• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu na 1 jistič, který jde dále přes proudový chránič zapojit v jádru zásuvky i

Started by MaCa, 02.03.2006, 13:11

previous topic - next topic

Pavel Tesař

Dimenzuji  a jistím vedení CYKY 3Cx2,5 a to je v pořádku, zatížitelnost, impedance, úbytek napětí, zpúsob uložení, zkratová odolnost.... Vypínací schopnost vypínače s tím nemá nic společného. Vypínač je dle ČSN 332130 v pořádku.Vypínací schopnost vypínače nelimituje přeci celý obvod. Na tomto obvodě mohu mít deset takových vypínačů pro 100W svítidlo. Jaký je rozdíl mezi vypínačem na stěně a vypínačem v lampičce, oba vypínají to na co stačí svým vypínacím výkonem. To přeci nemá s jištěním okruhu nic společného. Pokuste se být prosím konkrétní a napište která ustanovení ČSN porušim. UF

Petr Moravec

To: Řehánek
Dle mého názoru je jištění 16A jističem pro světelný okruh vybavený vypínači s In 10A také nevhodné.
Je mi to nějak proti srsti, ale opravdu by mne zajímalo, kde pro toto mé přesvědčení naleznu oporu,
nebo je mylné?
Po příspěvku p. Tesaře a přečtení čl. v 33 2130 začínám pochybovat o svém přesvědčení.
pane Řehánku můžete uvést konkrétní článek?
PS:
Tímto prosím p .Beláně o jeho názor nebo přímo čl. normy - opravdu se mi to nedaří dohledat v ČSN.

Jarda Strycek

Pane Moravče, pan Tesař do té lampičky sice nenamontuje dvoukilowattovou žárovku, ale u pětistovky mu ten dvouampérový spínač párkrát při spínání zajiskří a přestane pracovat. Ale ta lampička se pak ještě dá vytáhnout ze zásuvky, což u pevně zapojeného okruhu nelze. Tam přece platí zásada, že jistič jistí celý okruh a tedy nesmí svojí charakteristikou překročit dimenzování nejslabšího článku v obvodu. Pokud tedy u každého páčkového spínače do lampičky bude pojistka na dvě ampéry, jsou jeho argumenty v pořádku. V opačném případě 16A jistič obvod jistit nemůže.

Pavel Tesař

Ale já mám v projektu a doufám i po realizaci za vypínačem pouze jedno světlo max 100W, že tam nějaký koumák pověsí 4kW neošetřite, stejně jako neošetříte, že na každou z 10 zásuvek na jednom okruhu pověsí uživatel 2kw topení.  Proč pořád zaměňujeme dimenzování a jištění vedení, respektive okruhu s vypínací schopností příslušných spínačů. V katalogu ABB mají některé spínače, žaluziové ovladače a stmívače vypínací schopnost 4A, jak potom budete jistit příslušné okruhy. A to vytažení lampičky ze zásuvky je taky pochybné, když podle vás by už dávno měl celý okruh hořet.

Petr Moravec

Pane Stryčku, vaše argumentace:
"Tam přece platí zásada, že jistič jistí celý okruh a tedy nesmí svojí charakteristikou překročit dimenzování nejslabšího článku v obvodu".
Je souhlasná s tím, jak to vidím i já.
Pevná instalace, jako výrobek, by měla eliminovat na max. možnou míru rizika spojená s jejím užíváním. Doposud, kdykoli jsem se s tím při revizi setkal, jsem dokázal zúčastněné přesvědčit k výměně jističe. Nikdo nic k této větě jakou jste uvedl nenamítal a jistič byl prostě vyměněn, ale
pokud bych narazil na někoho, kdo by chtěl článek, kterému to odporuje tak jsem ho zatím nevyhledal
a ČSN 33 2130 spíš hovoří ve prospěch druhé strany.
Proto znovu prosím o podporu v ČSN. ?? .

Ladislav Řehánek

To Moravec
Pane Moravec podívejte se a pečlivě si přečtěte ČSN 332000-1 čl.133.2.2.Zvláštní pozornost věnujte poslední poznámce odstavce v závorce.Jestli to pochopíte jako já řeší to zde uvedený případ.

Petr Moravec

To: Tesař
Ano pokud bude okruh žaluzií ovládán vypínači přímo v silovém okruhu vypínačem 4A, budu tedy vyžadovat jištění 4A a to třeba s charakteristikou D.
Kde je problém?.

Petr Moravec

Děkuji a trochu se stydím že jsem to nenašel (asi jsem líný ).
Pro mě je to dostatečné zdůvodnění proč trvat na svém.

Ladislav Řehánek

To Moravec
Pane Moravec ještě mě napadlo ,že uvedený případ také odporuje odstavci 3 paragraf 194 ve vyhlášce 48.Já myslím ,že by se toho našlo více:)

Milan Karvánek

TO: Tesař > Ještě by mne prosím zajímalo jestli zmíněné "kompaktní" řešení koupelny na jediný okruh je váš patent, nebo vám to opravdu nějaký projektant vyprojektoval právě takto? Tímto bych poprosil třeba pana Doležala jaožto velice zkušeného projektanta jestli by se zde k tomu nevyjádřil.

Petr Moravec

(3) Všechny části  elektrického zařízení musí  být mechanicky pevné,  spolehlivě upevněné  a nesmějí  ovlivňovat nepříznivě jiná zařízení; musí být dostatečně dimenzovány a chráněny proti účinkům zkratových proudů a přetížení.
Když musím, tak to také většinou dohledám.
Jen tento konkrétní případ jsem dokázal vyřešit vždy v průběhu revize a tím jsem nebyl donucen hledat
proto zase Díky.
PS:
barevné to není z frajeřiny ale – ctrl + C / ctrl + V .

Pavel Tesař

Tak fakt nevím :
- splňuji impedanci smyčky, zatížitelnost okruhu, zkratové podmínky pro okruh
- okruh nemůže být přetížen jedním 100W svítidlem a když ho někdo přetíží na zásuvce- tak jistič 16 Avypne
- splňuji podmínku ČSN 332130,že spínač má jmenovitý vypínací proud vyšší než spínaný spotřebič
- ČSN 332130 Z2 povoluje na str 13 odstavec 2, že na zásuvkový okruh mohou být přípojena svítidla
- ČSN 332130 Z2 povoluje na str 13 odstavec 4 že na jeden okruh mohou být v byt. jádru připojeny zásuvky a osvětlení
- ČSN 332130 Z2 povoluje na str 13 odstavec 1 že v koupelně múže být na světelný okruh připojena jedna zásuvka
a pořád je to málo a vy na mne chodíte s cituji : [em]Všechny části  elektrického zařízení musí  být mechanicky pevné,  spolehlivě upevněné  a nesmějí  ovlivňovat nepříznivě jiná zařízení; musí být dostatečně dimenzovány a chráněny proti účinkům zkratových proudů a přetížení ". [/em] To mne fakt nepřesvědčilo. A ještě jsem neviděl světelný okruh se stmívači a detektory pohybu jištěný 4A . Ale klidně dávejte dva jističe a tahejte dva okruhy, když vám nestačí  splněné podmínky ČSN 332130 Z2 . Končím.

Štefan Beláň

Téma diskuse se poněkud rozšířilo. Pokusím se vnést trochu světla, do zbytečně vyhrocené diskuse, z hlediska jištění a použití vypínačů.

Jištění světelných a zásuvkových obvodů společným jističem je v zásadě možné. Je to otázka pouze dimenze vedení a jeho ochrana proti přetížení a zkratu - viz ČSN 33 2000-4-473 čl. 473.3N5 Jištění světelných a zásuvkových odboček obvodů.

Pro staré instalace s jedním jističem pro světla a zásuvky byl předepsaný max. jistič 10A. To již pro nové instalace neplatí.

Omezení jističe v závislosti na jmenovité hodnotě vypínače je pouze v případě, že je vypínačem ovládaná zásuvka, nebo jinak nedefinovaná velikost připojeného zařízení. V tomto případě je možné jistit obvod jističem max. dle jmenovité hodnoty spínače (vypínače). Pokud je vypínačem ovládané jasně definované zařízení o známé hodnotě, která odpovídá jmenovitému proudu vypínače, není velikost jističe vázaná na vypínač.  

Chránič chrání - jistič jistí.

Petr Moravec

To: Tesař
Člověk se stále učí, trochu jsem v tom lítal, ale zdraví rozum,  p. Beláň a samozřejmě i vy jste mne uvedli na správnou cestu. Proto také na tento portál tak rád chodím, někdy není výklad norem úplně jednoznačný a konzultovat názory s některými lidmi na tomto portálu je mi velkým přínosem
znovu děkuji všem zúčastněným. 
p. Tesař se zdravě naštval a mne dostal na svou stranu. .

Jarda Strycek

Miloslav Dunda

Světelný obvod se skutečně může jistit jističem 16A. V normě je uveden max. jistič v proudové hodnotě 25A. Je v šak nutn o dodržet to, že v obvodu ovládaném spínačem 10A poteče max. 10A. To lze docílit rozdělením v instalační krabici na několik obvodů. proud lze potom v obvodu snadno spočítat podle počtu, řesp. příkonů svítidel spínačem ovládaných.

Pavel Tesař

Všem,
požádal jsem placený server IN-EL- ing Kříže o odborné rozsouzení :
K Vašemu doplňujícímu dotazu sdělujeme, že podle čl. 4.5 ČSN 33 2180 se spínače volí především podle napětí a podle očekávaného proudu. Jestliže spínač vypíná jeden spotřebič, stanoví se proud podle tohoto spotřebiče,jestliže vypíná několik spotřebičů, stanoví se podle všech spotřebičů. V každém případě je však nutno přihlížet k provozně zvýšenému proudu. To je však u spínačů určených pro žárovková svítidla samozřejmostí danou jejich technickou normou. Pro určení jmenovitého proudu spínače není tedy rozhodující, jakým způsobem je jištěný celý obvod, z něhož jsou svítidla spínaná spínači napájena. S tímto ustanovením souvisí i ustanovení 2.2.2 ČSN 33 2130, které uvádí prakticky stejný požadavek. Tam je ještě předepsáno, že předřazená pojistka (jistič) nesmí
být na větší jmenovitý proud, než je jmenovitý proud spínače a jím
ovládané zásuvky. Tento požadavek se však vztahuje pouze na zásuvky,
které jsou ovládány spínačem, nikoliv na spínače ovládající přímo
svítidla, takže to není váš případ.

S pozdravem
IN-EL

P. Rotrekl

Z toho, co zde bylo napsáno, vyplývá, že když mám v koupelně zásuvku na holicí strojek (ne na pračku), mám k ní přívod 2,5 , jištění mám B16, tak z ní mohu udělat odbočku ke svítidlu a dát vypínač 10 A. Předpokládám, že to mohu udělat i v případě, že nepůjde o svítidlo, ale např. o infrazářič. Vypínač dimenzuju podle odběru spotřebiče. Z toho vyplývá, že i kabel mohu dát jen 1,5 i v případě, že nemám tento kabel uložen pro jištění 16 A, protože na zatížení, které v této části obvodu může být, to stačí, stejně jako v případě vypínače. Mám pravdu ? Kde je v této úvaze chyba ?