• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit motor cirkulárky?

Started by Luiss, 16.07.2006, 10:41

previous topic - next topic

Luiss

16.07.2006, 10:41 Last Edit: 29.12.2008, 10:26 by Administrátor fóra, čistič
Koupil jsem pilu a potřeboval bych poradit se zapojením motoru. Na pile je přepínač na hvězdu a trojúhelník,do přepínače vedou 3 dráty a zněj drátů 6.(nepočítám uzemňovací drát). Jedná se o motor výr.Mez MOHELNICE  typ AP132M/4,tvar M101 7,5kw.
Svorkovnice na motoru má značení CO   AO    BO                                          

A    B     C
Prosím vás o radu kam jaký drát zapojit aby nedošlo k spálení motoru.Mám pak ještě jeden motor toho samého výrobce typ ORge47n+4-Fg HO 4,4 kw a na svorkovnici je značení Z  Y   X

U  V   W
kdy Z Y X je spojená svorkou.
Pokud se mi to povedlo nějak přiblížit,prosím o radu.Luiss?</p>

Petr Doležal

Je to jasné i nejasné.
Jasné v tom, že na přepínač vedou 3 fáze, z přepínače 6 drátů na 6 svorek motoru.

Nejasné v tom, že nejsou identifikovány svorky přepínače a jeho typ. Chtělo by to zjistit typ a nebo svorky přepínače "prozvonit" ve všech třech polohách (O,Y,D)
U prozvonění začněte v poloze Y a vyhledejte 3 vývodové dráty, které jsou navzájem sepnuty, to bude umělá nula, ulehčí to další zkoumání.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Luiss

typ přepínače je VJ 25L-03 výrobce Slovenské elekr.závody Krompachy.

Luiss

To už mám,už vím do kterých jde proud při zapnutí na Y a do kterých při přepnutí na trojuhelník,jen nevím kde jaký zapojit

Petr Doležal

Mám několik schemat 03, ale vždy s jinými svorkami (jak šel čas). Vypište mi vaše a já dohledám schema
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Štefan Beláň

Je to jednoduché.

Přívod zapojíte na přívod (začátky vinutí motoru). To jsou ty tři vodiče, které jsou stále pod napětím při zapnutém vypínači v jakékoliv poloze, Y nebo D.

Další tři vodiče zapojíte na konce vinutí motoru tak, že vyndáte přiložené propojky. To jsou ty tři vodiče, které jsou při poloze vypínače Y zkratované, a při poleze D pod napětím.

Pozor - musíte dodržet sled fází na začátek a konec vinutí!

Chránič chrání - jistič jistí.

Zdenek Hejčl

Podívejte se na štítkové údaje motoru  pokud tam je 380/220V hvězda/ trojúhelník - nemůžete použít!!!
Na vypínači u připojovacího šroubu je vyraženo C0,A0,B0 příjdou připojit na shodné v motoru ,
R,S,T taktéž.
U malých motorů je standartní zapojení do hvězdy - svorky propojené Z,Y,X.

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Luiss

Jak to tak vidím,nechám to na někoho chytřejšího.Nejsem z toho vůbec moudrý.Děkuji všem zůčastněným za pomoc,ale toto je nad moje síly.:wacko:

Miloslav Janoušek

Vyhledejte nějakého elektrikáře ve svém okolí, ať se na to podívá.Jak píše pan Doležal, svorky byly značeny různě v různých časových intervalech, přesto, že se jedná o stejné svorky.

Jiří Schwarz

Tak, vážení kolegové, a teď zkusím rýpnout do vosího "hnízda". Co říkáte na to, že se stroj nesmí samočinně spustit pokud dojde k obnovení dodávky napájení? Staré stroje mají úplně běžně vypínač, který tomuto nezamezí, nové by to být nemělo. (od 2002?)

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Hasala

To Schwarz :

Co k tomu říct? Snad jen to, že el. zařízení se posuzuje podle předpisů platných v době vzniku el. zařízení. Pokud by toto neplatilo, hodně firem by muselo ukončit činnost....

Jaroslav Hasala

To Luiss :

Aby bylo možné použít rozběh hvězda/trojúhelník, musí být na štítku motoru uvedeno Y/D 660/380V (680V/400V).

Motory cca do 4 kW jsou obvykle Y/D 380/220V (400V/230V), u těchto nelze použít rozběh Y/D. Rozběh Y/D je obvykle možný až u motorů od 5,5 kW. Motor 7,5 kW by tedy měl rozběh Y/D umožňovat, ten druhý motor 4,4 kW toto zapojení zřejmě neumožňuje - soudím podle toho, že jsou propojené tři svorky mezi sebou (zapojení do hvězdy).  

Zapojení motoru a vypínače Y/D by měl zvládnout každý slušný elektrikář...

Martin Ištok

Staré zariadenie, zhotovené podľa vtedy platných noriem, sa môže ponechať v činnosti pokiaľ neohrozuje bezpečnosť...... Všetko v poriadku, pokiaľ sa nestane úraz. Ak sa stane úraz znamená to že zariadenie nebolo bezpečné a máme malér. Podľa mňa to treba tvrdo to písať do rev. správy ako závadu! Je na prevádzkovateľovi, čo s tým urobí.
M.I

Zdenek Hejčl

Pane Schwarz neviděl jsem v žádném obchodním domě ani speciálkách, že by jednoduché stroje mezi které se počítá cirkulárka, bruska , vrtačka, hoblovka atd byly takto ošetřeny. Vždyť  ruční vrtačka mívá aretaci chodu a vybavit ji stykači na běh a změnu chodu otáček mi připadá poněkud zcestné i když vyřešit by se dalo....

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Zdeněk Skalka

Myslím, že pokud je obsluha prokazatelně poučená (tedy § 4) může být jednoduchý stroj s jedním motorem (např. míchačka, bruska)vybaven jen vypínačem(? vyhl. 49/79 v nějakém doplňku :zz:?). Pánové, pokud to tak není, tak většina stavebních firem buď míchá lopatami nebo nevyhovujícími míchačkami a já jdu brusku dovybavit "nějakou krabicí" se stykačem.
PS: Nekamenovat:).

Roman Šulc

Pro ochranu před samovolným spuštěním se dá použít motorový spouštěč.Zapojení motoru YD se dá provést několika způsoby:
-přepínačem nejjednodušší způsob
-stykači a trojtlačítky (stop,zapY,zapD).
-stykači a dvoutlačítky (stop,zap)a časovým relé.
Samozřejmě že motor ovládaný stykači je chráněn proti spuštění po ztrátě napětí.
Nové stroje(míchačky ,pily a většina větších strojů )jsou už takto upraveny od výrobce.Nemluví se o ručním nářadí to je věc jiná.
Ale to už většina elektrikářů ví , takže žádné vosí hnízdo.

Jaroslav Hasala

To Ištok :

To, že staré stroje nevyhovují současným předpisům nelze považovat za závadu. Revizní technik by na to měl v revizní zprávě upozornit, píšu to do závěru revizní zprávy, ale nelze vyžadovat úpravu stroje.

Totéž platí i pro instalaci.

Roman Šulc

Samozřejmě můžete do revizní zprávy dát návrh pro úpravu stroje.Ovšem záleží na provozovateli který si jistě řekne, že když to běhalo 30 let ,tak to poběží dál aniž by se něco stalo.