• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je přívodní kabel 4B x 25 pro stroj 150kW dostačující?

Started by David Klimeš, 23.02.2006, 16:14

previous topic - next topic

David Klimeš

Ve firmě máme 3f. stroj a vzadu na štítku je vyražen max. příkon 150kW, jištění je pojistkami 250A(pro motor) a 80A pro topné spirály. Stroj je zdálený cca. 15m od hlavní rozvodny, z kama bude napájen. Máme nevyužitý kabel 4B x 25, je tento přívodní kabel dostačující? (kabel bude uložen v kabelové lávce uvnitř budovy). 

Jaroslav Hasala

23.02.2006, 17:07 #1 Last Edit: 15.06.2008, 13:47 by Administrátor fóra, čistič
<p>váš příspěvek mi připadá jako pokus o vtip. I když zohledním relativně krátkou vzdálenost, pořád mi vychází jako naprosté minimum na uvedený příkon CY vodiče pr. 70 nebo AY 150. </p>
<p>Určení dimenze vodičů je ovšem věcí projektanta. Přesný postup je dán normami ČSN 33 2000-4-43 a ČSN 33 2000-5-523.</p>

David Klimeš

Děkuji za odpověď,
ten kabel jsem objevil ve skladě a byl to samozřejmě jen dotaz.
Mohla by mi tedy, prosím, dobrá duše napsat, jaký typ kabelu koupit?

Děkuji předem všem za radu resp. informaci.

(icq:163370889)

Ladislav Řehánek

.Když jsem vaše zadání počítal vychází mi minimum kabel CYKY 3x185+95.Nevím sice kde pan Hasala přišel k tak nízkému průřezu ,ale mi to vychází na tento uvedený typ kabelu.

Jaroslav Hasala

To Řehánek :

Uvedl jsem nejmenší myslitelný průřez, tak jak jsem psal, stanovení dimeze je věcí projektanta.

Ovšem kabel CYKY 3x 185+95 se mi zase zdá trochu příliš.

Anonymous User

Vycházím z předpokladu jištění celého systému pojistkami o proudové hodnotě 350A.Při tady tom jištění,délce a uložení kabelu mi vyšel podle výpočtového programu sichr výše uvedený typ kabelu.

Petr Moravec

To: Hasala
Dal jsem případ do pavouka od Moellera,
v databázi pojistek jsem zadal 315A.
to by se dalo pro 150kW stroj na přívodní kabel použít.
a CYKY 3x 185+95  vychází jen tak tak, charakteristika pojistky a kabelu se na začátku křivky skoro dotýká.

CYKY 3×70+něco  má proudovou zatížitelnost 196A - ten nevyjde – nemůže :-).

Ovšem s panem Hasalou souhlasím v tom, že takovéto napájení by opravdu měl spočítat projektant.
150kW není legrace a prvotní otázka pana Klimeše je opravdu podivná.

David Klimeš

Kamarád elektrikář mi poradil kabel, kterým by údajně stroj připojil, rád bych to ale ještě před jeho koupí konzultoval s Vámi - profesionály.

Poradil mi kabel:

[strong]CYKY 3x120+70[/strong]

Co vy na to ?

František Dluhý

potřebujete zhruba 80kW pro každou f, tzn. minimalni velikost fazovych vodicu = prurez 185 jak zde jiz zde bylo uvedeno pro pojistku 300A na privodu, ale doporucoval bych prurez rozhodne vyssi preci jen nechcete aby kabel byl naplno v zatezi a pojistky se tavily, tzn. kdyz date jadro 240mm2 nic nezkazite, a pojistku 350A.. //// vy zde uvadite kabel 120mm2 ano zda se Vam to docela pekny kousek a ze by to mohlo vydrzet ale tohle neni domácí lampička

David Klimeš

80kW na fázi? Já měl zato, že 150kW se dělí mezi 3 fáze, což dává 50kW na fázi...
Abych to upřesnil, na stroji je velký stejnosměrný motor (jištěný 315A) a potom topné spirály (jištěny 80A). Na šťítku je sice napsáno max. příkon 150kW a kamarád mi uvedl vzorec pro výpočet proudu jednotlivými fázemi:

150000(kW) / 3(fáze) / 230(V) = cca. 218A

František Dluhý

zajímavé :-) nejdřív motor 250A teď 315A jinak vubec nevim o jaky stroj jde a z těch 150kW jsem nevycházel ani nevim jak  je to zapojené .. každopádně v tomto případě by vám to relativně stačit mohlo.

David Klimeš

Opravuji, motor je jištěn pojistkami 250A...

František Dluhý

no musí to být zajímavý přístroj že se dokáže vejít do 150kW s takovým osazením neřeknete nám o co vlastně jde ? perpetum mobile :-)

David Klimeš

:zz: Jaké osazení máte namysli?
A proč proboha perpetum mobile?

Jedná se o poměrně složitý stroj na výrobu granulí. Ale jak už jsem psal, je osazen stejnosměrným motorem (pro pana Dluhýho - samozřejmě přes měnič) o příkonu 96kW a dále topných spirálách o celkovém příkonu cca. 50kW...

František Dluhý

no vidíte jak krásně se dostáváme k postatě už víme že je tam stejnosměrný motor, pro něj měnič a už víme že ten štítek 150kW je odpovídající, nebyl jsem si jistý když jste pře tím uvedl (asi 150kW) začal jsem spekulovat a zabývat se příkony jednotlivých spotřebičů toho monstra :) ale i tak vas zklamu ve vypoctu mi vychazi kabel prurezu jadra 120mm pro jisteni 240A mj. pro kabel 70mm je to nejakych 160A

David Klimeš

Děkuji za informaci, ale později jsem měl dotaz (podívejte se do historie diskuze), zda-li bude stačit kabel CYKY 3Bx120+70, viz.

[em]Kamarád elektrikář mi poradil kabel, kterým by údajně stroj připojil, rád bych to ale ještě před jeho koupí konzultoval s Vámi - profesionály.

Poradil mi kabel:

[strong]CYKY 3x120+70[/strong][/em]

...

František Dluhý

Petr Doležal

Já tedy přátelé nevím, ale postrádám u té kabelové lávky počet sdružených kabelů, okolní teplotu , uspořádání a pod., byť je to jen 15 m.  

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení