• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může být sporák, sklokeramika a trouba jištěna společným jističem?

Started by Aleš Makovec, 02.05.2006, 18:15

previous topic - next topic

Aleš Makovec

02.05.2006, 18:15 Last Edit: 29.06.2008, 00:55 by Administrátor fóra, čistič
Můj dotaz je směřován k instalaci sklokeramické desky a el.sporáku.
Mám do kuchyně přívod cyky 5x2,5, ukončen v krabici 97.
Jištěno je 16B/3.
Ale potom z krabice je napojena jak sklokeramická deska(3f), příkon jednotlivých ploten (1,8.1,2.1,8.1,2KW) tak i zároveň horkovzdušná trouba 1f (2,2 KW).
Každý je sólo spotrebič.
Vadí něčemu to že je to vše připojeno na jeden 3f okruh?

Štefan Beláň

Ničemu to nevadí, ale můžete mít technické problémy, jak spojit 3F a 1F kabel.

Kvalitní zahraniční výrobci mají propojení vyřešené konektory. Přivede se přívod do jednoho spotřebiče a ostatní spotřebiče v sestavě se propojují kabely se speciálními konektory.

Na našem trhu jsem se s podobným řešením zatím nesetkal.

V našich podmínkách je dobré pro tyto případy, 3F kabel ukončit svorkovnicí 5p, a 1-2 zásuvkami 230V/16A.

Chránič chrání - jistič jistí.

Jaroslav Kořínek

pane Kučero věřte, že převážná většina el.sporáků je připojena obdobným způsobem včetně mého záludná otázka, leč jednoduče řešitelná

Jiří Sedlmajer

Dle ČSN by mělo být: zvlášť 3f obvod pro skloker. desku a další 1f pro troubu, která má vývod Flexo šňůrou s vidlicí 240V.

Jura Krikl

TO Sedlmajer? Proč? Sklokeramika lze s přehledem zapojit na 2 fáze dle pokynů výrobců a jedna fáze vám zbude na horkovzdušnou troubu. V rozvaděči to nazvete sporák s troubou. Jak si myslíte že jsou zapojeny samostatně stojící sporáky se sklker. deskou?
To Beláň: Konektorové zapojení bývá v případě společných ovladacích prvků pro troubu i keramiku na jednom panelu (většinou u trouby, ale jsou i případy samostatných panelů). Pokud volite samostanou desku s vlastními ovladači, pak konektory jsou zbytečné. Se zásuvkami 230V bych si v této oblasti moc nepohrával, příkony jsou sice ve jmenovitých hodnotách, ale bývají deletrvající a skoro jmenovité. Raději volit pevné zapojení přes sporákovou kombinaci. Občas je také dobré troubu umýt a je lepší vidět na vypnutý vypínač.

Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Jiří Sedlmajer