• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu provést rozvody STA za pomoci použití více rozbočovačů?

Started by Bohuslav Pučan, 16.01.2010, 18:54

previous topic - next topic

Bohuslav Pučan

Tak bývalá průchozí účastnická zásuvka je BM-200, koaxiál jde z půdy do této zásuvky, ze zásuvky jde na konektor IN odbočovače XGDC-7, z konektoru TAP jde do druhého bytu a z konektoru OUT jde dolů k dalším bytům.

Když původní zásuvka má útlum 8dB, mohu použít místo ní odbočovač s útlumem 7 nebo 9dB a z konektoru TAP vývést koaxiál do mého bytu?

Jaroslav Ferst

Tady došlo ke zmatení pojmů: odbočný útlum (tedy na výstupu TAP u odbočovače nebo na konektoru u zásuvky) je signál zeslabený o těch 7 nebo 8dB. Důležitý pro ostatní účastníky je ale průchozí útlum (mezi IN a OUT), aby váš zásah pokud možno nepocítili.
Se 2dB průchozího útlumu je tedy celkem jedno, zda tam použijete zásuvku BM200 nebo XGDC7: jak odbočný, tak průchozí, útlum obou výrobků se v celém rozsahu uvažovaných kmitočtů navzájem liší v řádu desetin dB, tedy změna nepozorovatelná.
Pokud však takový odbočovač nebo zásuvku nahradíte rozbočovačem, který má na každém výstupu útlum proti vstupnímu signálu o 7,5dB (obvyklá hodnota), už tím "za Vámi připojeným" účastníkům můžete způsobit potíže - v analogu to patrně nebude příliš vidět, ale v DVB-T už se může úroveň signálu pohybovat na hranici, kdy to ještě zvládnou externí settopboxy, ale některé tunery v plochých televizích a na TV kartách počítačů už si s tím nemusí vědět rady, mívají větší rozptyl citlivostí i u téhož typu. To ale předem bez měření a vyzkoušení nezjistíte.
Proto doporučuji nechat tam zásuvku a signál rozbočovat až za ní, jak už jsem tu uvedl dříve.
EDIT: BM200 se umísťuje v rozvodech až ke konci stoupačkového vedení před zakončením, dvě až tři zásuvky, více obvykle ne, blíže k anténnímu zesilovači se dávají už zásuvky s větším odbočným útlumem, protože tam je signál poněkud silnější. Předpokládal jsem tedy, že ve stoupačce "za Vámi" už moc účastníků není.

Bohuslav Pučan

V domu je 5 bytů, můj byt je hned pod střechou a je na podlaží jediný, další dva byty jsou o pato níže a poslední 2 jsou v přízemí.
Vedení signálu jde ze zesilovače na půdě koaxiálem do mojí průběžné zásuvky, odtud do onoho odbočovače a z výstupu out dolů na odbočovač pro další byty. Tady se na odbočovači rozdělí na signál co jde do bytů na tomto patře /z odbočovače je napojen rozbočovač z kterého jdou 2 koaxiály každý do jiného bytu/ a signál co jde do přízemí pro 2 zbývající byty.
Co jsem tak pochopil a nevím proč, je to že já mám průchozí zásuvku a ostatní mají koncové.

Petr Doležal

Nemůže to být dodatečným zbudováním toho bytu ? Možná se nechtělo zasahovat do stávajících rozvodů a tak vás připojili průběžně.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

dolac

Quote from: Petr Doležal on 25.01.2010, 16:05
Nemůže to být dodatečným zbudováním toho bytu ? Možná se nechtělo zasahovat do stávajících rozvodů a tak vás připojili průběžně.

Tiež som toho názoru. Asi im to tak lepšie priestorovo vychádzalo. Správne mal byť namiesto tejto zásuvky inštalovaný taktiež jeden odbočovač a na tomto odbočovači na odbočení koncová zásuvka. Fungovať to bude však aj tak oko to máte teraz. Veď priebežná zásuvka s dostatočným útlmom je niečo podobné ako odbočovač.