• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:56

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu umístit reproduktor nad vanu?

Started by Jaroslav Matějka, 03.05.2006, 17:52

previous topic - next topic

Jaroslav Matějka

03.05.2006, 17:52 Last Edit: 29.06.2008, 00:57 by Administrátor fóra, čistič
Mohu umístit reproduktor nad vanu do zóny 2 do SDK podhledu?

Otakar Dosbaba

A proč ne? Jestli je to v nějakém bytě, tudíž není pravděpodobně součástí 100V rozvodu, pak z hlediska bezpečnosti "no problém". Běžně se do SDK podhledu takto reproduktory umisťují.

Jaroslav Hasala

Z hlediska bezpečnosti nelze nic namítat, kromě rozvodu 100V, který se používá např. pro místní veřejný rozhlas, nejsou reproduktory z hlediska rizika úrazu el. proudem nebezpečné, pracují s malým napětím.

Reproduktory by měly být konstruovány pro použití ve vlkém prostředí, většině reproduktorů vlhko škodí. Jeden typ je např. zde : http://www.korunka.cz/auto-reproduktory/blaupunkt-ic-170m">http://www.korunka.cz/auto-reproduktory/blaupunkt-ic-170m levnější varinta zde : http://ishop.cps-europe.cz/autoradia/CX-5590">http://ishop.cps-europe.cz/autoradia/CX-5590

Otakar Dosbaba

Docela slušný výběr podhledových reproduktorů je např. i zde:
www.dexon.cz
www.empesort.cz
a dalo by se nalézt mnoho dalších prodejců, kteří dodávají i reproduktory se speciálními membránami, určenými do vlhkého prostředí. Když se zamyslím nad bezpečností reproduktorů s linkovými transformátory 100V rozvodu v podobném prostředí, situace není také nijak kritická. Především je tento rozvod ekvivalentní síti IT a vlastně ani ta "T" tam zpravidla není. Tedy pro ránu si musíme sáhnout současně na oba vodiče či svorky 100V rozvodu, jinak se "zásah" nekoná. Když k tomu přičtu skutečnost, že se v rozvodu vyskytuje modulace, jejíž střední (RMS) úroveň je (obzvláště při podkresové hlasitosti) velmi hluboko pod jmenovitou úrovní 100V a rovněž zde není pouze napětí o kmitočtu 50Hz, na který se váží hodnoty bezpečného střídavého napětí, pak by mohlo snad dojít k úrazu v případě, že bychom vytáhly reproduktor ze stropu a oba vytržené přívodní vodiče strčili do úst...:)

Jiří Fuksa

Reproduktory bez ohledu na jejich napájecí napětí nejsou vyjmenovány v článku 701.55 ČSN 332000-7-701 mezi spotřebiči povolenými do zóny 2.

Jiří Sedlmajer

To: Fuksa
A co radia do sprchy, která se prodávají.8)

P. Rotrekl

To: Jiří Fuksa
Ale jsou tam zařízení napájená SELV. A to reproduktor napojený na běžné domácí audiozařízení bezesporu je. Nebo to špatně chápu ? Nejsem odborník, tak jestli jsem napsal nějakou blbost, beru to zpět.

Jiří Schwarz

Pár postřehů z praxe:
- rádia do koupelny nebo do sprchy - to, co jsem poslední dobou viděl bylo na baterie, napětí 6V. O tom bych nemluvil, pokud si k tomu majitel nedobastlí "kvalitní" síťový napáječ např. z vietnamské tržnice
- "reproduktor není mezi vyjmenovanými spotřebiči do zóny 2" - on asi autor normy nepředpokládal podobné rozebírání problému, protože nejde o reproduktor jako takový, ale převším o zdroj signálu. Signál na reproduktoru např. při impedanci 8 Ohmů a výkonu do 8W je do 8V AC. A to už by byl v prostoru jako koupelna pěkný "rachot". Ale kde je "potenciál" přívodu? Běžné rádio má nějaký napáječ, ten má alespoň nějakou kapacitu mezi síťovou částí a vlastními obvody malého napětí. To by musel výrobce dát nějaký atest že to splňuje požadavky na SELV a muselo by se to kontrolovat.
- kdyby to někdo chtěl, asi bych mu doporučil zkusit sehnat oddělovací transformátor k reproduktoru. Sice by byl problém aby vyhověl pro celé přenášené nf pásmo z hlediska HiFi, ale v koupelně tak skvělá akustika stejně nebude. 8)

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Otakar Dosbaba

Mno, myslím že hledáme problémy tam, kde nejsou...

Jiří Fuksa

To: Schwarz
Souhlas s Vámi. Taky si nejsem jist se splněním podmínek pro SELV.
To: Dosbaba
Přesně tak. Upřesním - děláme si problémy tam, kde není třeba. Zatím mě nikdo nepřesvědčil, proč musí umístit reproduktory, bodová světla a jiné nepotřebnosti přímo do zóny 2.

Pavel Horský

TO Fuksa: podle jaké laťky hodnotíte " nepotřebnosti". Bodovky na 12V nad vanou nebo sprchovým koutem jsou velice efektní a ať přemýšlím jak přemýšlím, nepřišel jsem na to, proč by nad vanou nemohl být zmiňovaný reproduktor. Sleduji diskuse pravidelně a již opravdu dlouhou dobu a nemohl jsem si nevšimnout toho, že se čím dál tím častěji rozsáhle řeší i ty nejbanálnější věci,na které by stačilo stroze odpovědět ano či ne.
Kolikrát mi to opravdu připomíná vědomostní zápolení a ješitné dokazování, kdo je lepší.
Předem se vám omlouvám, nevztahujte to na sebe, píšu to všeobecně.  
:zz:

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jaroslav Hasala

Osobně tedy rozhodně nemám potřebu poslouchat ve sprše hudbu, ale pokud to někdo chce, říkám proč ne. Z hlediska bezpečnosti v tom já osobně žádný problém nevidím, obzvlášť u pevně zabudovaných reproduktorů.

Není mým úkolem rozhodovat o tom, co zákazník potřebuje a co ne. Podstatné je, co zákazních chce. Pokud to nebude mít vliv na bezpečnost a nebude to odporovat nějaké normě, proč ne.

Ivan Ševc

To Horský.
Absolutní souhlas. Velká většina diskusí mi připadá jako když se hádají malé děti.

Otakar Dosbaba

Chtěl jsem napsat to samé, co pan Hasala, už mě ale předběhl. Kdoví, nyní je v módě autotuning (nebo jak se to správně píše) a třeba bude za čas v módě koupelnotuning. Zvítězí ten, komu bude njhlasitěji tucat sprchový kout... :-))

Jaroslav Matějka

Vážení pánové koukám, že na jednoduchou otázku se dá složitě odpovědět. Já vám všem upřímě DĚKUJI za Vaše odpovědi, moc mě tato stránka (www.elektrika) pomáhá a hlavně vaše reakce a názory. Co se týká reproduktoru v koupelně věřte nebo ne, že v dnešní době to začíná být trend. Dozajista za Váma přijde jednou zákazník a možná vás již ale touto prosbou nepřekvapí. A Vy už budete vědět že není problém umístit reproduktor nad vanu.

teď trochu technicky: reproduktor bude s "plastovou"(takový, který lze umístit do vlhka) mebránou, na reproduktor bude umístěn v podhledu a lze na něj dosáhnout z vany. Audio signál bude veden přes reciever a zesilovač....

Jiří Fuksa

To: Horský
Nepotřebnosti hodnotím dle ČSN 332000-7-701, která říká, že v zóně 2 má mít pouze ta instalace, která je tam nutná.
Reproduktor bych klidně umístnil 60 cm od vany. Určitě bude slyšet.
A vámi zmiňované bodovky jsou shodou okolností předmětem odkladu kouladauce koupelny u jednoho zákazníka. Důvod - bodovky si zákazník koupil v Bauhasu v krytí IP 20 a nechal si je umístit do sádrokartonového podhledu nad vanu v menší výšce, jak 2,25 m.

Jaroslav Matějka

Ty bodovky jsou na 230V? Pokud je to tak tak se vůbec nedivím. To jsou ty zákazníci, kteří si nenechají poradit.:wacko:

Otakar Dosbaba

Ač by se dalo polemizovat o nutnosti umístění toho repráčku nad vanou (osobně bych se obešel bez jakéhokoliv reproduktoru v koupelně vůbec), je třeba si uvědomit následující: Při napouštění vody do vany nebo při sprchování je kolem nás dost silný hluk na to, aby značně zhoršoval především srozumitelnost mluveného slova z reproduktoru, umístěného vně sprchovécho koutu. To, co pak slyšíme, je zvuk především odražený a "rozptýlený" hladkým obložením a především podlahou koupelny. Směrovost reproduktoru se k vyšším kmitočtům zúžuje (poměr plochy membrány k vlnové délce se zvětšuje) a tak je proto výhodnější, když nám hraje přímo nad hlavou. Vyšší kmitočty, důležité pro srozumitelnost, jdou přímo na nás a poměr dozvukových složek a okolního hluku k užitečnému zvuku je tak i díky menší vzdálenosti zdroje zvuku lepší.
Pokud jde napětí na svorkách reproduktoru, připojeného na domácí "hifi", tyto se pohybují zhruba v rozsahu 0,5V až 3V (RMS) a ve velmi krátkodobých špičkách může dosáhnout zhruba až 30V, což odpovídá asi tak 100VA. (Kde by se to v té věži vzalo, že...? :-))
Napájecí zdroj každého zesilovače, obzvláště pro domácí použití, musí splňovat podmínky SELV, tím pádem je i modulační napětí na svorkách reproduktoru od sítě nn galvanicky odděleno. Připojením ale zařízení tř. I (např. výstupu zvukové karty PC) k domácí hifi sestavě (většinou tř. II) se již jedná o PELV, PE potenciál se propojí signálovou zemí z PC do hifi sestavy.