• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:22

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kolik GWp fotovoltaických elektráren "udrží' přenosová soustava ČEPS?

Started by Emanuel Komárek, 15.01.2010, 18:04

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

XL

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 16.01.2010, 18:45
To nebude fotovoltaická elektrárna, ale fototermická. Ilustrační foto mají taky špatně.

Vím, podrobnosti jsou zde: http://www.desertec.org
Ale připadalo mi, že z hlediska připojování do přenosové soustavy to může být výhledově taky zajímavý problém.....

Emanuel Komárek

Tak se zdá, že jsem svým tématem píchl notně do vosího hnízda. To jsem fakt nečekal. Že by moje téma mělo takový ohlas?  :o

Z ČEPS mi došla neoficiální informace, že velmi, velmi brzy dojde k ráznému posunu.
A prý se to investorům do fotovoltaických elektráren (možná i jiných) moc líbit nebude.

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Tomáš Kubín

František Šohajda

Už ČEPS jedná o zastavení fotovoltaiky a větrné energie než se rozbije energetická soustava....
Chtějí max do příštího roku zastavit jejich nové montáže...a už žádné nepovolovat..!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 11.02.2010, 06:30
Už ČEPS jedná o zastavení fotovoltaiky a větrné energie než se rozbije energetická soustava....
Chtějí max do příštího roku zastavit jejich nové montáže...a už žádné nepovolovat..!

ČEPS nic zastavovat nemůže. Pouze může použít svůj vliv na rozhodování PS. Museli by změnit zákon.

František Šohajda

to:Jirka Š. Svejkovský
Teoreticky by to zastavit neměla.....
Ale peníze mají tendenci zastavit všechno..... ;) i zákon.....alespoň u nás.... ::)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Aleš Dobrovolný

Ono nejde ani tak o zákony vydané ve sbírce zákonů, ale spíš o zákony fyzikální, které se obcházejí podstatně hůře.  (norm)

P.S.:
Další skvělá ukázka, že vědecký koncesus pro "dobrou věc" versus realita se poněkud rozchází. Proto se plně stavím za maximou vyslovenou M. Crichtonem: "Pokud někdo mluví o vědeckém koncensu, držím si peněženku!".

P.P.S.:
Su fakt zvědavé jak si s tímdle naši legislativci poradí  o:-)
Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

Petr Liskar

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 11.02.2010, 07:51
ČEPS nic zastavovat nemůže. Pouze může použít svůj vliv na rozhodování PS. Museli by změnit zákon.

Viz včerejší článek na serveru e15.cz

Kamil Novák

Dnes se zde píše :

QuotePodle mluvčího PRE Petra Holubce se výzva ČEPS pražského distributora netýká. ,,Problémy nemáme, protože v Praze je solárních i větrných elektráren málo a nové projekty nechystají. Postoji ČEPS ale plně rozumíme," uvedl Holubec.

Mám tomu rozumět tak, že revír PRE snad není napojen do celorepublikové (evropské?) rozvodné soustavy a že nemůže být v případě větších výpadků ohrožen?  :-[
Nebo snad může fungovat Praha a okolí v nějakém ostrovním režimu, nezávisle a s dostatečnou, soběstačnou kapacitou?  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jirka Š. Svejkovský

Spíš bych řekl, že Praha (a všechny města) má většinu FVE v režimu prodeje přebytků, který distribuční síť nezatěžuje. S čím jsou problémy, jsou velké FVE v režimu 100% dodávky, na které je potřeba síť dimenzovat.

František Šohajda

600 MW je už zapojeno.....
Na 3.500 MW jsou udělena stavební povolení...../zatím nejsou.../

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 11.02.2010, 19:52
600 MW je už zapojeno.....
Na 3.500 MW jsou udělena stavební povolení...../zatím nejsou.../

Kde se bude nacházet největší FVE ve vesmíru??
Nepletete si trošku řády?

Jirka Š. Svejkovský

Aha, moje chyba. Já to pochopil tak, že mluvíte o jednom zařízení. Profesionální deformace.