• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může být místo třífázové přepěťové ochrany chráněn každý vodič samostatně?

Started by Karel Novak b, 02.02.2010, 14:02

previous topic - next topic

Karel Novak b

V byte jsme si nechali udelat novy rozvod elektro.
Chteli jsme jej vcetne prepetovych ochran - tj. zasuvkove ochrany + ochrana v bytovem rozvadeci. Do bytu mame privedeny tri faze.
Myslil jsem, ze v rozvadeci bude pouzita trifazova prepetova ochrana, avsak elektrikar instaloval 4 jednofazove ochrany.
Je to spravne?
Vyjde to nastejno jako trifazova ochrana a nebo mam pozadovat nahrazeni za trifazovou ochranu? A proc jsou 4, kdyz faze jsou 3?

#105#

Jan Hájek

Přes problémy s přečtením snad dokáži odpovědět.
Použít samostatné jednopólové SPD není špatné, ale pouze pracné. Mne spíše dráždí použití čtyř kusů místo tří kusů, pokud je bod rozdělení až v bytové rozvodnici, což je běžné, je to zbytečné plýtvání.
Doporučuji se optat výrobce SPD, pokud by to bylo od firmy DEHN jsem vám k dispozici.
Vyvěste fotografii.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jiří Schwarz

Taky už jsem "obdivoval" přepěťovou ochranu v N vodiči, která byla v podstatě "vyzkratována" asi 30 cm vodičů...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Karel Novak b

Omlouvám se za absenci diakritiky. Já už tak píšu 25 let.

V příloze posílam foto. Jedná se o Moeller SPB 12/280.
Vůbec se v tom nevyznám. Jen jsem si všiml, že z toho nejpravějšího leze dole
zeleno-žlutý drát.

Myslíte, že je to správně?

Děkuji moc.

Daniel Reiský

Quote from: Karel Novak b on 02.02.2010, 21:12
V příloze posílam foto. Jedná se o Moeller SPB 12/280.
Vůbec se v tom nevyznám. Jen jsem si všiml, že z toho nejpravějšího leze dole
zeleno-žlutý drát.

Myslíte, že je to správně?
Děkuji moc.

Je to naprosto správně.
Jen pro doplnění. Moeller u tohoto typu dělá všechny přepěťovky samostatně - tedy u SPB 12/280, pouze dle přání jsou dole propojeny jednofázovým hřebenem pro 1, 2, 3 či 4 kusy. Přepěťovka chrání fázové vodiče (zde jak píše kolega Hájek postačí pouze tři kusy) vůči ochrannému vodiči. Představte si, že je zapojena paralelně mezi 3 fáze a PE v TN-S (či PEN - v TN-C).
Tedy ještě pro lepší pochopení - přepěťovka je dole spojena - "zkratována" a propojena s vodičem zelenožlutým, tedy dle sítě PEN či PE a zároveň s HOP a můstkem v rozvodnici se všemi ochrannými vodiči v instalaci a nahoře je připojena na jednotlivé fáze L1, L2, L3. Při přepětí vnitřní součástka - varistor či obdobná, krátkodobě spojí fázové vodiče proti zemi a vytvoří tak defakto zkrat trvající velmi krátkou dobu ns, ms. Tento zkrat zapříčinní, že vše, co je za přepěťovkou, je v té chvíli bez napětí i proudu pochopitelně a tudíž nic nemůže (nemělo by být) ohroženo. V tom krátkém - "zkratu" by měla veškerá energie projít zpátky do země a zde se rozptýlit.  Jedná se o kombinovanou ochranu B+C. Pro úplnou ochranu však doporučuji vyrobit hromosvod (vnější ochrana před bleskem) a případně dát na citlivé zásuvky ochranu D, ať již v prodlužováku, nebo lépe přímo v zásuvce třeba od ABB. Pokud ochrana na fotkách vybaví, červený puntík vyskočí ven a tím poznáte, že je již vadná.
Dost často se předřazuje před přepěťovku proudový chránič, většinou centrální, takže vybavení přepěťovky vybaví i chránič a máme tu tzv. globální tmu. Lépe je dát přepěťovku hned na začátek spolu s např. hlavním vypínačem, tedy paralelně a zbytek instalace je již řádně chráněn.

Kamil Novák

Quote from: Daniel Reiský on 02.02.2010, 21:37
.... Lépe je dát přepěťovku hned na začátek spolu s např. hlavním vypínačem, tedy paralelně a zbytek instalace je již řádně chráněn.

Jen pro upřesnění - ono to není ani tak "lépe" jako spíš nutné. Aby SPD správně plnily svoji funkci a nedocházelo k souběhu nebo křižování chráněných a nechráněných částí uvnitř rozvaděče, mají být hned na přívodu.
Z přiložených fotografií to není patrné (je tam trochu těsno  :-[ ), ale zdá se, že hned na přívodu napojeny nejsou.  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jan Hájek

Každopádně bych doporučoval vyměnit hokejistu za normálního elektrikáře.  ;)
www.kniska.eu

Karel Novak b

Quote from: Jan Hájek on 02.02.2010, 22:03
Každopádně bych doporučoval vyměnit hokejistu za normálního elektrikáře.  ;)

prosím o objasnění elektro-slangu. Děkuji

Karel Novak b

Quote from: Kamil Novák on 02.02.2010, 22:01
Jen pro upřesnění - ono to není ani tak "lépe" jako spíš nutné. Aby SPD správně plnily svoji funkci a nedocházelo k souběhu nebo křižování chráněných a nechráněných částí uvnitř rozvaděče, mají být hned na přívodu.
Z přiložených fotografií to není patrné (je tam trochu těsno  :-[ ), ale zdá se, že hned na přívodu napojeny nejsou.  :-\

Přivod vede shora, ostatně i vedení do bytu. Takto vedou souběžně cca 3 metry. To je to co vadí?

Vedení v rozvaděči - nevím kam jde přívod první - zda-li do proudového chrániče a nebo do této přepětové ochrany. První má tedy být přepěťová ochrana a pak chránič nebo opačně? Poptám se na to v jakém je to pořadí.

Kamil Novák

Quote from: Karel Novak b on 02.02.2010, 22:36
První má tedy být přepěťová ochrana a pak chránič nebo opačně? Poptám se na to v jakém je to pořadí.

První má být ochrana (jestliže tam není hlavní vypínač). Ptáte se na chránič (který je rozumné zapojit až za ochranu). Znamená to, že máte v rozvaděči osazen jen jeden chránič ?
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Josef Dolejšek

Radek Červený

Osobně k této přepěťovce nemám důvěru, měnili jsme ji u zákazníka, kde byla instalována a při zásahu bočního paprsku blesku do domu se tvářila jakoby nic a v domě škody habaděj.
Je to můj osobní názor, osobně preferuji co do spolehlivosti Dehn. Každopádně přepěťová ochrana je komplexní systém systematicky umístěných ochran a tato jedna přepěťovka v rozvaděči ještě nic neznamená.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jan Hájek

Firma DEHN investuje vydělané peníze do elektrikářů a vývoje, tedy do elektrooboru. Jiné firmy je utratí za hmotné požitky, nebo platí hokejové kluby.
Elektrikář, který je podporuje, je stejný.
Doporučuji prověřit instalaci (za peníze) revizním technikem dle Vašeho výběru a nalezené rozpory využít jako důvod k nezaplacení.

PS: Já osobně nemám rád konkurenci, co se pouze veze.
www.kniska.eu

Daniel Reiský

Quote from: Jan Hájek on 02.02.2010, 22:51
Elektrikář, který je podporuje, je stejný.

Dovoluji si nesouhlasit.
Výrobce Moeller vyrábí podle mne kvalitní a léty prověřené přístroje. S přepěťovkami nemám zkušenosti, ale jističe a další prvky jsou kvalitní a sofistikované. Znám mnoho zkušených a pečlivých elektrikářů, kteří na tuto firmu nedají dopustit. Je to věc názoru a osobní zkušenosti.   >:(

SMILEK

Quote from: Karel Novak b on 02.02.2010, 14:02
Myslil jsem, ze v rozvadeci bude pouzita trifazova prepetova ochrana, avsak elektrikar instaloval 4 jednofazove ochrany.
Je to spravne?

To nelze z obrazku poznat. Pokud je "bod rozdeleni N-PE" v tomto rozvadeci, postaci 3ks. Pokud ne, bude patrne nutno mit 4ks. Odbornik (treba revizak) uz bude vedet.
Nicmene (jak zminil uz R.Cerveny) pokud neni nekde dale v dome dalsi ochrana 1.stupne (B), take nepovazuji toto provedeni za dostatecne. Pokud do domu opravdu uhodi, vyskacou Vam tyto prepetovky z rozvadece cele (takovou pecku nechyti ani Hasek s Cechmankem a Hnilickou dohromady, natoz pouzity varistor  ;D). Resenim by bylo pouziti ochrany B+C na bazi systemu jiskrist (kterou zde nabizi p.Hajek), nicmene tomu odpovida i cena kompletu (je vyssi). Je to vzdy otazka priorit  :-\.

Karel Novak b

Quote from: Pavel Smílek on 03.02.2010, 00:28
To nelze z obrazku poznat. Pokud je "bod rozdeleni N-PE" v tomto rozvadeci, postaci 3ks. Pokud ne, bude patrne nutno mit 4ks. Odbornik (treba revizak) uz bude vedet.
Nicmene (jak zminil uz R.Cerveny) pokud neni nekde dale v dome dalsi ochrana 1.stupne (B), take nepovazuji toto provedeni za dostatecne. Pokud do domu opravdu uhodi, vyskacou Vam tyto prepetovky z rozvadece cele (takovou pecku nechyti ani Hasek s Cechmankem a Hnilickou dohromady, natoz pouzity varistor  ;D). Resenim by bylo pouziti ochrany B+C na bazi systemu jiskrist (kterou zde nabizi p.Hajek), nicmene tomu odpovida i cena kompletu (je vyssi). Je to vzdy otazka priorit  :-\.

Dočetl jsem se, že instalovana ochrana je
- SPB-12/280 - kombinovaný varistorový svodič třídy B+C, dva stupně v jednom modulu, impulzní proud 12,5 kA, výbojový proud 25 (50) kA
V čem je to tedy nedostatečné?

Má tedy být použita jiná ochrana také třídy B+C jenom s jiným systémem (jiškřiště)?

Máme v hlavním domovním rozvaděči třífázový jistič pro každý byt a odtud teprvá
jde proud do bytového rozvaděče. Mám chtít tedy přidat ještě nějakou ochranu tam?

Karel Novak b

Quote from: Kamil Novák on 02.02.2010, 22:42
První má být ochrana (jestliže tam není hlavní vypínač). Ptáte se na chránič (který je rozumné zapojit až za ochranu). Znamená to, že máte v rozvaděči osazen jen jeden chránič ?

Ano, máme tam jeden třífázový chránič - to je ten hned vedle.

Takže přívod do přepěťové ochrany a pak teprvá do chrániče - zkusim to prověřit.

Karel Novak b

Quote from: Daniel Reiský on 02.02.2010, 21:37
Je to naprosto správně.
.....
Jedná se o kombinovanou ochranu B+C. Pro úplnou ochranu však doporučuji vyrobit
hromosvod (vnější ochrana před bleskem) a případně dát na citlivé zásuvky ochranu D,
ať již v prodlužováku, nebo lépe přímo v zásuvce třeba od ABB. Pokud ochrana na
fotkách vybaví, červený puntík vyskočí ven a tím poznáte, že je již vadná.
Dost často se předřazuje před přepěťovku proudový chránič, většinou centrální,
takže vybavení přepěťovky vybaví i chránič a máme tu tzv. globální tmu.
Lépe je dát přepěťovku hned na začátek spolu s např. hlavním vypínačem,
tedy paralelně a zbytek instalace je již řádně chráněn.

Hromosvod máme.

ochranu na zásuvky plánujeme prakticky všude. Vždy několik zásuvek na jednu chráněnou.
Prodlužky doufám už nebudu potřebovat - zásuvek jsme vyrobili dost.

První má být tedy proudový chránič a teprve potom přepěťová ochrana B+C?

Pan "Kamil Novak" píše: "Ptáte se na chránič (který je rozumné zapojit
až za ochranu)." tj. píše to opačně - a nebo jsem to pochopil špatně
já. Jaké je spravné pořadí?