nutnosti pospojovat vytokove baterie na plastovych rozvodech a podobne nesmysly. Pokud si pamatuji, tak kdysi Chirana v montaznim manualu k dentalnim soupravam povazovala za dostatecne oddeleni a ochranu proti zavleceni ciziho napeti pres vodovodni rozvod 1 metr plastove hadice 3/4"... A to slo prosim pekne o zdravotni techniku v primem kontaktu s telem pacienta...  :zz:

P. Rotrekl

To: Martin Novák
Žijete ještě ?

Petr Moravec

Pánové nezdá se mi vhodné pokračovat v sekci "Amatéři laici" v podobných úvahách o tom co to udělá nebo neudělá.
Docela mě mrzí, že jsem svým dílem přispěl k rozpoutání této polemiky.
Na tuto věc sice mám souhlasný názor jako p. Karvánek nebo Novák.
Ale nikdy bych to nezkoušel, pud sebezáchovy mám silnější než důvěru k fyzikálním zákonům :-).
Doporučoval bych toto téma dále nerozvíjet, nebo přinejmenším přesunout do sekce "Oblast řešení teoretických úvah".