• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Existuje spínaná zásuvka řízená nízkým napětím?

Started by Jindřich Doležy, 20.01.2010, 19:18

previous topic - next topic

Jindřich Doležy

20.01.2010, 19:18 Last Edit: 21.02.2010, 19:00 by Miroslav Minařík
Sháním zásuvku nebo modul, který by byl schopen spínat 230V/10A nebo víc a byl by řízen nízkým napětím (5 nebo 12V). V podstatě relé, které je upraveno na připojení do standardní zásuvky. Chtěl bych spínat světla pomocí mikrokontroléru a vyhnout se přitom nebezpečnému bastlu.

#117#

František Šohajda

Nebo bezdrátově...většinou 12V bez problémů....máte to i s zásuvkami jen zastrčit do té stávající...je jich na netu spoustu i s atestací...!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Jde o to jak moc se do toho chcete"vrtat".
Prakticky všechny zásuvky spínané dálkovým ovladačem, prakticky všechny zásuvky s časovým programem sepnutí (s "displejem", ne ty s mechanickým časovačem se synchronním motorem) mají uvnitř elektroniku na malé napětí a relé zpravidla s cívkou  na 12V DC, poslední dobou i 5V DC.
Má to jen jednu "chybičku", zdroj malého napětí je zpravidla získán pouze přes kondenzátor, jde o napětí FELV, může být na potenciálu fázového napětí a tak je třeba podle toho mít "odolnou" konstrukci.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Fuk Tomáš

Quote from: Jindřich Doležy on 20.01.2010, 19:18
Sháním zásuvku nebo modul, který by byl schopen spínat 230V/10A nebo víc a byl by řízen nízkým napětím (5 nebo 12V). V podstatě relé, které je upraveno na připojení do standardní zásuvky. Chtěl bych spínat světla pomocí mikrokontroléru a vyhnout se přitom nebezpečnému bastlu.

Já jsem stejný problém řešil cca před 2 roky, a nic jsem nenašel. Protože mi stačilo spínat malou zátěž 1A, vyřešil jsem to nakonec bastlem - 3-ampérové SSR + trubičková pojistka, zabudované spolu se zásuvkou do dvojkrabice pro instalaci na omítku (známé z paneláků). Důkladně jsem se vyblbnul s vlepenými izolačními přepážkami vlastní výroby k bezpečnému oddělení prostoru ovládacího obvodu a konektoru od silové části.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Mirek_CB

22.01.2010, 16:38 #4 Last Edit: 22.01.2010, 20:55 by Miroslav Minařík
Lze použít krabičku U-KM49D  a do ni vyrobit elektroniku s optočlenem  či  vložit relé ;).  

#105# Místo dočasných odkazů uploadujte přílohy k diskusi.