• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co s kopajícím fénem?

Started by Martin Macíček, 27.02.2006, 13:50

previous topic - next topic

Martin Macíček

27.02.2006, 13:50 Last Edit: 15.06.2008, 13:50 by Administrátor fóra, čistič
Mám fén značky ETA a po použití, vypnutí a vytáhnutí zástrčky ze zásuvky zástrčka dost silně "kope" a to i více než po 10-ti minutách.
Začal jsem to řešit tak, že zástrčkovou vidlici hned po vytažení ze zásuvky zkratuji o něco kovového - zajiskří to a pak je už vše OK.
Stejný problém jsem pozoroval i u fénu jiné značky.
Máte s tímto někdo nějaké zkušenosti?
Uvažoval jsem o reklamaci, ale fén přinesla domů žena již po záruce.

Milan Karvánek

Kopání způsobuje nevybitý odrušovací kondenzátor, ten mívá ještě paralelně instalovaný vybíjecí odpor, asi je spálený. Také máme doma takto kopající fén a řešíme to po dofénování zkrazováním vytažené přívodní šňůry o něco kovového.

Petr Doležal

Jak už jsem někde, někdy psal, dá se to využít u osvěty dětí, jako varování před elproudem.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Petr Moravec

U méně chápavých bych přikládal na jazyk. .
.

Jaroslav Kořínek

8)...chybí už jen zmínka , že se to dá použít jako nástroj pro zlepšení výkonosti u mužů i žen.[icon:g31/]

František Dluhý

pokud někdo opravdu má tendenci při vytahování ze sítě ošahávat vidlici fénu a dělají mu problém rány z kondíku tak navrhuji elegantnější řešení než hledat kus kovu k vybití, např. procvaknout vypínač (topná tělesa ve fénu mají téměř zkratový odpor) navíc je to pro ten kondík méně bolestivé i pro vás :-)

Jiří Schwarz

Seriozní výrobci tohle mají "ošetřeno" tak, že jsou kondenzátory až za vypínačem a nebo je přes kondenzátor paralelně připojený odpor řádově 0,47 - 1MOhm. Při provozu je proud odporem minimální, při odpojení od zdroje odpor vybije kondenzátor. Kdo by si chtěl odpor doplnit, stačí na výkonové zatížení 0,5W (P=UxI, I=U/R  pro 230V a 0,47MOhm je asi 0,1W), cena kolem 1Kč.  :zz:

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)