• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč na některé jističe nelze připojit Al vodiče?

Started by Petr Tobolík, 15.01.2010, 07:09

previous topic - next topic

Rozmahel Vladimír

Pokud bychom se drželi stanoviska zástupce výrobce uvedeného výše, tak je problém pouze ve styku dvou různých kovů. Jakýkoliv jiný důvod, např. mechancké namáhání vodiče ve svorce, atd..., nebyl uveden. Z praxe mohu potvrdit, že u pravidelných revizí starých instalací, je to tak 50 na 50. Spojů Cu na Al a opačně jsem viděl opravdu bezpočet, tím myslím na sběrnicích nebo svorkách rozvaděčů. Ve většině případů jako nové, pouze v pár případech a při extrémní korozní agresivitě byly tyto spoje silně zoxidované. Tento stav se ale tvořil dlouhá léta, bez jakékoliv údržby. Často toto prostředí nesedí ani mědi samotné.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Štefan Beláň on 18.01.2010, 14:28
TO: Svejkovský
Nové sběrnice s dírami pro vodiče a cupál podložky mi nejdou nějak dohromady? :-\

Proč ne? Když už trváte na oddělení Cu a Al, cupal se dá normálně koupit za pár korun. Já bych ovšem v suchém prostředí na nich ani netrval.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Liskar

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 18.01.2010, 15:49
Proč ne? Když už trváte na oddělení Cu a Al, cupal se dá normálně koupit za pár korun. Já bych ovšem v suchém prostředí na nich ani netrval.

Myslím, že pan Beláň spíš naznačuje, že se cupal podložka bude strkat do díry krajně obtížně...  ;)

Lubomír Jindra

Quote from: Rozmahel Vladimír on 18.01.2010, 15:48
... Často toto prostředí nesedí ani mědi samotné.

jj V takových místech pak bývají korozivní účinky skoro na všech přítomných kovech.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Petr Liskar on 18.01.2010, 16:42
Myslím, že pan Beláň spíš naznačuje, že se cupal podložka bude strkat do díry krajně obtížně...  ;)

Bavíme se o stejné věci? Přípojnice, v ní díra se závitem, cupal podložka, vodič s okem, obyčejná podložka, šroub.
http://www.auratech.cz/produkty/uasv/Auratech_elektro_03.pdf

Petr Liskar

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 18.01.2010, 17:59
Bavíme se o stejné věci? Přípojnice, v ní díra se závitem, cupal podložka, vodič s okem, obyčejná podložka, šroub.
http://www.auratech.cz/produkty/uasv/Auratech_elektro_03.pdf

Z pana Beláně výrazu "Nové sběrnice s dírami pro vodiče" soudím, že má na mysli sběrnici  s hladkými dírami a červíkem v kolmici na tu díru....

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Petr Liskar on 18.01.2010, 18:05
Z pana Beláně výrazu "Nové sběrnice s dírami pro vodiče" soudím, že má na mysli sběrnici  s hladkými dírami a červíkem v kolmici na tu díru....

A já zase šínu (plochou přípojnici).

Jan Franěk

I když v některých případech Al a Cu nezlobí, to je tam , kde je třeba sucho, tak zastávám názor, že je to závadou. nevím proč bych měl jako RT nest zodpovědnost za něco, co jiný vypustí (kašle na to).  Zrovna v sobotu jsem řešil zapocenou elektoinstalační trubku s vodiči Al. Stačilo teplo od rozvodného místa a studená zeď. Závada se projevila po 30 LETECH.  Ale vlhkost tam musela do krabic jít každou zimu po celou tu dobu. Pokud bych dělal revizi v létě, tak si myslím, že je tam sucho a spoj Al a  Cu bude v pohodě.

Jističe používám hlavně Bonega a SEZ, proto nemusím dále řešit Al na jejich svorkách.

Ty přípojnice jsou opravdu problémem, ale ani ne pro potkání Al a Cu, nebo Al a jiných materiálů. jako mechanický problém. Šroubky u nových sběrnic dokážou Al vodič pěkně uskřípnout a je problém. Těžko se hledá hranice, kdy je utaženo a kdy přetaženo. Je dobré použít nějakou přechodku, která je uzpůsobena na Al vodiče.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří Gogela

Co se týče  rozvaděčových svorek, tak jedině snad Bečov dělá svorky pro připojení Al vodičů. Pokud se teda nepletu .
Ještě poznámka k připojování PE PEN vodičů přes zelenožluté svorkovnice které jsou propojené přes Din lištu . Tohle je možné pouze tehdy pokud je použita Din lišta z mědi.
Mimo jiné výborná poznámka o Pen sběrnách u kterých není povrchová úprava
Elektrikář OSVČ