• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký průřez vodiče použít pro vydrátování v rozvaděči?

Started by Josef Šedivý, 10.03.2010, 10:55

previous topic - next topic

Josef Šedivý

I když by se to nemělo, provádím elektroinstalaci v drobné přístavbě svépomocí a řeším problém jakým průřezem vodiče vydrátovat rozvaděč. Mám zbytek kabelu 5x10 a nevím jestli to není zbytečně velký a nemotorný průřez (použil bych ho jen od jističe k chrániči a z chrániče na hřebenovou lištu k jističům). Hlavní jistič je C20A a v rozvaděči se bude dělit PEN.

#117#

František Bernard

Všimněte si, že již uplynulo více než 24 hodin a ještě nikdo neodpověděl. Proč asi?

Radek Červený

Protože cestující na palubě letadla také nesmí střídat pilota během letu. A přesto se mezi cestujícími najde jeden, který to bude chtít zkusit.
Ale dveře do pilotní kabiny jsou zavřené. Tady to je již 24 hodin .....  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Lubomír Jindra

Je to stejně zvláštní, že? Lidé se neváhají zadlužovat a kupovat auta za půl miliónu, kus plechu který se za pár let rozsype, ale zaplatit hrstičku peněz reviznímu technikovi, který by dohlížel při stavbě něčeho, co vydrží po zbytek života a nejspíš bude sloužit i dětem ... na to má málokdo, to je moc drahé...
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

František Sichinger

A jedna ze života. Vyměnil jsem el. měrový rozvaděč, napsal fakturu, předal revizi. Zákazník-revizi nechci a fakturu nepotřebuju. Rozvaděč jsem demontoval a revizi dal k ledu. A ejhle on to někdo udělal bez revize i faktury. A pak že to nejde.
Elektromotáže, alarmy, kamery, ovládání GSM, servis plyn kotlů, MaR pro všechny typy vytápění, tepelná čerpadla, kompenzace jalového výkonu, převíjení elektromotorů, RT E2A

Jirka Š. Svejkovský

Promiňte mi ten výraz, ale se...e se se do něčeho, o čem nemáte ani páru. Jakákoliv chyba může mít za následek velmi vážný úraz nebo smrt. Máte rád svoje blízké?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Illek

Sichinger: Nekompenzuje se účiník, ale jalový výkon.

Pavel Stránský 111

Domluvte se ve vašem okolí s nějakým známým elektrikářem. Přijde mrkne a řekne vám, jaké použít kabely kudy, je natáhnout, na co si dát pozor!! A rozvodnici vám objedná vydrátovanou jelikož, pokud nemá oprávnění na výrobu rozvaděčů tak ji udělat nemůže!! Zapojí a odzkouší a Vy budete moct klidně spát, že někoho nezabijete a přitom si velkou část zmáknete sám!!

Krýdl Petr

Nevím proč z něj děláte hlupáka, raději když se zeptá než když jde cestou já sám já sám.
Už jsem viděl hodně špatně provedených hlavních silových propojů (vodiče CY 2,5 a 1,5), ale hlavní propoje by měly být min. CY 4 qmm a v vašem případě velikosti jističe C 20 dostačující.

tomáš buřival

4mm2 nebo 6mm2. Pokud se tam vytočíte s 10mm2, ničemu to nevadí. Než to uvedete do provozu, nechte si to někým zkontrolovat, nejlépe elektrikářem :-).

Štefan Beláň

Quote from: Josef Šedivý on 10.03.2010, 10:55
I když by se to nemělo, provádím elektroinstalaci v drobné přístavbě svépomocí a řeším problém jakým průřezem vodiče vydrátovat rozvaděč. Mám zbytek kabelu 5x10 a nevím jestli to není zbytečně velký a nemotorný průřez (použil bych ho jen od jističe k chrániči a z chrániče na hřebenovou lištu k jističům). Hlavní jistič je C20A a v rozvaděči se bude dělit PEN.

TO: Šedivý

Moje oblíbená věta "Na všechno jsou normy". Základní normou na výrobu rozvaděčů je ČSN EN 60439-1 ed. 2  "Rozváděče nn - Část 1: Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče"

Pokud dodržíte průřezy vodičů uvedené v tabulce pro zkoušku oteplením, nemáte se čeho obávat.
Předpokládám že normu nemáte, jinak byste se neptal, a tak přikládám aspoň zmiňovanou tabulku. :)                       
Chránič chrání - jistič jistí.

Josef Šedivý

Určitě si rozvaděč nechám zkontrolovat odborníkem, vlastně se už tak stalo u jeho schématu. Šlo mi jen o to abych tam zbytečně nelámal Cu10mm2 a bylo to zbytečné. Děkuji všem kdo měl snahu mi poradit, na ty ostatní se nezlobím..... :P