• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu na 1 jistič, který jde dále přes proudový chránič zapojit v jádru zásuvky i

Started by MaCa, 02.03.2006, 13:11

previous topic - next topic

MaCa

Mohu na 1 jistič, který jde dále přes proudový chránič zapojit v jádru zásuvky i světla v koupelně a záchodku. Prostě smíli na tom zásuvkovém obvodu být vypíchnutá fáze a ostatní vodiče v krabici a napojit přes ní ty světla?

Zdroj: zde...

[video]/video/2012/na_jeden_kabel_svetla_zasuvky.mp4[/video]

Jaroslav Kořínek

:wacko:Vámi popsaný postup nedoporučuji.Dáno normou!Nešetřete kde nemusíte. Ono se vám to dříve nebo později vymstí. Volte samostatný kabel pro zásuvky včetně jističe a to stejné pro okruhy světel. Nyní odhadem ušetříte asi pětistovku, později to bude podstatně dráší záležitost.

Štefan Beláň

Pokud máte jistič 10A, může se použít jak pro světla tak pro zásuvky. Pochopitelně zásuvky pro běžné používání a ne pro pračku a podobně. Budete prostě omezen výkonem 2300W. Společný obvod pro jádro (světla , zásuvky, infra ..) se odjakživa používal a je uvedený i v normě ČSN 33 2130.
Chránič chrání - jistič jistí.

Miloslav Dunda

Bohužel správně nelze zapojit na jeden jistič světelný a zároveň zásuvkový obvod. jedna zásuvka může  podle norem být ze světelného okruhu provedena, ale to pouze za předpokladu, že v místnosti je ještě normální zásuvkový obvod. Doporučuji provést zapojení tak, že jističi světelného okruhu a jističi zásuvkového okruhu předřadíte chránič (tedy zapojíte jej před jističe, nikoliv za jističe). Tím ušetříte za jeden chránič. není to také úplně správně, protože závada na jednom okruhu má správ ně postihnout jen ten  okruh, kde je závada. Nic tím však nezkazíte a jenom, že při závadě např. na pračce bude chránič vybavem a nebudou světla taté svítit a naopak.

Milan Karvánek

Je sice pravda, že ČSN 33 2130 v poznámce 4 k tab.5 "obvod pro bytové jádro" vyjmenovává co všechno se na tento obvod může připojit. Vypůjčím si však výrok kolegy Beláně z jiné diskuse, kde jistou ČSN označil za sice platnou, ale "morálně zastaralou". To samé si myslím o výše uvedené citaci obvodu pro jádro. Norma to je sice platná, ale v dnešní době by takovýto způsob instalace použil jen naprostý zoufalec nebo neznalý amatér. Pro všechny rekonstrukce a nové instalace prosím zapomeňte na "obvod pro bytové jádro" a použijte oddělené zásuvkové a světelné obvody. V koupelně třeba tak jak uvádí kolega Dunda, běžně se to tak dělá.  

MaCa

.
Prominte ,že takhle otravuji,ale známí mně požádal o předělání instalace v bytovém jádru. Potřeboval by jsem krapet poradit nebot jsem to již dlouho nedělal.

1) Světla v jádru budou na 10A jistič.
2) Zásuvky 16A jistič
3) Pračka 16A jistič

Vše půjde přes Proudový chránič.
Otázka zní jakou hodnotu by mněl mít může to být tento typ? Chránič proud. FI 40-4p/0,03.

Předem děkuji za odpověd.

Pavel Tesař

Koupelna není obytná místnost ( ČSN 734301) a tak dle ČSN 332130-Z1 ( tab 5 s poznámkama) LZE na jeden obvod připojit světlo a běžnou zásuvku v koupelně ( né pro pračku, infrazářič) . Nechápu proč se vám to zdá divné. Světlo 100W a zásuvka na fen, nebo holící strojek max. 1,2kW. Jistič 16A, chránič 30mA. Jmenovitý proud spínáče nesmí být menší než součet jmenovitých proudů svítidel tímto spínačem ovládaných, to splníme v koupelně hravě , proto společný okruh klidně jistím 16A-CYKY 3Cx2,5. Normy nic neříkají o nutnosti řešit světelné okruhy s jištěním max.10A, musíme ale splnit vše ostatni - impedance,zatížitelnost, úbytek napětí ...

Milan Karvánek

TO: Tesař > jistě máte pravdu, akorát při jištění společného světelného a zásuvkového obvodu 16A se mi osobně zdá poněkud nepohodlné tahat ke světlům průř. 2,5mm. Jste zřejmě zastáncem minimalistických řešení. Pokud to vyhovuje i Vašim zákazníkům, proč né. Ostatně podle ČSN 332130 je třeba min. počet zásuvek v pokoji 3 ks. No neviděl jsem však za posledních 10 let jediného investora, který by se s tím spokojil. Normy uvádějí opravdu jen to "nejnutnější minimum", pokud je dodržím z hlediska bezpečnosti jistě bude vše v pořádku, z hlediska možného komfortu pro investora - uživatele to však nic nevypovídá. 

Pavel Tesař

To Karvanek
Těžko srovnávat koupelnu v běžném bytě s obývákem, ale nechápu proč pro koupelnu s jedním světlem a jednou zásuvkou na holení tahat dva okruhy. Když vám vyjde impedance ( a ta díky chrániči 30mA vyjde pomalu vždy) a zatížitelnost vodiče tak klidně použiji CYKY 3Cx1,5. Jiná věc je pokud je v koupelně pračka, sušička a el. topení, ale tak otázka nezněla.  Připadá mi zbytečné dělat z bytu elektrálnu s 50 vývody.

P. Rotrekl

To: MaCa
Na Vaši druhou otázku nikdo z odborníků neodpověděl, zkusím to tedy sám, i když jsem jen elektromontér amatér. Chránič, který uvádíte - 0,03 A, je v pořádku - nesmí být G nebo S. Hodnoty jističů také. Sám bych určitě zvolil variantu samostatně jištěných obvodů, a pro světelný obvod bych dal jistič 6 A. Stačí to, a když vám odejde žárovka, je alespoň teoreticky větší naděje, že nevypne jistič před elektroměrem. Pračka MUSÍ mít svůj vlastní obvod. I když to asi víte, přidám ještě pár informací. Vodiče k zásuvkám 2,5 mm2, ke světlům stačí 1,5 mm2. Doporučuji také zkontrolovat pospojování. Svorka, z níž se v rozvaděči odděluje ochranný vodič, musí být spojena samostatným vodičem dostatečného průřezu s kovovými potrubími v instalačním jádře. Já bych dal vodič 6 mm2 a pohlídal bych si kvalitu spojení. Nevím, co k této věci říká norma, ale dá se to nahradit pospojováním v koupelně, tedy vzájemným spojením ochranných kolíků na zásuvkách s jejich připojením k potrubím. Pokud byste měl zjištěno, že v bytech nad i pod Vaším bytem je uděláno pospojování v rámci koupelny, mělo by to stačit. Jistotu budete mít, uděláte-li obě spojení, tedy rozvaděč i zásuvky. Máte-li plechovou vanu, musí být spojena s kolíky zásuvek v každém případě. Můj osobní názor je, že i v případě plastové vany a plastového potrubí je výhodné baterie a kovovou výlevku vany spojit s kolíky zásuvek.

Štefan Beláň

TO: Rotrekl

Drobná poznámka k Vašemu vyjádření, která zřejmě pochází z Vašeho přiznání že jste "jen elektromontér amatér" a tak přijměte trochu osvěty do vašich znalostí.

Není nutné uvádět že nesmí být "S", protože se ani pro 30mA nevyrábí. Je to logické, pokud má splňovat ochranu před dotykem živých částí. To zpožděné vypnutí by bylo asi smrtelné! Typ "G" se vyrábí pro 30mA a tak jej lze také použít.

Nepochopil jsem Vaší větu "Hodnoty jističů také" . Neznám jistič S nebo G. 

Chránič chrání - jistič jistí.

Ladislav Řehánek

to:Tesař
Pane Tesař když jsem si přečetl váš příspěvek ,že jistíte společný okruh zásuvek a světel v koupelně jističem 16A rád bych se vás zeptal jaký používáte na vypínání světel vypínač?Běžné vypínače pro bytové instalace mají jmenovitý proud 10A takže jištění jističem 16A by byl nesmysl.Jestli se pletu tak se nechám rád poučit.

Pavel Tesař

ČSN 332130 praví :Jmenovitý proud spínáče nesmí být menší než součet jmenovitých proudů svítidel tímto spínačem ovládaných, v koupelně na světlo max. 1A. Jmenovitý proud spínače vám říká, jaký proud je schopen vypnout ( co je za ním ), to nemá nic společného s jištěním celého obvodu. Když je na zásuvkovém okruhu stolni lampička s 2A vypínačem,taky nebudete zásuvkový okruh jistit 2A.

Ladislav Řehánek

Dovolím si nesouhlasit.Stolní lampa není součástí instalace,ale je to spotřebič a to je trochu něco jiného.Když vás ohrozí lampička,prostě ji vytáhnete ze zásuvky.Jenže ,když vám za vypínačem z nějakého důvodu vznikne proud větší než 10A a menší než 16A tak se vám ten vypínač speče a může dojít k úrazu el.proudem nebo k požáru.Už jsem viděl pár případů kdy vypínač málem zapálil dům.

Ladislav Řehánek

Ještě jedna poznámka.Nemůžete se řídit jenom normou ČSN 332130 pro vnitřní elektrické rozvody ,ale musíte brát v úvahu i normy pro dimenzování a jištění jednotlivých prvků instalací.

Anonymous User

To: Štefan Beláň
Tu větu jsem myslel takto: Chránič, který uvádíte, je v pořádku, hodnoty jističů také. Tedy hodnoty, které pan MaCa v dotazu uvádí pro světla, zásuvku a pračku. Omlouvám se za neodborný výraz "hodnota". Děkuji za upozornění na chrániče.

Pavel Tesař

To Řehánek,
můžete mi prosím popsat, jak mi za vypínačem, kde je instalováno 100W svítidlo múže vzniknout proud větší než 10A. Pokud to bude zkratem, tak vypne zkratová spoušt jističe a ta nemá s nadproudovou spouští nic společného. AHA

Ladislav Řehánek

To je to samé jako by jste obvod se 100W žárovkou jistil jističem 10A a přívodní kabel měl 3x0,5mm a zdůvodnil to tím ,že v obvodu nemůže vzniknout větší proud než proud odebraný 100W žárovkou.Jistíte přívodní vedení a ne co je na něj připojené.Vypínač je součástí vedení a proto pro něj taky platí,že jistím vedení a jeho součásti a ne spotřebič.Jako konstruktér bych vámi uvedené řešení nemohl nikdy nikomu navrhnout a ještě mu tvrdit ,že je to v pořádku.