• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu jako RT-E4 provádět revize i diagnostických přístrojů a lůžek v nemocnici?

Started by V. Komárek, 08.02.2010, 20:12

previous topic - next topic

František Šohajda

Už jsem to psal v první odpovědi...na zdravotnické přístroje E4..!
ITI/TIČR/ vydá doklad o zkoušce a napíše tam na co to je zkoušeno co ,může dotyčný
dělat.....SÚIP kontroluje a pokutuje ale pokud je z ITI doklad o zkoušce /státní/ tak nemůže říci nic!!Vše je v pořádku.....
Pak se postupuje podle norem, pracovník provádějící revize spotřebičů musí být obeznámen s jejich provozem atd.........................viz normy...
Obeznámen je jen jejich servisní pracovník ,nikdo jiný tem přístroj nezná...!Tak nikdo druhý jak "servisák" nesmí a neměl by nic na něm zkoušet!

Znám kamaráda co montuje zubní CT přístroje a ten má E2 a po namontování dá celkovou revizi i s přívodem k CT.Jinak E2-E1 je mu k jeho činnosti k ničemu!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Kamil Novák

Quote from: František Šohajda on 13.02.2010, 11:06
Tak nikdo druhý jak "servisák" nesmí a neměl by nic na něm zkoušet!

Revize zdravotnických přístrojů děláme již 18 let a nikdo z nás nikdy nebyl žádným "servisákem".  (no)
Takže buď se mýlíte a nebo všichni, v celé řada různých kontrol a prověrek, kterými jsme se za tu dobu prošli (bez zjištění nějakých zásadních pochybení), museli být diletanti.
Nic ve zlém, ale která varianta je asi prvděpodobnější ?  ::)

Máte naprostou pravdu v tom, že pro jakoukoli manipulaci s přístrojem je nezbytná znalost jeho konstrukce a funkce. Proto ale není nezbytně nutné být "servisákem".   (no)

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Šohajda

TO:Novák
Máte pravdu, souhlasím s vámi ...
Servisák být nemusí,ale poučení o přístroji není zadarmo!
Jednoduché přístroje není až tak moc velký problém...
Ale u složitějších bez "poučení" u výrobce /většinou v zahraničí/ moc nikdo neudělá...
a absolvovat školení za pár desítek tisíc pro 3-4 přístroje v blízkých nemocnicích...
to nemá význam!I při opravách se lidi neobejdou s konzultací u výrobce po telefonu.

Musíme rozeznávat přístroj a přístroj.
Zničit drahý přístroj měřením není probléma... ;D
Pokud to někdo dělá jen tak, tak musí mít véélikou pojistku. ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Kamil Novák

Bezvýhradný souhlas.  (jednicka)

BTW Ta vééélká pojistka je skoro nutností i když člověk není blázen a má normálně vyvinutý pud sebezáchovy.
A nemusí jít hned o zničení přístroje.
Přepálit někde nějakou pojistku není problém a když jeden neví kde, jak a čím to napravit a musel by nastoupit autorizovaný servis, tak při jejich hodinových cenách, začínajících na 50 € .....   :'(
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Šohajda

Já jsem byl svědek jak dojel servis na nějaký asi dýchač...rýpal se v tom.. >:(
a co jsem viděl tak vyměnil někde uprostřed plošného spoje pěkně schovanou pojistku za 5 Kč....Pak došla faktura cca 11000.-Kč (zle)

Kamil Novák

Quote from: František Šohajda on 13.02.2010, 16:42
Já jsem byl svědek jak dojel servis na nějaký asi dýchač...rýpal se v tom.. >:(
a co jsem viděl tak vyměnil někde uprostřed plošného spoje pěkně schovanou pojistku za 5 Kč....Pak došla faktura cca 11000.-Kč (zle)

V podstatě to souhlasí.  :(